Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Care este procedura ridicării contribuțiilor de la bancă?

La deschiderea unui cont de depozit la bancă, investitorii urmează două scopuri –păstrarea și mărirea capitalului lor. Cu toate acestea, pot apărea circumstanțe neprevăzute, în urma cărora apare necesitatea ridicării immediate a investițiilor. În acest caz investitorii sunt obligați să rezilieze contractul de deposit cu instituția bancară înainte de termen. Cum e posibilă ridicarea contribuției de la bancă fără pierderea fondurilor acumulate – este întrebarea, care provoacă îngrijorare pentru clienți, deoarece mai multe bănci din Moldova își rezervă dreptul de a impune sancțiuni împotriva lor.

Cum e posibilă retragerea timpurie a depozitelor

Depozitele pot varia în funcție de mărimea ratei dobînzii, termenul de depunere și posibilitatea de completare/retragere parțială. Cu toate acestea, ratele maxime oferite de cele mai multe bănci din Republica Moldova se oferă la depozitele, pentru care condițiile sînt mai dure, iar retragerea din cont este imposibilă. Dobînzile la aceste depozite sunt de obicei plătite trimestrial, după capitalizarea depozitului. Însă depozitele cu posibilitatea retragerii parțiale și refinanțării sînt mai puțin profitabile, deoarece la astfel de depozite băncile își rezervă dreptul stabiliriii unei proceduri specifice de retragere anticipată a fondurilor.

Astfel, condițiile de plasare a fondurilor în contul de deposit, stabilite de către bancă, pot include următoarele dispoziții:

 • În cazul în care contractul prevede posibilitatea retragerii parțiale a fondurilor, banca nu aplică sancțiuni asupra deponentului. În acest caz, în acord trebuie să fie precizate soldul minim și gradația de procentaj în raport cu suma rămasă în cont.
 • În cazul în care deponentul și-a exprimat dorința de a-și retrage din contul de depozit suma totală, inclusiv soldul minim, în acest caz, banca poate recurge la sancțiuni. Investitorul, la rîndul său, este obligat să notifice banca în prealabil cu privire la intenția sa de a rezilia contractul de depozit, iar după caz, de retragere parțială a fondurilor, precum și anularea integrală a contractului.
 • În cazul în care contractul nu prevede posibilitatea retragerii parțial sau totale a fondurilor din contul de depozit, și în același timp, apare necesitatea de reziliere anticipată a contractului – banca își rezervă dreptul de a recalcula cota procentuală și aplicarea sancțiunilor.
 • La dorința de eliminare doar a unei părți din suma de depozit, în cazul cînd retragerea parțială nu este prevăzută în contract, investitorul are dreptul de a aduce înapoi soldul depozitului pe baza unui nou acord, suma depozitului fiinde redusă în mod corespunzător.

Pentru a putea lua contribuția de la bancă, deponentul trebuie să prezinte actele de identitate și contractul de depozit. Emiterea fondurilor se realizează pe baza unei cereri de a închidere a contului de depozit.

Legitimitatea acțiunilor băncilor

 În conformitate cu articolul 85 din Codul civil al Republicii Moldova, banca este obligată să restituie deponentului banii la prima cerere. Clientul trebuie să anunțe în prealabil instituția financiară cu privire la intenția sa, pentru a se asigura că banca a pregătit suma pentru eliberarea în numerar. Suma emisă de către bancă în caz de încetare anticipată a contractului de depozit nu trebuie să fie mai mică decât cea introdusă de investitor inițial. Penalizare pot fi aplicate numai asupra dobînzii acumulate.

Astfel, băncile din Moldova au dreptul:

 • să recalculeze rata dobînzii conform depozitelor la cerere, începând de la data semnării contractului de depozit și pînă la momentul rezilierii acestuia.
 • să seteze dimensiunea ratelor speciale privind recalcularea ratei de bază;
 • să aplice o metodă combinată de calculare a dobînzii: rata de bază pentru tot timpul depozitului și o rată similară ratelor dobînzilor la depozitele la cerere pentru restul zilelor înainte de data de finisare a contractului.
 • să stabilească o perioadă anumită a recalcului procentual – de 3, 6, 12 sau 24 de luni.

   Pentru ca retragerea anticipată a depozitelor să nu ducă la pierderea unei părți semnificativă a beneficiilor planificate, clientul trebuie să urmeze cîteva reguli în colaborarea sa cu instituția bancară.

Recomandări pentru deponenți

La momentul semnării contractului pentru deschiderea unui cont de depozit, o atenție deosebită trebuie acordată următoarelor puncte:

 • perioada de plasare a fondurilor;
 • posibilitatea retragerii parțiale a banilor din cont;
 • prezența/absența soldului minim;
 • condițiile de prelungire a depozitului și de capitalizare a dobînzilor acumulate;
 • condițiile de recalculare a ratei dobînzii, în cazul încetării anticipate a contractului;
 • condițiile de reziliere anticipată a contractului.

Pentru a nu-și pierde banii din contul de depozit, precum și dobînda acumulată, la deschiderea contribuției alegerea ar trebui făcută în favoarea programelor de depozit, în care este prevăzută posibilitatea retragerii parțiale, iar depozitul este deschis pentru o perioadă mai scurtă. Astfel, investitorii se pot proteja împotriva riscurilor asociate pierderii veniturilor la dobînzi. Creșterea investițiilor va fi una mică, dar garantată.

1729
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe