În Moldova continuă să se înregistreze excesul de valută. Care vor fi acțiunile autorității de reglementare?


Potrivit Băncii Naționale, în Republica Moldova se menține excedența valutară. În prezent, oferta de valută depășește cererea de 1,5 ori. În același timp se observă că, chiar și în condițiile intervențiilor regulate ale Băncii Naționale, excesul de valută pe piață continuă să crească. Deci, în luna octombrie, oferta de valută a acoperit cererea pentru aceasta la nivelul de 148,7% față de 137,3% în luna septembrie.

După cum s-a menționat de către Banca Națională a Moldovei, în luna octombrie 2017 oferta de valută din partea persoanelor fizice a înregistrat o tendință negativă, fiind în scădere față de luna precedentă cu 17,9% sau 34,9 milioane de dolari, și în cele din urmă ajungând la 160.6 milioane de dolari. De asemenea, în această perioadă a fost înregistrată o scădere a cererii de valută din partea agenților economici cu 24.2% sau 34.4 milioane de dolari – constituin în rezultat doar 108 milioane de dolari.

În luna octombrie, în cadrul intervențiilor valutare pe piața interbancară internă, Banca Națională a Moldovei a reușit să cumpere circa 80 de milioane de dolari. De asemenea, în raportul său autoritatea de reglementare a declarat că, pe parcursul ultimei luni, leul moldovenesc s-a apreciat față de dolarul american cu 1,5%. Astfel, în luna septembrie $ 1 SUA putea fi cumpărat cu 17.6983 lei, iar în luna octombrie, acest raport a fost de 17.4322 lei pentru $ 1 SUA.

În structura ofertei de schimb de la persoanele fizice cel mai mare segment este ocupat de moneda unică europeană – 59.2%, urmată de dolarul SUA – 23,2%, și rubla rusească - 15,3%.

27.11.2017

0

49

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org