CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10297$
Etherium
215.72$

Rata de bază propusă de către Banca Națională a Moldovei. Funcțiile ei și scopurile

Rata de bază este instrumentul financiar prin intermediul căruia Banca Națională a Moldovei stabilește rata de referință pentru ceilalți participanți ai pieței financiare și de credit a țării în ceea ce privește ridicarea și plasarea numerarului pe conturile lor. De asemenea, rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei constituie punctul de reper pentru refinanțarea băncilor comerciale.

Funcțiile și modul de reglare a ratelor de bază

Funcția principală a ratei de bază a Băncii Naționale a Moldovei o constituie reglementarea activităților bancare. Astfel, scara ratelor dobînzilor, oferite de către băncile comerciale din Moldova, sînt compuse din ofertele și cererile pentru resursele de credit, mărimea și periodicitatea depozitelor stocate, ratele inflației. De regulă, rata de bază a BNM este mai joasă decît ratele procentuale de pe piața financiară din țară. Acest lucru se explică prin faptul că înregistrarea obligațiunilor comerciale nu este legată cu careva riscuri.

În Moldova politica stabilirii ratei de bază este reglementată de stat. Reglementarea poate fi:

  • directă – Banca Națională stabilește restricții cantitative cu privire la mărimea ratei dobânzii și procedura de impozitare;
  • indirectă – băncile comerciale au posibilitatea de a-și forma propriile rate ale dobânzii, cu referire la rata formală (de bază).

Astfel, folosind rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei se poate influiența cursul monedei naționale în raport cu valutele de referință, ratele dobânzilor la depozitele și creditele acordate de băncile comerciale pentru populația Moldovei, precum și nivelul inflației în țară. În cazul în care rata de bază este redusă, este așteptată creșterea nivelului inflației și a activității economice. În cazul în care ratele dobânzilor cresc – este înregistrat trendul descendent, inflație mai mică și deprecierea monedei naționale.

Ce determină rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei?

Ca instrument de reglementare, rata dobânzii de bază a Băncii Naționale a Moldovei este  elaborată în conformitate cu:

  • situația de pe piețele valutară și financiară din țară;
  • datele analizei situației economice din țară;
  • dinamica proceselor inflaționiste;
  • previziunile pe termen lung ale indicatorilor macroeconomici.

Calculul ratei de bază a dobânzii de către Banca Națională a Moldovei se efectuează prin metoda "coridorului" – cea mai mare valoare le revine facilităților de credit, iar cea mai mică valoare este aprobată ca rată de referință în produsul principalelor tranzacții financiare pe termen scurt.

Efectele reducerii ratei de bază de către Banca Națională?

Ultima reducere a ratei dobânzii de bază a Băncii Naționale a Moldovei a avut loc la începutul lunii iulie 2016 – de la 13,0% la 10,0%. O astfel de decizie a BNM se explică prin faptul că aceasta a fost luată în contextul ratelor inflației prognozate pentru acest an, precum și a presiunilor inflaționiste privind reglementarea prețurilor și deprecierea monedei naționale. Efectul de reducere a ratei de bază se va resimți în viitorul apropiat: o creștere a prețurilor bunurilor și serviciilor va duce la o creștere a ratelor dobânzilor oferite de către băncile moldovenești pentru împrumuturile de fonduri, ceea ce va afecta în mod negativ dezvoltarea generală a economiei țării.

Efectele modificărilor ratelor dobânzii de bază se dezvoltă conform calendarului planificat al Băncii Naționale a Moldovei, în care se indică, de asemenea, și operațiunile de gestionare a lichidității sistemului bancar moldovenesc. În plus, deciziile băncii centrale pot fi influențate și schimbate în dependență de situația din sistemele economice ale altor țări partenere. De exemplu, în cazul cînd în țările vecine vor fi înregistrate scăderi de preț, atunci importurile din aceste state vor fi mai ieftine și în țara noastră. Această situație va determina pierderea competitivității mărfurilor producătorilor naționali. O altă nuanță sînt remitențele financiare. Volumul remitențelor din străinătate poate varia în funcție de capacitatea imigranților de a cumpăra oricare bunuri sau de a economisi banii proprii.

374
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe