Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Ce este debitul și creditul - explicația practică

Ritmul modern al vieții deschide o mulțime de noi oportunități pentru oamenii care doresc să-și inițieze o afacere. Pentru aceasta, un antreprenor trebuie să studieze bazele contabilității: ce tipuri de conturi sunt folosite, modul în care sunt făcute fondurile de intrare și de ieșire și alte nuanțe.

Baza de contabilitate este bilanțul, contul și dubla intrare. Toate proprietățile întreprinderii, datoriile, încasările și amortizările sunt reflectate în termeni monetari în conturile contabile. Folosind aceste conturi, proprietarul companiei poate monitoriza cu ușurință mișcarea de fonduri, precum și să efectueze operațiunile necesare folosind aceste fonduri.

Tipuri de conturi

Conturile contabile sunt de două tipuri:

 • active - reprezintă conturile pe care se află toate activele companiei;
 • pasive - folosite pentru a acumula surse de fonduri.

Fiecare element de cheltuieli și venit este clasificat în funcție de tranzacție, precum și în funcție de tipul de activitate de producție care o urmează compania. Pentru operațiuni mai convenabile, fiecărui cont i se atribuie un număr de identificare separat.

Cum se formează contul

Fiecare cont include Debit, Credit și Sold. Structura contului implică următoarele: soldul activelor se află în debit, iar soldul pasivelor este în împrumut. Cu alte cuvinte, debitul este proprietatea reală a titularului de cont, creanța este datoria persoanei terțe față de titularul de cont.

Categoria de elemente de debit include:

 • Realizarea serviciilor companiei, plata producției;
 • primirea materialelor, a materiilor prime sau a produselor pentru vânzare;
 • achiziționarea de mijloace fixe;
 • conturi de încasat;
 • soldul contului curent și al departamentului de numerar.

Un împrumut este datoria titularului de cont la o terță parte, costurile monetare suportate de acesta pentru achiziționarea de materiale și materii prime. Elementele de credit sunt:

 • costurile pentru materiale și materii prime;
 • Soldul datoriilor către creditori: bănci, contractori, furnizori;
 • arieratele salariale pentru personal;
 • arierate fiscale.

Intrarea dublă

Formarea intrărilor contabile se bazează pe principiul dublei intrări. Afișarea tranzacțiilor are loc simultan în debit și credit: primirea de fonduri se face pe bază de debit, în timp ce în evidențele de credit sunt înregistrate costurile suportate pentru aceeași sumă. Astfel, se ține seama de toate operațiunile legate de achiziționarea de materii prime, de bunuri, de acceptarea lucrărilor și de indicarea serviciilor.

Cu alte cuvinte, debitul reflectă sosirea fondurilor și a altor active corporale în echivalentul de numerar pe contul activ, iar împrumutul - gradul de reducere a proprietății întreprinderii și cheltuielile de fonduri, precum și operațiunile de returnare a împrumuturilor.

În fiecare lună, toate operațiunile de debitare și de credit sunt însumate pentru a obține soldul final - aceasta este diferența dintre conturile de debit și credit. În cazul în care debitul depășește creditul, statutul contului este afișat într-un sold debit. Dacă situația este inversată, se numește soldul creditelor. Astfel de definiții sunt utilizate în rezumarea rezultatelor intermediare ale unei întreprinderi / societății pentru o anumită perioadă de timp.

Cardurile de debit și de credit ale băncilor

Atunci când utilizați produse de card ale băncilor, importanța debitului și a creditului este mult mai ușor de înțeles. Deci, pe contul de card de debit există resursele bănești proprii ale titularului său - acestea pot fi beneficii, salarii, pensii sau alte plăți sociale. În timp ce conturile cardurilor de credit indică mișcarea fondurilor împrumutate ale deținătorului cardului. În cazul în care fondurile sunt primite în contul de card de debit, datoria este afișată într-un cont pasiv separat.

21592
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe