Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Cum alegeți depozitul cel mai avantajos în Republica Moldova?

Depozitul – este suma de bani pe care o persoană fizică sau juridică transferă instituției de credit, în scopul de a obține venituri din dobînzile procentuale. Ele sunt obținute în rezultatul operațiunilor financiare efectuate de către bănci cu sursele de bani, primiți de la investitori.

Principiul de funcționare a depozitelor

Sistemul depunerilor de numerar funcționează după cum urmează: pe baza contractului de depozit bancar (depozit) investitorul transferă o sumă de bani băncii, pe care banca îi utilizează apoi în activitățile sale comerciale cu scopul obținerii unui profit. Contractul indică, de asemenea: perioada depunerii banilor și rata dobînzii pe care banca este de acord să o plătească deponenților în conformitate cu condițiile precizate.

Tipuri de depozite

Atît persoanele fizice, cît și cele juridice pot utiliza următoarele tipuri de depozite:

  • la cerere – pentru astfel de depozite termenul de valabilitate nu este specificat, iar fondurile pot fi retrase la cererea deponentului; pentru astfel de contribuții sunt emise carnetele de economii, iar ratele de depozit sunt cu mult mai mici decît ratele medii de pe piață, însă acestea sunt considerate mai fiabile;
  • depozitul la termen – este o contribuție în numerar, proiectată pentru o anumită perioadă de timp, iar la expirarea termenului, prevăzut în contract, poate fi retrasă de la banca; rata dobînzii la astfel de depozite este mai mare decît cea a depozitelor la cerere.

În plus, unele bănci din Moldova oferă persoanelor juridice posibilitatea de a deschide un depozit "overnight". Acestea sînt conturile de depozit pe care fondurile sunt plasate pe un termen de cel mult o zi. Această ofertă presupune obținerea de către persoana juridică a unui venit maxim, acumulat timp de numai o zi lucrătoare.

Rata dobînzii poate fi:

  • fixă – dobînda rămîne constantă pe întreaga durată a contului de depozit;
  • flotantă – rata dobînzii poate fi schimbată de către instituția bancară, ținînd cont de situația de pe piața financiară, în direcția de creștere sau descreștere.

Calculul dobînzii la depozite se efectuează în conformitate cu condițiile precizate în contract, începînd cu ziua următoare datei la care a fost înregistrat fluxul de fonduri în depozit.

Ce este necesar pentru plasarea unui depozit?

Pentru a deschide un cont de depozit la o bancă din Moldova, sînt necesare următoarele documente:

- cererea în adresa instituției bancare în care este solicitată deschiderea contului de depozit;

- documentele care atestă identitatea persoanei, de la care a fost primită cererea de deschidere a depozitului;

- documentul atestat notarial, în cazul în care contul de depozit este deschis de către o persoană autorizată, care să confirme aceste puteri.

Baza pentru plasarea și depozitarea surselor bănești în băncile comerciale din Moldova este contractul. Acest document este semnat de către cele două părți – deponent și bancă, și include: condițiile de depozitare, specificate de contribuția monetară, perioada de timp pentru care este deschis depozitul, și mărimea randamentului (rata dobânzii).

Care depozite sunt considerate cele mai profitabile în Moldova?

În băncile din Moldova depozitele pot fi deschise în moneda națională și euro/dolar. Cele mai populare sînt conturile de economii și depozitele la termen cu posibilitatea reaprovizionării și retragerii parțiale. Ca regulă, depozitele de economie sînt deschise în moneda națională pentru o perioadă mai mare de o lună. Suma minimă de depozit este stabilită de fiecare bancă aparte, iar rata dobînzii este flotantă. Procentele din cadrul depozitului de economii pot fi incluse în suma principală de pe contul de depozit sau creditate în contulul curent al deponentului.

Depozitele la termen pot fi deschise în lei, dolari SUA sau euro, pentru o perioadă de 3, 6 sau 12 luni. Suma minimă de depozit, de asemenea, poate varia de la o bancă la alta. Rata dobînzii la aceste depozite este fixă. Iar calculul dobînzii se efectuează în contul curent al clientului din momentul primirii fondurilor în depozit:

  • în moneda națională - lunar;
  • în euro sau dolari SUA (pe termen de 3 luni) – după închiderea contului de depozit;
  • în euro sau dolari SUA (pe termen de le 6 pînă la 12 luni) – trimestrial.

De asemenea, pentru fiecare ofertă de depozit clienților li se oferă oportunitatea de a completa sau retrage partial sursele de pe cont. Rata medie a dobînzii este de la 9% până la 11% în valută străină (EUR sau USD), și 11-14% în MDL.

Alegerea depozitului de către deponent depinde de condițiile oferite de băncile din Moldova și preferințele individuale ale clienților în ceea ce privește veniturile și durata contului de depozit. Aceleași criterii sunt ghidate și de către persoanele juridice care doresc să-și păstreze și să-și majoreze capitalul. Cu toate acestea, experții financiari recomandă investitorilor să opteze pentru depozitele pe termen scurt, cu o rată ​​a dobînzii mai mica, dar fixă – acestea sunt considerate ca depozite cele mai sigure: condițiile și ratele dobînzilor rămîn atractive, sunt în creștere, iar la cea mai mică fluctuație de pe piața financiară, conturile de deposit pot fi închise cu ușurință, fără a înscrie pierderi de fonduri și a dobînzii acumulate.

5257
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe