Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Micro-creditarea afacerilor mici și mijlocii în Republica Moldova: specificul, termenii de executare

Sfera afacerilor mari în Republica Moldova se dezvoltă cu implicarea directă a statului și a investitorilor. În timp ce în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, practic, nu există un astfel de sprijin. Singurul mijloc de menținere a activității acestor întreprinderi este acordarea creditelor. Cu toate acestea, și aici antreprenorii mici și mijlocii întâmpină o mulțime de momente neplăcute. În ciuda faptului că băncile comerciale din Moldova chiar dacă și realizează relații de cooperare cu această categorie de debitori, puterea lor financiară nu este suficientă pentru a satisface toate nevoile de credit ale antreprenorilor. O alternativă în acest caz o constituie organizațiile de microfinanțare. Una din activitățile de bază a acestor companii este anume eliberarea creditelor businessului mic și mijlociu.

Ce reprezintă cooperarea între organizațiile de microfinanțare și întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova?

Microcreditarea afacerilor în Moldova reprezintă un proces de oferire a sprijinului financiar întreprinderilor mici și mijlocii pe baza unor condiții de credit. Colaborarea dintre subiecții mediului de afaceri și organizațiile de microfinanțare în țara noastră s-a stabilit recent, cu toate acestea, atractivitatea acestor companii este în creștere. Acest lucru se datorează faptului că cerințele OMF-urilor față de candidați sunt mai loiale decât cele propuse de către băncile comerciale. Un exemplu evident al unor astfel de prevederi – în cazul în care întreprinzătorul individual niciodată nu a perfectat  credite pentru dezvoltarea întreprinderii sale, obținerea unui împrumut de la bancă fără istoria de credit formată anterior este destul de dificilă. În plus, în Moldova băncile comerciale acordă încă puțină atenție domeniului creditelor pentru startul (pornirea) afacerii. În acest caz, viitorii antreprenori pot oferi  instituțiilor banccare doar ideile sale. Iar obținerea unui credit bancar pentru crearea sau dezvoltarea afacerii presupune acordarea unor garanții, de care, de multe ori, antreprenorii începatorii nici nu dispun.

Este adevărat că microfinanțarea afacerilor este o șansă pentru cei cărora le lipsesc relațiile bune cu băncile?

După cum a fost deja menționat mai sus, organizațiile de microfinanțare sunt de acord sa împrumute întreprinzători surse bănești pe baza condițiilor mai favorabile. Controalele efectuate de către companiile de credit în ceea ce privește activitatea întreprinderilor mici și mijlocii sunt natură liberală. În principal, se examinează și se concretizează astfel de momente ca:

  • profiturile întreprinderii, care presupune atât veniturile formale, cât și informale;
  • planul de dezvoltare a afacerii – șansele de a obține mijloacele de credit vor crește, dacă experții organizației de credit vor aprecia profitabilitatea și viabilitatea planului.

Un alt punct important pentru întreprinzătorii individuali este faptul, că primirea împrumutului din partea organizației de microfinanțare nu întotdeauna prevede oferirea unor garanții. Specializeazarea în domeniul microfinanțării nu prevede acordarea împrumuturilor în sume mari, iar asigurarea materială a unor astfel de credite nu este întotdeauna obligatorie. Pe de altă parte, în cazul în care acordarea garanțiilor totuși este posibilă, acesta va fi un beneficiu pentru debitor: poate fi revizuită rata dobânzii, iar șansele de a obține mult-așteptatul credit vor crește.

În cazul în care antreprenorul nu poate obține credit de la o bancă comercială din cauza istoriei de credit nesatisfăcătoare, sau chiar din lipsa acesteia, organizațiile de microfinanțare pot deveni o sursă de salvare pentru întreprinderile aflate în curs de dezvoltare. La depunerea cererii de perfectare a creditului de la una dintre aceste companii de către debitor ar trebui să fie evaluată capacitatea de plată a întreprinderii. Totodată suma împrumutului, care este necesară la o anumită etapă de dezvoltare a afacerii, nu trebuie să depășească limitele admisibile. O astfel de abordare va permite îndeplinirea la timp a obligațiunilor de plată, oferind un istoric de credit bun antreprenorului. Prin urmare, atunci când apare iar necesitatea unui împrumut, debitorului i se vor oferi condiții mai avantajoase de creditare, precum și posibilitatea perfectării unei sume mai mare de bani.

1026
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe