Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Depozitele populației în băncile din Moldova

Piața serviciilor bancare reprezintă o componentă importantă a dezvoltării economice a oricărei țări. Participanții la această piață sunt persoanele juridice, denumite în continuare entități comerciale, care furnizează în mod legitim servicii financiare pe teritoriul Republicii Moldova, precum și persoanele fizice care sunt consumatorii acestor servicii.

Depozitele populației în băncile din Moldova, deschise în scopul asigurării plăților necesare, reprezintă principalele resurse financiare ale băncilor pe termen lung și scurt.

Specificul funcționării sistemului depozitelor bancare

Sistemul depozitelor bancare funcționează după cum urmează:

  • în baza contractului de depozit banca primește o sumă de bani din partea investitorului;
  • sursele depozitelor sînt puse la dispoziția băncilor cu scopul de a fi utilizate în investiții sau alt tip de afacere pentru obținerea unui profit;
  • în conformitate cu condițiile stabilite în contract, banca este de acord să plătească dobânzi și să restituie depozitele la cererea clientului sau după expirarea termenului acordului de depozit.

Depozitele pot fi:

  • la cerere – în cadrul acestora nu sunt specificate perioadele de păstrare, iar retragere se efectuează la cererea deponentului;
  • depozitele la termen – banii sînt investiți pentru o anumită perioadă de timp, iar returnarea lor are loc la expirarea perioadei specificate în contract.

Acordul de deschidere a unui depozit în bancă conține informații cu privire la condițiile de depozitare a deponenților, mărimea randamentului (rata dobânzii la depozit) și acțiunile pe termenii specificați de timp.

Rata dobînzii la depozite oferită de băncile moldovenești în 2016

Alegerea tipului de depozit trebuie să fie abordată cu prudență sporită, deoarece investiția trebuie să genereze venituri (sau profit). Cu toate acestea, nu trebuie de acordat  încredere propunerilor prea atractive, la care dobînzile la depozite depășesc 14% pe an – la prima vedere aceasta pare favorabil, însă astfel se poate indica și participarea organizației de credit în tranzacțiile de afaceri dubioase. Ca urmare, investitorii își pot pierde nu numai veniturile, dar și banii depuși. Prin urmare, alegerea unei bănci ar trebui să se ghideze după așa criterii, cum ar fi: valoarea contribuției randamentului, perioada depozitului, condițiile de returnare și posibilitatea completării sau returnării partiale a soldului.

Dobînzile la depozitele în băncile moldovenești, în conformitate cu cerințele Băncii Naționale a Moldovei, se calculează zilnic, dar plata lor se face în cuantumul și termenii specificați în contractul  de depozit. De fapt, ratele dobînzilor reprezintă contribuțiile de recompensă monetară a clienților băncii pentru utilizarea și plasarea  de către instituția bancară a banilor lor.

Ce fel de depozite sunt disponibile pentru populație în băncile din Republica Moldova

Pînă în prezent, instituțiile bancare care operează în Republica Moldova, oferă clienților o varietate de produse cu condiții atractive, destinate diferitelor categorii de personae, cu diferite niveluri de venit. Astfel, de exemplu, în băncile comerciale «Moldincombank» și «Fincombank», ca o facilitate la depozitele făcute, persoanele fizice au posobilitate să primească credite preferențiale, să alimenteze contul de depozit cu fondurile primite prin intermediul sistemelor internaționale de transfer monetar, și să emită ”carduri libere” pentru a transfera veniturile procentuale din depozit.

Totodată, banca comercială «Moldova Agroindbank» ofera investitorilor rate mai mici ale dobânzii în comparație cu alte bănci din Moldova, însă gama depozitelor a fost extinsă în mod semnificativ în ultimii ani. Potrivit reprezentanților acestei organizații financiare, astfel de propuneri oferă clienților creșterea stabilității veniturilor din depozite și securitatea acestora.

De regulă, fiecare bancă are dreptul de a stabili propriile condiții pentru ratele dobînzii și termenii de plasare a depozitelor. Iar principalii factori care afectează rata dobânzii sunt:

  • tipul contribuției (pe timp sau la cerere);
  • termenul de depozit;
  • suma de bani;
  • posibilitatea completării sau retragerii parțiale a fondurilor de pe depozit.

În plus, multe dintre propunerile băncilor moldovenești includ depozite cu rata dobânzii flotantă – acestea sînt depozitele la care rata dobânzii este revizuită periodic, în funcție de schimbările care au loc pe piața financiară a țării: cursul de schimb valutar și modificările ratei dobânzii-cheie oferite de către Banca Națională a Moldovei.

Astfel, în scopul obținerii veniturilor și creșterii investițiilor, produsele oferite de băncile moldovenești trebuiesc examinate cu atenție. Calculul exact și garanția întoarcerii banilor înapoi sînt principalii factori care trebuie urmate atunci când se alege o bancă pentru deschiderea unui depozit.

În ciuda situației dificile din sistemul bancar al țării, în ultimul an volumul depozitelor bancare de la persoanele fizice în Moldova a crescut. De cea mai mare cerere în rîndul populației din Moldova se bucură depozitele pentru o perioadă de 6 luni, cu opțiunea de prelungire a contractului. Principalul avantaj al depozitelor bancare este eliminarea riscului de depreciere a fondurilor deponenților.

Rata medie a dobînzii la depozitele persoanelor fizice în anul 2016 este de circa 7,2% în lei și 4,5% - în valută străină (dolari SUA și euro). Indicele prețurilor de consum la această etapă a fost evaluat la 7,4%.

1797
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe