Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

În ce mod se efectuează creditarea întreprinderilor mici și mijlocii

Dezvoltarea economiei naționale este imposibilă fără participarea întreprinderilor mici și mijlocii – datorită lor sînt create noi locuri de muncă, este încurajat procesul de introducere a tehnologiilor și inovațiilor, menținută competitivitatea. Spre deosebire de întreprinderile mari, cele mici și mijlocii sunt mai "flexibile" în raport cu fluctuațiile economice de pe piață și reacționează mai rapid la orice schimbare în acest sector. De regulă, investițiile în întreprinderile mici și mijlocii, cu o distribuție corespunzătoare a fluxului de numerar, pot aduce profituri mari, asigurîndu-se astfel profitabilitatea însăși a ideii de afaceri.

Dispoziții legislative generale privind antreprenoriatul în Moldova

În conformitate cu Legea Republicii Moldova №845 din 03.01.1992 "Cu privire la întreprinderi și activitatea de întreprinzător", antreprenoriatul este activitatea care vizează producția de produse și performanța anumitor tipuri de lucrări și servicii de către cetățeni, care utilizează propriile active. Obiectivul principal în acest caz îl constituie stabilirea unor surse permanente de venit . Angajator poate deveni oricare persoană civilă, care are reședința pe teritoriul Republicii Moldova sau în străinătate, nu este limitată în drepturi și efectuează toate activitățile sale în conformitate cu legea. De asemenea, termenul se referă la comunitatea de afaceri, constituită dintr-un grup de cetățeni (parteneri), atît persoane fizice, cît și juridice.

Pe data de 07.07.2006, în Moldova a fost adoptată Legea "Cu privire la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii", care definește clar categoriile de întreprinderi: micro, mici și mijlocii. La clasificarea acestora au fost luate în considerare criteriile cum ar fi: numărul de angajați, activele de bilanț și volumul vînzărilor anuale.

Principiile de creditare de către stat a întreprinderilor mici și mijlocii

Grație cooperării strânse a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pînă la momentul actual au fost aprobate o mulțime de reglementări legislative, menite să îmbunătățească situația pe piața economică și să susțină întreprinderile mici și mijlocii. Prioritate în susținerea financiară a sectorului  dat i se acordă promovării unor noi soluții în dezvoltarea pe termen lung a sectorului antreprenoriatului mic și mijlociu.

 În scopul optimizării procesului de creditare a întreprinderilor mici și mijlocii din partea statului au fost prezentate criteriile, care trebuie îndeplinite de către angajatori. Astfel, persoanele fizice și juridice care desfășoară activități de antreprenoriat, ar trebui să asigure:

 • reglementarea adecvată a sectorului;
 • indicatori înalți la capitolul producție și randament;
 • accesul liber la instrumentele financiare utilizate;
 • servicii de înaltă calitate și consiliere;
 • utilizarea forței de muncă calificate.

   La rândul său, Guvernul Republicii Moldova se angajează să asigure:

 • crearea cadrului de reglementare legislativă, care va facilita dezvoltarea întreprinderilor;
 • promovarea calității și eficienței în afacerii;
 • internaționalizarea întreprinderilor mici și mijlocii;
 • dezvoltarea competitivității acestora;
 • activarea dialogului între autorități și sectorul privat.

Astăzi, programul de creditare a afacerilor mici și mijlocii cuprinde toate raioanele din Republica Moldova, inclusiv unitatea teritorial-autonomă a Găgăuziei.

Cum să devii  beneficiarul creditării

Pentru a profita de posibilitatea de creditare întreprinderile mici și mijlocii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • profilul antreprenorial trebuie să fie înregistrat în conformitate cu legislația Republicii Moldova și să nu includă capitalul public sau cel strain;
 • societatea trebuie să ducă evidența contabilă, să elaboreze și să furnizeze autorităților competente datele despre situația financiară;
 • personalul companiei antreprenorului ar trebui să fie într-un număr, care nu depășește 249 de persoane;
 • valoarea contabilă a activelor și a veniturilor din vînzările întreprinderii nu trebuie să depășească 50 de milioane de lei pe an.

  Aceste criterii pot varia în funcție de tipul proiectelor financiare și economice, precum și de condițiile înaintate de creditorii în ceea ce privește țintele de credit. Ca regulă, suma acordată întreprinderilor mici și mijlocii sub formă de credite nu depășește valoarea de 100 de mii de euro, inclusiv în echivalentul monedei naționale. Termenul de împrumut poate fi de la 3 pînă la 8 ani, iar în unele cazuri chair pînă la 15 ani. Rata dobînzii la creditarea diverselor proiecte antreprenoriale se stabilește în limitele de la 8% la 13% pe an.

În calitate de creditori ai întreprinderilor mici și mijlocii pot fi băncile comerciale care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, statul (prin diverse programe de finanțare) și instituțiile financiare internaționale. Fondurile pot fi direcționate către punerea în aplicare a obiectivelor de investiții, finanțarea capitalului de lucru, precum și a necesităților actuale privind investițiile care vizează creșterea volumului și calității serviciilor, a producției și exportului de mărfuri.

667
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe