Opinia expertului: monedele cu nominalul de 1 și 2 lei vor permite utilizarea unui număr mai mic de bancnote


După cum a menționat în ajun expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, introducerea în circulație a monedelor de unu și doi lei vor contribui la o utilizare mai eficientă a bancnotelor rămase.

Expertul a subliniat că, în condițiile sistemului monetar existent, care cuprinde bancnotele de 1, 5, 10, 20 și 50 lei, în timpul unei tranzacții, de regulă, sunt utilizate circa 3.72 de bancnote. După introducerea monedelor de 1 și 2 lei, acest număr poate fi redus la 2,92 de bancnote pentru o tranzacție. Un alt factor pozitiv care poate afecta eficiența utilizării fondurilor este utilizarea monedelor de unu și doi de lei, în principal, în tranzacții cu valoarea de până la 10 lei. Astfel, cantitatea bancntelor utilizate pentru diferite tranzacții poate fi redusă cu mai mult de 44% și va constitui doar 1,8 bancnote.

În plus, expertul a dat un exemplu clar al modul în care este recomandabil să se schimbe sistemul existent de bancnote. Astfel, chiar dacă presupunem că producția de bancnotelor de hârtie cu valoarea de un leu se realizează la un cost minim, înlocuirea anuală a acestor bancnote costa aproximativ 2 milioane de dolari. Acest lucru este de trei ori mai mare decât costul de deservire a bancnotelor rămase în circulație, luate împreună.

În plus, Veaceslav Ionita a declarat că în contextul necesității de a menține imaginea țării ca fiind unul dintre elementele sale esențiale este tocmai moneda națională – bancnotele și monedele țării pe care au vizitat-o turiștii, fac parte integrantă din colecția lor de suvenire. Expertul și-a exprimat speranța că noile monede vor avea un design atrăgător, precum și o anumită valoare pentru colecționarii de monede.

Cu câteva zile mai devreme Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea a transmis un mesaj, potrivit căruia autoritatea de reglementare prevedere introducerea în circulație a monedelor cu nominalul de unu și doi lei. Motivul unei astfel de decizii a fost faptul deteriorării rapide a bancnotelor de 1 leu, precum și necorespunderea acestora mai multor criterii de siguranță.

20.06.2017

0

28

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org