CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10297$
Etherium
215.72$

Microcreditele: concepte de bază, ratele dobânzilor, cum le puteți obține

Microcreditul este un tip de împrumut care are o popularitate înaltă printre populația cu venituri medii datorită prezenței multor oferte pe piață și a disponibilității serviciilor în comparație cu împrumuturile bancare. În prezent, în Moldova sunt înregistrate peste 200 de organizații financiare specializate în furnizarea microcreditelor. Avantajul acestui tip de serviciu este rapiditatea timpului de procesare a cererilor și pachetul minim de documente solicitat de companiile financiare. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, în comparație cu împrumuturile bancare, microcreditele sunt cel mai adesea oferite la un procent mai mare.

Astfel, microcreditul presupune furnizarea unor sume de bani pentru o perioadă scurtă de timp și la un anumit procent. Fiecare debitor trebuie să ia în considerare, la semnarea unui acord de împrumut, că acest tip de produs financiar are nu numai aspecte pozitive, ci și negative.

Avantajele și dezavantajele microcreditului

Popularitatea crescândă a microcreditelor se datorează următorilor factori:

 • nu este nevoie să completați un număr mare de documente - de regulă, pentru a obține împrumuturi de la organizații de microcreditare, trebuie să prezentați doar buletinul de identitate;
 • lipsa garantului și a necesității gajului;
 • examinarea rapidă a cererii pentru împrumut - clientul va afla decizia în decursul a 15-60 de minute, iar în prezența unui istoric de credit pozitiv, unele organizații de microfinanțare aprobă cererile în mod automat;
 • lipsa controlului din partea organizației care a emis împrumutul asupra scopurilor și metodelor de folosire a fondurilor.

Totodată, dezavantajele microcreditelor includ:

 • rate ridicate ale dobânzilor;
 • imposibilitatea aplicării creditului pentru grupurile vulnerabile ale populației;
 • riscul stabilirii unei dependențe prelungite față de fondurile împrumutate;
 • în cazul acțiunilor nepotrivite ale debitorului, microcreditele pot provoca o creștere a datoriilor în locul dezvoltării preconizate și a bunăstării financiare.

Cum puteți obține un microcredit în Republica Moldova

Dintre numeroasele propuneri privind microcreditele, este important să se aleagă una cea mai potrivită și nu prea împovărătoare pentru bugetul individual, dacă există o nevoie urgentă de bani. Fiecare organizație de microfinanțare are dreptul să stabilească condițiile și termenii de creditare. Cu toate acestea, informațiile solicitate despre clienți sunt de obicei standard:

 • numele complet al solicitantului, data nașterii, vârsta;
 • locul înregistrării și locul real de reședință;
 • locul de muncă, alte surse de venit;
 • mărimea venitului mediu lunar;
 • detalii de contact.

Pentru a preveni situațiile neplăcute sau întârzierile în efectuarea plăților, este important chiar în stadiul încheierii unui contract de împrumut să examinați cu atenție toate nuanțele serviciilor oferite. De asemenea, nu va fi inutil să vă consultați cu experții independenți în domeniul creditării. La rândul său, clientul se angajează să furnizeze informații exacte despre ei înșiși și despre veniturile sale, dacă este necesar, prezentând și alte documente care le atestă, astfel încât creditorul să poată evalua mai bine nivelul de solvabilitate al debitorului.

În Moldova puteți obține un microcredit în mai multe moduri: prin prezentarea personală la sediul companiei sau prin solicitarea unui împrumut online. După examinarea și anunțarea rezultatelor, solicitantul este invitat să viziteze biroul instituției financiare pentru a primi banii sau fondurile pot fi transferate pe cardul său bancar.

În Moldova, microcreditele par atractive din mai multe motive:

 • puteți primi fondurile fără a vă părăsi domiciliul;
 • nu este nevoie să stați în rând la ghișee;
 • timpul minim pentru examinarea cererii;
 • metode convenabile de plată.

În același timp, experții recomandă debitorilor să ofere o evaluare realistă a capacităților sale financiare. Chiar și într-un mediu în care microcreditul a devenit o parte integrantă a societății moderne a consumatorilor, proiectarea unor astfel de împrumuturi implică întotdeauna anumite riscuri. Prin urmare, este important să țineți cont de toate circumstanțele și să încercați să îndepliniți în timp util toate obligațiile aferente datoriilor la creditul contractat.

142
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe