Chiar dacă creditele nou acordate în lei par mai ieftine, ratele reale depășesc pragul de 15%


Potrivit expertului IDIS „Viitorul“, Victor Ursu, pe baza previziunilor Băncii Naționale a Moldovei, conform cărora rata anuală a inflației în 2018 va scădea până la 4,4%, băncile comerciale ar fi trebuit să reducă ratele dobânzilor la credite. După estimările expertului, publicate în cercetările sale, în luna iunie rata medie a dobânzii la creditele noi acordate în moneda națională s-a ridicat la 10.03%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, aceasta este mai mare cu 4,12%.

În același timp, Victor Ursu a declarat că băncile din Moldova nu se grăbesc să reducă ratele dobânzilor din cauza ponderii mari a creditelor „neperformante“, care ocupă aproximativ 17% din structura totală a creditării. La rândul său, această situație este în detrimentul „plătitorilor onești.“

Potrivit statisticilor, de la începutul acestui an, ratele dobânzilor la creditele în moneda națională s-a ridicat la aproximativ 10%. Cu toate acestea, rămâne cert faptul că rata dobânzii la aceste împrumuturi este mai mare de 15%. Această discrepanță se explică prin faptul că, pentru fiecare nou împrumut băncile comerciale includ diverse plăți de comisioane, din cauza cărora costul final al creditelor devine mai scump. Prin urmare, potrivit expertului, motivul principal pentru creditele scumpe sunt nesiguranța împrumuturilor, iar plata diferitelor comisioane este cerută de la plătitorii de conștiință. Victor Ursu, de asemenea, a spus că în această perioadă este mai profitabil să se iau împrumuturi pe un termen de la 2 la 5 ani.

Baza studiilor publicate o constituie prognoza Băncii Naționale a Moldovei, potrivit căreia, până la sfârșitul anului 2017, rata anuală a inflației se va ridica la 7,3%. Cu toate acestea, conform aceleiași prognoze, în 2018 această cifră va reveni la nivelul inițial de la 5% (+/- 1,5%), și chiar va fi în măsură să scadă la 4,4%.

16.08.2017

0

27

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org