CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10262$
Etherium
216.12$

Istoricul de credit: ce este, unde și de cine este folosit, perioada de valabilitate?

Atunci când solicitați un împrumut sau anumite produse de asigurare, adesea auziți de istoricul de credit. Ce este, cine îl folosește și cât este valabil - vom examina acest articol.

Cum arată un istoric de credit?

Istoricul de credit reprezintă un dosar condițional al unui client al organizației bancare în calitate de debitor. O astfel de istorie conține informații despre suma și durata împrumuturilor acordate mai devreme, respectarea condițiilor de plată și absența delincvențelor, disponibilitatea împrumuturilor în alte instituții de credit. Nu există reguli precise pentru modul în care arată o istorie de credit. Cu toate acestea, fiecare astfel de document conține blocuri obligatorii:

  • numele biroului responsabil;
  • date personale și informații despre clienți;
  • informații privind sumele încasate și plățile efectuate;
  • programul de plată - de regulă, linia verde indică o istorie pozitivă, fără întârzieri;
  • decizii de împrumut (refinanțare, amânare), dacă există;
  • notează despre cererile trimise anterior pentru istoricul de credit al unui client.

Principalele informații din istoria creditului sunt introduse de angajații instituțiilor de credit: băncile și organizațiile de microfinanțare din Moldova. Informații suplimentare privind datoriile sau arieratele acumulate pot fi de asemenea făcute de operatorii de telefonie mobilă și de executorii judecătorești.

Cine și pentru ce poate cere o istorie de credit?

Istoricul de credit este utilizat de către creditori, companiile de asigurări și angajatori pentru căutarea clienților și angajaților fiabili.

Pe baza informațiilor furnizate în istoricul creditelor, băncile iau o decizie privind acordarea sau refuzul unui împrumut. În special, instituțiile de credit verifică cât de fiabil este împrumutatul și dacă poate să returneze banii la timp. În acest scop, se folosește un sistem centralizat, prin care orice bancă, la care clientul nu ar aplica, va putea vedea istoricul său de credit.

Companiile de asigurări folosesc istoriile de credit pentru a se proteja de oamenii iresponsabili și de escroci. De exemplu, există cazuri în care un debitor a întârziat plățile sau are mai multe împrumuturi aplicate de el. Aceasta indică despre lipsa de fonduri pentru rambursarea datoriilor. Prin urmare, este probabil ca clientul să încerce să simuleze un eveniment asigurat pentru a beneficia de plăți. În astfel de cazuri, asigurătorii măresc, de obicei, costul polițelor de asigurare.

Ce beneficii aduce istoricul de credit pentru clienți?

Cu o istorie de credit pozitivă, pentru client este mai ușor să aplice un nou împrumut, dacă este necesar. După finalizarea cu succes a împrumutului anterior, împrumutatul are dreptul să depună o cerere de emitere a unui credit nou, dacă este necesar, iar banca va lua o decizie benefică și mai rapidă.

De asemenea, este important să verificați corectitudinea introducerii datelor personale și a înregistrărilor privind împrumuturile curente, pentru a evita suprapunerea unor informații despre o altă persoană, ca urmare a faptului că datoria altcuiva poate fi atribuită dvs. În acest caz, băncile nu sunt obligate să verifice veridicitatea informațiilor și, prin urmare, cel mai probabil vor refuza să emită un împrumut.

128
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe