Cererile mari pentru vânzarea valutei sunt satisfăcute de Banca Națională în contextul schimbării treptate a tendinței cursului de schimb


Banca Națională a Moldovei continuă să satisfacă cererile mari pentru vânzarea valutei străine din partea băncilor, în vederea unei schimbări treptate a cursului de schimb al leului. Potrivit unora dintre participanții profesioniști ai pieței, tendința spre consolidarea monedei naționale slăbește treptat, ceea ce dă un motiv pentru anticiparea trecerii cursului leului peste bariera psihologică de 17.00 MDL: $ 1 SUA.

De asemenea, în interviul acordat agenției INFOTAG, unul dintre dealerii valutari a evidențiat activizarea autorității de reglementare. În special, în această săptămână Banca Națională a satisfăcut o cerere mare de vânzare a valutei străine, primită de la una din băncile din Moldova – mărimea cererii a constituit circa 15 milioane de dolari. În total, autoritatea de reglementare a cumpărat 20 de milioane de dolari în ziua intrării sale pe piață.

În același timp, dealerii remarcă faptul, că în situația când pozițiile dolarului și euro au slăbit vizibil, s-a înregistrat o scădere accentuată a ofertei de valută din partea populației. Potrivit mai multor dealeri, în decembrie, cererea de valută străină de la persoanele fizice poate revigora, acestui lucru contribuie faptul că mulți cetățeni își planifică vacanța de iarnă și sărbătorirea Crăciunului peste hotarele Moldovei. În consecință, această categorie de cetățeni va avea nevoie de o anumită sumă de valută, de aceea vor începe în prealabil să-și stocheze sursele financiare în dolari și în euro.

Totodată, participanții profesioniști ai pieței au sugerat, că în 2018 va fi respectată o politică similară a cursului de schimb. Acest lucru va fi definit de anul alegerilor parlamentare și autoritățile statului vor fi interesați în reprezentarea indicatorilor macroeconomici pozitivi, printre care prioritatea va fi acordată nivelului scăzut al inflației, ratei de schimb stabile al monedei naționale, creșterii PIB-ului.

Joi, pe 30 noiembrie, cursul oficial al leului, stabilit de Banca Națională în raport cu dolarul american și moneda unică europeană, a constituit 17,1834 MDL: $ 1 și 20,3520 MDL: 1 euro, indicând astfel consolidarea leului față de perechea valutară dolar-euro.

30.11.2017

0

23

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org