Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în iulie rezervele oficiale au depășit 2.951 miliarde dolari, marcând o creștere de 38,21 milioane dolari față de luna precedentă. În același timp, de la începutul acestui an, această cifră a scăzut cu 43,2 milioane de dolari, iar față de iulie anul trecut - cu 19 milioane de dolari.
După cum a explicat Banca Națională, în principal, creșterea rezervelor valutare a fost asigurată de încasările nete sub forma rezervelor obligatorii ale băncilor licențiate atrase în valute convertibile - 36,71 milioane de dolari. O creștere a rezervelor oficiale a fost facilitată și de intervenția autorității de reglementare pe piață sub forma achizițiilor de monedă străină - 23,04 milioane dolari, creditarea subvențiilor în conturile Ministerului Finanțelor - 16,2 milioane USD, obținerea de împrumuturi pentru proiecte de investiții - 6,09 milioane dolari, profitul din gestionarea rezervelor de valute - 4,41 milioane de dolari.
Impactul negativ asupra tendinței rezervelor valutare l-au avut factori precum: scăderea cursului de schimb valutar inclus în rezervele valutare față de dolarul american (-27,04 milioane de dolari), plăți aferente deservirii datoriei publice externe (-13,28 milioane de dolari) ), plățile Ministerul Finanțelor (-6,5 milioane de dolari).
Reamintim că în primele șapte luni ale anului trecut, nivelul rezervelor valutare s-a ridicat la 2,97 miliarde de dolari. Recordul istoric al rezervelor Băncii Naționale a fost înregistrat pe 9 noiembrie 2018, când acest indicator a însumat 3,049 miliarde de dolari.