CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10303$
Etherium
215.94$

Creditarea persoanelor fizice. Cine în Moldova cel mai des recurge la credite?

Creditarea persoanelor fizice este una dintre direcțiile principale ale activității bancare în Moldova. Acest serviciu permite clienților băncii să primească suma necesară de bani pentru o anumită perioadă de timp, iar instituția financiară, la rîndul său, înregistrează creșterea capitalului prin stabilirea ratelor dobînzilor la credite. Ca și în alte domenii ale activității sociale a cetățenilor, în ceea ce privește creditarea în Moldova au fost efectuate studii speciale. Principalul obiectiv al sociologilor în acest caz a fost stabilirea persoanelor care cel mai des recurg la împrumuturi, volumul acestora și condițiile de creditare.

De ce moldovenii iau credite bănești?

Din cauza situației economice dificile din Republica Moldova și nivelul scăzut al veniturilor cetățenii moldoveni nu sunt în măsură să cumpere unele obiecte sau produsele dorite. În același timp, în fiecare an cerințele lor sînt în creștere. Unica soluție pentru a săvîrși cumpărăturile preconizate este să ia un credit de la bancă.

Astfel, nivelul creditelor de consum din țară înregistrează o creștere rapidă, precum și implicarea cetățenilor în folosirea activă a produselor de credite, iar acest lucru nu este prea bun, după părerea specialiștilor, deoarece afectează direct economia moldovenească. Obiectivele achiziției de bunuri pe bază de credit și valoarea acestuia depinde, de obicei, de caracteristicile sociale ale populației: sex, vîrstă, regiunea de reședință și situația financiară.

Criteriile semnificative ale împrumuturilor pentru femei și bărbați

Sistemele bancare din țările dezvoltate remarcă faptul că scopul împrumuturilor contractate de bărbați, în majoritatea cazurilor, nu coincide cu obiectivele creditelor, emise femeilor. Același criteriu se aplică și în sistemului bancar al Republicii Moldova. De exemplu, femeile fac adesea împrumuturi pentru reparații și achiziționarea mobilierului, cu scopul de a-și crea confort în viața casnică. De asemenea, contingentul feminin contractează împrumuturi pentru lucrurile valoroase sau plata pentru nașterea copilului.

Partea masculină de cele mai multe ori ia credite pentru achiziționarea electrocasnicelor, sculelor electrice, echipamentelor video și audio. De asemenea, pe numele bărbaților sînt înscrise creditele ipotecare. În același timp, de serviciile de creditare a automobilului se folosesc la fel ambele sexe.

Cum depinde decizia de a lua un împrumut de vîrstă și starea civilă a cetățenilor?

Conform unor studii sociologice făcute recent, majoritatea moldovenilor inițiază relațiile de familie la vîrsta de 30 de ani. Acest lucru se datorează dorinței tinerilor de a-și asigura o carieră, precum și o bază materială pentru viitoarea familie. Prin urmare, persoanele care au atins vîrsta de 30 de ani recurg la împrumuturi pentru a-și cumpăra mașini, tehnică digitală, sau pentru organizarea nuntii, călătoriilor în străinătate.

La rîndul său, băncile le oferă acestei categorii de debitori condiții mai favorabile de creditare. Principalele obiective ale împrumutului, în acest caz, sînt: învățămîntul superior, formarea și educația generală. De asemenea, printre clienții băncii "cu familie" sînt multe personae, care depun cererile pentru creditare ipotecară – este evidentă dorința tinerilor de a-și dobîndi propria locuință, ceea ce determină necesitatea luarea unui credit ipotecar.

 Creditele sezoniere

Acest criteriu este legat de produsele de credit, pentru care cererea crește în funcție de anotimp. În Moldova creșterea volumului de creditare a persoanelor fizice se observă înaintea evenimentelor semnificative: de Crăciun și sărbătorile de Paști, celebrarea zilei orașului și a altor sărbători naționale. Explicația unei asemenea creșteri a cererilor pentru creditele de consum este faptul că cetățenii doresc să facă daruri valoroase pentru cei dragi. De asemenea, mulți cetățeni își organizează vacanta în credit. Dorind să petreacă timpul undeva în străinătate, ei iau un împrumut pentru achiziționarea pachetelor turistice.

Ce fel de credite se bucură de cerere sporită în rîndul consumatorilor din Moldova?

Cele mai populare în rîndul moldovenilor sunt creditele de consum, care nu necesită garanții. De asemenea, experții instituțiilor bancare au desemnat o creștere a cererilor pentru cardurile de credit. Cu toate acestea, modificările nu au afectat creditele auto și produsele ipotecare.

Sumele aferente creditelor emise de asemenea sînt diferite. Cea mai mare cerere se înregistrează pentru creditele de consum în valoare de la 5 pînă la 10 mii lei, emise fără garanții de către bănci. De asemenea, sînt emise împrumuturi fără garanție de pînă la 50 de mii de lei. Însă în cazul împrumuturilor, valoarea cărora este mai mare de 100 de mii de lei, debitorul este obligat să ofere garanție (imobile sau bunuri mobile).

Pentru a nu se pomeni într-o situație în care creditul nu mai poate fi rambursat din cauza lipsei de fonduri, clienții trebuie să-și evalueze foarte atent capacitatea proprie de a plăti ratele de credit și să calculeze posibilitățile financiare. Acest lucru va reduce riscul de creștere a costurilor pentru dobînzi și penalități, precum și a litigiior în cazul de neplată a creditelor. La rîndul său, statul ar trebui să aibă grijă de cetățenii săi și să întreprindă toate măsurile necesare pentru a îmbunătăți situația economică din țară. Așadar, se va reduce necesitatea oamenilor de a recurge la credite, prin urmare, se vor rezolva mai multe probleme legate de situația lor financiară din prezent.

562
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe