Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Emisiunea cardurilor bancare. Specificarea lor

Cardul bancar este unul dintre instrumentele cele mai proeminente prin care se efectuează plata fără numerar. Acesta reprezintă o placă cu dimensiuni standard, echipată cu un suport de date (cip sau bandă magnetică), care conține informații privind titularul cardului, numărul și data expirării. Cardul este ”legat” la un cont bancar și poate fi utilizat pentru plata fără numerar a bunurilor și serviciilor, precum și pentru retragerea numerarului prin intermediul ATM-urilor (bancomatelor). Pentru a deschide accesul la fondurile stocate pe cardul bancar, titularul acestuia trebuie să introducă un cod PIN special. O astfel de măsură este necesară pentru a proteja informațiile despre cont, proprietar și suma de bani pe care acesta o deține pe cardul de plastic.

Cine poate folosi cardurile bancare?

Cardul bancar poate fi utilizat atît de persoanele fizice, cît și cele juridice. Legislația Republicii Moldova prevede dreptul organizațiilor și companiilor la plata cheltuielilor financiare prin cardul de debit. În acest caz, cardul bancar cu numele persoanei responsabile (utilizator) este emis reprezentantului autorizat al companiei. Numai acest utilizator are dreptul exclusiv la utilizarea cardului bancar al organizației.

Spre deosebire de cardurile de plată individuale, obținerea cardurilor corporative prevede încheierea unor acorduri suplimentare cu banca emitentă.

Cine se ocupă de emisia cardurilor bancare?

Emisia cardurilor bancare se efectuează de către banca emitentă, iar de deservirea acestora se ocupă banca-achizitor. Atît emitenții, cît și achizitorii sunt organizații creditoriale - participanți ai sistemelor internaționale de plăți. În Moldova emisiunea și deservirea cardurilor bancare, de obicei, se efectuează de către una și aceeași bancă. În același timp, în afară de emisia cardurilor bancare instituția bancară poate deschide și conturi.

Tipurile cardurilor bancare

Cardurile bancare (de plastic) pot susține simultan funcțiile unui instrument de credit, de numerar, de plată și de depozit. De asemenea, cu ajutorul acestor carduri se poate opera în cadrul mai multor sisteme de plătă.

Principalele criterii de clasificare a cardurilor bancare sunt: sistemele de plăță utilizate și clasa de servicii. Cele mai renumite carduri bancare sînt Visa și MasterCard, cu ajutorul lor se efectuează ușor plata pentru produse în magazinele din țară și din străinătate, achitarea facturilor și diverselor servicii. Popularitatea acestor sisteme de plată internaționale se datorează furnizării de către acestea a serviciilor de calitate, eficienței și rapidității plăților efectuate.

Unitatea principală de plată în sistemul MasterCard este euro, iar în sistemul Visa – dolarul american. De exemplu, la aplicarea plății pentru oricărui produs sau serviciu în Europa prin intermediul cardurilor Visa leii (din contul inițial) sunt convertite în dolari SUA, iar apoi în moneda unică euro. Atunci când plata se calculează cu cardurile MasterCard principiul este similar, iar moneda euro este utilizată ca unitate de bază.

Pe teritoriul Republicii Moldova sistemele de plăți menționate mai sus funcționează în mod analogic, iar alegerea tipului cardului bancar se face în funcție de preferințele personale ale deținătorului acestuia sau în dependență de necesitățile organizației (în cazul cardurilor bancaret corporative) pentru sistematizarea costurilor și plăților de numerar.

Deservirea cardurilor bancare

Deservirea cardurilor bancare se efectuează în funcție de clasa căreia îi aparțin:

  • Econom (Mastercard Electronic, Mastercard Electronic) – cu ajutorul acestor carduri se pot efectua plăți pentru bunuri și servicii direct furnizorului, pe acestea nu sunt imprimate în relief (stoarse) numele titularului cardului și alte informații bancare, iar în cazul călătoriilor în străinătate astfel de carduri nu pot fi întotdeauna acceptate pentru plată, deoarece necesită utilizarea unui terminal electronic special;
  • Standard (Mastercard Standard, Visa Business, Visa Classic) – prin intermediul acestor carduri pot fi efectuate plăți pentru achizițiile prin intermediul internetului, fără utilizarea terminalelor electronice; Informațiile cu numele titularului, numărul și data expirării cardului sînt imprimate în relief pe suprafața de plastic a acestuia;
  • Premium (MasterCard Gold / Platinum, Visa Gold / Platinum) – proprietarilor astfel de carduri bancare le sînt acordate privilegii speciale în ceea ce ține de deservire , inclusiv posibilitatea de a participa la programele de reducere a băncii emitente sau obținerea litigiilor de asigurare în cazul în care titularul cardului dorește să părăsească țara; fiecare bancă care acționează pe teritoriul Republicii Moldova își rezervă dreptul de a forma propriul pachet de beneficii, care este disponibil pentru posesorii cardurilor din această categorie.

În dependență de scopul utilizării cardurile pot fi:

  • carduri corporative – sunt utilizate exclusiv pentru plata costurilor, iar livrarea (transferul) de fonduri se efectuează numai conform unui raport special;
  • carduri salariale – sunt utilizate pentru transferul fără numerar a salariilor angajaților organizațiilor și companiilor; în acest caz, titularul cardului bancar devine fiecare angajat al companiei, iar banii (salariul) sînt enumerate de către angajator în frecvența specificată direct pe contul bancar. Cu ajutorul unui card de plastic angajatul poate plăti bunurile și serviciile achiziționate, retrage banii din numerar prin ATM-uri, precum și ale folosi în orice mod posibil;
  • card vamal – acesta se folosește pentru efectuarea plăților fără numerar a taxelor la posturile vamale în momentul înregistrării mărfurilor importate din diferite țări; mijloacele de numerar de pe cardul vamal nu pot fi utilizate pentru plata achizițiilor de bunuri și produse în magazine/internet, precum și pentru scoaterea numerarului.

   O astfel de specializare a cardurilor bancare a permis băncilor să treacă la următorul nivel de deservire a clienților săi, utilizarea resurselor bănești a devenit mai convenabilă și sigură, iar gestionarea conturilor – mai eficientă.

Cardurile bancare pot executa simultan funcțiile instrumentelor de credit, de numerar, de incasare și deposit. De asemenea, funcționarea lor este posibilă în mai multe sisteme de plată.

1838
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe