Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Serviciile bancare electronice pentru persoanele fizice și juridice

Sistemul bancar din Moldova a devenit unul dintre primele din țările CSI, care a acordat persoanelor fizice și juridice posibilitatea utilizării produselor și serviciilor bancare electronice. Pînă în prezent, cele mai populare sunt serviciile electronice, cum ar fi: utilizarea cardurilor de credit sau de debit, instrumentele computerizate ATM (bancomatele), precum și terminale de plată POS. În plus, cele mai multe bănci din Moldova au introdus deja sistemul de Internet banking si Mobile banking.

Ce este Internet Banking si Mobile Banking?

Internet banking este un set de tehnologii proiectate pentru deservirea clienților băncii la distantă. Prin intermediul serviciului de internet banking, clientul instituției financiare are acces la conturile sale bancare de la orice calculator conectat la rețeaua globală, în ​​orice moment convenabil pentru el. Avantajul Internet banking este nivelul sporit de siguranță a operațiunilor – toate tranzacțiile sunt efectuate cu ajutorul unei parole generate de sistem doar pentru o singură dată, astfel încît hackerii nu mai au posibilitatea de a intercepta traficul, prin urmare, de a avea acces la banii utilizatorului.

Mobile banking permite persoanelor fizice și juridice să efectueze tranzacții financiare cu ajutorul dispozitivului mobil existent – telefonul mobil, smartphone sau tabletă. Acest serviciu este definit ca un sistem de servicii pentru clienții băncii cu utilizarea anumitor produse de la operatorii de telefonie mobilă. Tehnologia mobile banking permite:

 • monitorizarea soldului contului bancar;
 • efectuarea operațiunilor bancare la distanță;
 • plata produselor și serviciilor;
 • efectuarea operatiunilor de creditare.

Monitorizarea și gestionarea operațiunilor financiare în cadrul Mobile banking sunt realizate prin intermediul dispozitivelor mobile personale, care le permite clienților să economisească timp și bani.

Serviciile bancare la distanță: clasificarea și beneficiile

În Republica Moldova serviciile bancare la distanță (electronice) se împart în:

 1. Sistemul de deservire la distanță a persoanelor fizice: produsele și serviciile bancare sunt accesibile persoanelor fizice (clienților băncii) pe baza unui acord special, semnat cu instituția financiară;
 2. Sistemul de deservire electronică a persoanelor juridice: băncile țin să emită oferte speciale, care sunt puse la dispoziția organizațiilor și întreprinderilor, avînd drept scop îmbunătățirea calității serviciilor și a cooperării dintre instituția bancară și compania client.

Totodată, serviciile bancare la distanță, în dependență de tipul de comunicații și aplicații electronice, sunt clasificate în:

 • PC banking;
 • Internet banking;
 • Mobile banking;
 • Telefon-banking;
 • ATM-banking.

Baza funcționării a tuturor tipurilor de servicii electronice menționate mai sus este software-ul băncii, care este instalat pe dispozitivul proprietarului. De asemenea, ca mijloc de comunicare în sistemul bancar electronic este folosită rețeaua Internet sau rețelele private. Principalul avantaj al acestei metode de cooperare între bancă și client îl constituie eliminarea necesității stocării datelor despre client și eficiența tranzacțiilor financiare.

De ce ar trebui să avem încredere în deservirea bancară electronică?

Conform statisticilor, în ultimii 5 ani încrederea publicului în sistemul bancar moldovenesc s-a consolidat cu privire la fiabilitatea plăților electronice. Cele mai avansate servicii electronice din Moldova sunt considerate serviciile care sunt disponibile, atît pentru persoane fizice și pentru persoanele juridice, în baza cardurilor bancare. În același timp, dinamica tranzacțiilor cu folosirea cardurilor bancare arată că cel mai mare segment al acestei game de servicii ocupă tranzacțiile care implică eliminarea de fonduri în numerar - aproximativ 89%, și numai 11% din tranzacții le revine operațiunilor de transferuri bancare.

Deservirea electronică a clienților este considerată cel mai sigur mod de efectuare a operațiunilor bancare, deoarece la efectuarea oricărei tranzacții nu este necesară introducerea de fiecare dată a informațiilor despre utilizator și numărul de cont, precum și furnizarea documentelor care identifică personalitatea clientului.

Serviciile electronice sunt disponibile pentru toată lumea!

Deservirea electronică permite persoanelor fizice și juridice utilizarea următoarelor tipuri de servicii ale băncilor comerciale din Moldova:

 • efectuarea de plăți pentru bunuri și servicii pe Internet prin intermediul unui card bancar;
 • plățile pentru serviciile comunale;
 • remitențe de fonduri, inclusiv cele internaționale;
 • deschiderea conturilor curente, de depozit sau de credit;
 • transferuri de fonduri dintr-un cont pe altul;
 • achiziția de valută, aur și titluri de valoare;
 • obținerea extraselor de cont în orice moment convenabil pentru client;
 • monitorizarea tuturor operațiunilor din cadrul unui sistem de plată specificat;
 • operațiuni simultane cu conturi bancare diferite.

Astfel, implementarea serviciului bancar la distanță permite stabilirea unei relații reciproce între client și bancă. Scopul principal al acestui tip de deservire este economia de timp din partea clientului. La rîndul său, banca oferă soluții informatice convenabile, prin intermediul cărora tranzacțiile bancare, vizualizarea conturilor bancare, plăților electronice și alore acțiuni se desfășoară rapid și în condiții de maximă siguranță.

2520
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe