Cristina Harea: numai câțiva acționari ai băncilor din Moldova se gândesc la dezvoltarea progresivă și durabilă a instituțiilor financiare

Revista financiară și economică „Bănci și Finanțe“ - Profit a publicat un interviu cu vicepreședintele Băncii Naționale a Moldovei Cristina Harea, în care expertul a numit principalele caracteristici ale acționarilor băncilor moldovenești: ” viziunea pe termen scurt”și ”iminența“. În special, Cristina Harea a remarcat faptul că majoritatea proprietarilor de acțiuni în băncile comerciale din Moldova doresc să facă un profit cât mai curând posibil, după principiul „aici și acum“. Și numai unii dintre ei iau măsuri concrete pentru dezvoltarea băncii, introducerea cele mai noi strategii și modele de afaceri, în scopul de a crește fiabilitatea și competitivitatea anumitor organizații de credit.

Potrivit vice-președintelui Băncii Naționale, acționarii trebuie să înțeleagă că participarea lor la capitalul instituțiilor bancare, în plus față de fondurile de investiții standard este, de asemenea, un privilegiu și o mare responsabilitate. În același timp, nu contează ce cote de piață are o anumită bancă – 10%, 18%, 35%. Potrivit bancherului, anume diversitatea pieței va contribui la dezvoltarea individualității, și va stabili o afacere în funcție de parametrii, cum ar fi structura, capitalul, tehnologiile și respectarea cerințelor prudențiale.

După spusele bancherului, piața bancară din Moldova are un potențial enorm de creștere, deci trebuie să fie folosit. Cristina Harea a remarcat faptul că astăzi sunt stabilite bazele dezvoltării de mâine: prin modificarea legilor, regulamentelor și abordarea reglementării și supravegherii bancare, în scopul de a asigura stabilitatea financiară a întregului sistem. Punctul de reper în acest caz este măsura de risc, caracteristică pentru fiecare bancă în parte. În același timp, toți participanții la sistemul bancar își ajustează rapid structurile, procesele de afaceri, reglementările interne, sistemele informatice, cunoștințele și practicile.

În acest context, este nevoie de acționari transparenți, cu înțelegere și susținere. În caz contrar, această povară este transferată pe umerii personalului de conducere, a managerilor. Prin urmare, vicepreședintele Băncii Naționale a Moldovei și-a exprimat speranța că în viitorul apropiat se va forma un sistem bancar modernizat în țară, iar fundația sa este înființată astăzi.

23.11.2017

Adaugă comentariu