CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.08.2019
USD
17.71
EUR
19.63
RUB100
0.265
Bitcoin
10467$
Etherium
193.44$

Expert: Pentru al doilea an consecutiv, exporturile moldovenești rămân în stagnare

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, după criza din 2014, volumul exporturilor moldovenești în ultimii doi ani a scăzut cu peste 580 milioane dolari (-25%). După aceea, până în vara anului 2018, s-a înregistrat o ușoară creștere - volumul anual al exporturilor de mărfuri din Moldova s-a ridicat la 2 750 milioane dolari. Același indicator a rămas însă până în iulie 2019, adică creșterea a fost de 0%.

În special, Veaceslav Ioniță a menționat că cea mai mare contribuție la creșterea exporturilor moldovenești a fost realizată după 2014 de către industrii precum cultivarea plantelor cerealiere și oleaginoase și industria auto din zonele economice libere - acestea reprezentau aproximativ 40% din totalul exporturilor. Cu toate acestea, potrivit expertului, acest indicator este prea mic pentru creșterea stabilă a economiei naționale și, prin urmare, este gata să facă două recomandări urgente autorităților moldovenești.

Prima recomandare a expertului este eliberarea și demonopolizarea exporturilor de cereale. Astfel, observă Veaceslav Ioniță, acest sector are cel mai mare potențial de creștere pentru exporturile moldovenești, care însă nu este folosit. Prin urmare, pentru fermieri, problema nu este producția de cereale, ci furnizarea acestora în străinătate. Principalele obstacole sunt rețeaua logistică subdezvoltată și monopolizarea exporturilor, care blochează piața externă a producătorilor autohtoni. În urma acestei recomandări, potrivit expertului, exporturile se vor revigora în următoarele 2-3 luni.

A doua recomandare a specialistului include consolidarea zonelor economice libere, cu scopul de a atrage investiții străine în industria internă. Conform celor mai recente date, de la inițierea ZEL în Moldova, investițiile în acestea au ajuns la 280 de milioane de dolari, iar numărul de locuri de muncă nou create a ajuns la peste 18 mii. Astăzi, Zonele Economice Libere oferă aproximativ 11% din totalul exporturilor moldovenești.

Potrivit expertului, zonele economice libere ar trebui să devină principalele centre de inovare și dezvoltare industrială, ceea ce implică o creștere a capacității lor de atragere a investițiilor străine. În aceste condiții, guvernul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a crește capacitatea de administrare a ZEL, în principal prin finanțare, investiții, creșterea numărului de rezidenți și punerea în aplicare a politicilor și strategiilor necesare. De asemenea, unul dintre cei mai importanți pași în atingerea acestor obiective va fi inițierea procesului de comasare a diferitelor ZEL pentru a crește potențialul de investiții.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, implementarea imediată a practicilor propuse va permite „relansarea” exporturilor moldovenești în cel mai scurt timp posibil, afectând astfel pozitiv creșterea economică a întregii țări.

17
100
Tema zilei
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe