Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Normativele economice pentru reglementarea activității băncilor comerciale

Activitatea bancară este cea mai importantă sferă economică și financiară reglementată de stat. Eficacitatea activității băncilor comerciale se reflectă în numărul mare de interese imobiliare ale persoanelor fizice și juridice: investitorilor, acționarilor și creditorilor. Iar în situația creșterii riscului financiar, stabilitatea sistemului bancar influiențează întreaga economie a Republicii Moldova.

Normativele economice sunt instrumentele de politică monetară, utilizate de către autoritățile publice pentru supravegherea bancară. Statul, prin urmare, se angajează să monitorizeze valabilitatea tranzacțiilor effectuate de băncile comerciale, lichiditatea instituțiilor de credit și situația lor financiară.

Specificul normativelor economice

În conformitate cu legislația în vigoare, Banca Națională a Moldovei are dreptul de a stabili anumite standarde prudențiale, scopul cărora este reglementarea și monitorizarea funcționării băncilor comerciale din Moldova. Caracteristicile acestor instrumente:

  • normativele pot fi obligatorii pentru instituțiile de credit, sau estimate, prin intermediul cărora se realizează analiza în profunzime a stabilității financiare și a lichidității băncilor comerciale;
  • normativele sunt stabilite de Banca Națională și sunt diferențiate în funcție de tipul instituțiilor de credit;
  • în raporturile de distribuție ale băncilor comerciale activele sunt grupate în funcție de gradul de risc, parametrii de corecție a valorilor estimate, precum și gradul de risc al acestora.

De asemenea, normativele economice diferă în funcție de următorii parametri:

  • cerințele de capital ale băncilor comerciale;
  • raporturile de bilanț al lichidității fiecărei bănci comerciale;
  • reglementările privind riscurile asociate cu atragerea și plasarea de fonduri.

Folosind standardele economice, Banca Națională a Moldovei reglementează:

- nivelul relativ și absolut al capitalului propriu din băncile comerciale din Moldova;

- soldul lichidității;

- procesele de diversificare a operațiunilor pasive și active ale instituțiilor de credit;

- crearea unor rezerve centralizate pentru asigurarea stabilității financiare a întregului sistem bancar al statului.

Analiza standardelor economice și modalitățile de conduită

Crearea sistemului de analiză și control în băncile comerciale este necesară pentru respectarea standardelor și normativelor economice stabilite anterior. Tehnicile de analiză special sunt elaborate de către analiști și au ca scop:

  • compararea performanței reale cu parametrii de reglementare;
  • studiul și analiza schimbărilor dinamice specificate de normativele emise anterior;
  • identificarea factorilor care au un impact direct sau indirect asupra indicatorilor analizați.

Scopul analizei standardelor economice este precizarea indicatorilor cantitativi existente ale rezervelor bancare. De regulă, excesul valorilor reale permite gestionarilor  băncii comerciale de a spori varietatea tranzacțiilor financiare.

Calculul indicilor normativi de băncile comerciale se efectuează pe baza datelor din bilanț. În acest scop se folosește metoda coeficienților. Pe baza rezultatelor obținute, Banca Națională monitorizează activitățile băncilor comerciale, precum și activitățile auditului intern.

Analiza eficienței și controlul activităților băncilor, în conformitate cu normativele economice stabilite, se efectuează pe baza rapoartelor lunare. În acest scop se iau în calcul formularele rapoartelor în prima zi a fiecărei luni. Cu funcția de supravegherea bancară sunt dotate unitățile de control și departamentele relevante ale aparatului central al Băncii Naționale a Moldovei.

1439
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe