CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10261$
Etherium
216.31$

Caracteristicile sistemului monetar din Republica Moldova

Sistemul monetar este o formă de organizare monetară, organizată de stat. Banii de circulație și de credit reprezintă fundamentul oricărui sistem financiar funcțional. Așadar, sistemul monetar al Republicii Moldova include următoarele elemente:

  • moneda națională este leul moldovenesc și este afișat de scara prețurilor;
  • bancnotele – sunt monedele și bancnotele aflate în circulație;
  • metodele de organizare a circulației monetare;
  • legislația de reglementare a circulației monetare.

În Moldova, ca și în alte țări, bancnotele nu au propria lor valoare. Ele își păstrează rezistența prin realizarea funcției de mijloc de circulație, măsurii a unor valori, mijloc de plată și economie.

Caracteristicile generale ale sistemul monetar din Republica Moldova

Moneda națională este stabilită prin legislația monetară. Cu ajutorul ei sunt exprimate prețurile bunurilor și serviciilor realizate în țară. Unitatea monetară a Republicii Moldova este leul moldovenesc și este împărțit în unități mai mici: un leu conține 100 de bani. Acest lucru definește sistemul zecimal de diviziune în cadrul sistemului economic al Moldovei. La rândul său, moneda este necesară pentru a exprimarea scării prețurilor.

Scara prețurilor reprezintă o măsură prin care este exprimată în unități monetare valoarea anumitor bunuri și servicii. De asemenea, cu ajutorul prețului se manifestă puterea de cumpărare a populației din Moldova, precum și funcția banilor în măsurarea valorii mărfurilor și serviciilor prestate.

Tipurile de bani, ca mijlocul legal de plată, sunt evaluate prin monedele aflate în prezent în circulație. Ele sunt emise de către Banca Națională a Moldovei. Totodată această instituție prezintă mostrele și denumirile bancnotelor noi aprobate. În sistemele economice moderne sunt utilizați:

- Banii de credit, banii de hârtie și de schimb;

- Banii fără numerar: nominalele din conturile bancare.

Tipurile și natura fondurilor în sistemul monetar al Republicii Moldova sunt afectate de gradul de dezvoltare a politicii creditare și a relațiilor economice în interiorul statului. Până în prezent, volumul banilor fără numerar în sistemul monetar din Moldova variază de la 80 până la 95% din totalul fondurilor.

Sistemul de emisie și regulile de organizare ale acestuia

Emisia și circulația bancnotelor se efectuează în conformitate cu normativele, stabilite de Legislația în vigoare. Dreptul le executarea a operațiunilor de eliberare și retragere din circulație a banilor îi este oferit Băncii Naționale a Moldovei și organului executiv, reprezentat de către Trezoreria de stat.

În Republica Moldova se folosesc următoarele reguli de reglementare a circulației monetare:

  • Banca Națională a Moldovei este dotată cu dreptul monopolistic de emisie și organizare a circulației numerarului;
  • Organizarea plăților fără numerar, de asemenea, este efectuată de către Banca Națională prin implementarea sistemelor de reglare, coordonare și de decontare a licențelor. De asemenea, de această instituție financiară sunt stabiliți termenii și standardele de reglamentare a plăților fără numerar.

Astfel, sarcina principală a autorităților financiare este controlul inflației și reglementarea circulației monetare. Stabilitatea monedei naționale se realizează datorită politicii fiscale eficiente, urmărite de către Banca Națională a Moldovei, precum și monitorizării riguroase a ratelor de creditare si a ofertelor de numerar.

833
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe