În 2017, regiunile nordice ale Moldovei au beneficiat de investiții străine într-un volum de 2,5 ori mai mare decât un an mai devreme


În anul 2017, volumul investițiilor străine în dezvoltarea regională a nordului Moldovei s-a ridicat la 34,3 milioane de lei, în timp ce în 2016 această cifră se situa la nivelul de numai 13 milioane de lei.

După cum au relatat reprezentanții Agenției Dezvoltării Regionale NORD, în zona desemnată a țării noastre, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene s-a inițiat procesul de implementare a șase proiecte de investiții în valoare totală de circa 18,8 milioane de lei. Patru proiecte vizează îmbunătățirea calității sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, în cadrul celorlalte două proiecte se intenționează sporirea eficienței energetice a instalațiilor de producție și a obiectelor administrative.

Proiectele aparțin programului "Modernizarea serviciilor publice locale" (MSPL), iar implementarea acestora este coordonată de Agenția Germană pentru Dezvoltare (GIZ).

Totodată, în Agenția Dezvoltării Regionale NORD s-a menționat, că acestea nu sunt singurele proiecte implementate în regiunile nordice ale Republicii Moldova. De asemenea, finanțarea este asigurată de guvernul Cehiei – două proiecte în valoare de 11,8 milioane de lei destinate dezvoltării mediului de afaceri, României – 3,21 milioane de lei, și Estoniei – circa 1,2 milioane de lei.

De asemenea, potrivit Agenției, circa 69,5 milioane de lei au fost alocate de către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Din aceste fonduri au fost construite 58,6 km de sisteme de alimentare cu apă și canalizare, două stații de epurare, precum și izolarea termică a școlii-internat din orașul Briceni și a Centrelor de sănătate publică din orașele Drochia și Edineț.

Pentru anul 2018, printre scopurile preempțiune ale Agenției Dezvoltării Regionale NORD se remarcă îmbunătățirea calității serviciilor sociale și a activității autorităților locale, precum și dezvoltarea economică complexă a regiunii de nord a Republicii Moldova.

12.01.2018

0

14

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org