Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Impozitarea băncilor comerciale din Moldova

În structura actuală a relațiilor economice sectorul bancar joacă un rol-cheie. Activitățile băncilor comerciale este baza pentru creșterea volumului și calității producției. Participând în calitate de mediator în procesul de redistribuire a capitalului și urmărind principalul său obiectiv – profitul, instituția de credit este obligată să-și desfășoare activitatea în conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova. În consecință, Banca este un participant activ al economiei de piață, are dreptul la plasare din propriile cheltuieli a fondurilor împrumutate, prin urmare, este supusă impozitării.

Particularitățile de impozitare a băncilor comerciale din Republica Moldova

Ca subiecte de impozitare, băncile comerciale din Moldova sunt:

 • contribuabili;
 • intermediari între sistemul fiscal de stat și alte subiecte de impozitare;
 • agenți de impozitare, a căror competență include calculul impozitului reținut din sursele de plăți, precum și transferul acestora la bugetul de stat.

În conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, băncile comerciale care operează pe teritoriul Statului sunt obligate să plătească următoarele tipuri de taxe:

 • impozitul pe venit – se incasează în cazul primirii profitului bancar (veniturilor) net fără costurile aferente;
 • impozitul pe valoare adăugată – Băncile comerciale au dreptul de a stabili valoarea unora dintre produsele și serviciile sale care este diferită de costul lor; în acest caz, factorii de influență prioritare sunt riscurile și competiția de pe piață;
 • taxele sociale – obiectele de impozitare sunt beneficiile și plăților angajaților, efectuate pe baza contractelor de muncă;
 • taxa de transport – este incasată în cazul în care instituția de credit deține unul sau mai multe vehicule;
 • impozitul pe proprietate – este impozitul perceput pentru bunurile mobile și imobile ale băncii comerciale.

Băncile se angajează să păstreze registrele fiscale de venituri și cheltuieli, precum și toate tranzacțiile și tranzacțiile financiare reflectate în contabilitatea analitică: la data punerii în aplicare a acestora, costurile, indicatorii calitativi și cantitativi,.

Strategia de dezvoltare a sistemului de impozitare a băncilor comerciale din Moldova

Pentru dezvoltarea unui sistem eficient de impozitare a băncilor comerciale statul are nevoie de a asigura relația dintre instituțiile financiare și sectoarele industriale. În Republica Moldova se legislația fiscală se caracterizează prin dinamică, ceea ce reprezintă o problemă deosebită: cerințele și reglementările sunt ambigue, crescând astfel nivelul de risc. Acest lucru poate afecta negativ nu numai activitatea băncilor comerciale, dar, de asemenea, și reputația lor. Așadar, statul moldovenesc  se află în căutarea metodelor noi de identificare fiscală și contabilă, precum și formare a bazei de impozitare.

O atenție deosebită este acordată relației dintre metodologia de impozitare bancară, monitorizare și analiză fiscală. Rezultatul final întrunește interesele totalitare ale băncilor comerciale și a autorităților fiscale ale Republicii Moldova.

Astfel, dezvoltarea efectivă a sistemului  de impozitare a băncilor comerciale în Moldova presupune implementarea următoarelor acțiuni și activități:

 • respectarea principiilor de claritate maximă, simplitate și echitate în sistemul de impozitare bancară;
 • îmbunătățirea controlului asupra proceselor de contabilitate ale instituțiilor financiare;
 • monitorizarea continuă a tranzacțiilor bancare în scopul evitării riscurilor și amenințărilor legislației în vigoare.

De asemenea, este important să se îmbunătățească informatizarea autorităților fiscale din Moldova prin implementarea activă a tehnologiilor Internet și îmbunătățirea programelor existente – toate pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor fiscale de către contribuabili.

O astfel de strategie de dezvoltare a sistemului de impozitare în Republica Moldova ține să contribuie la lupta împotriva corupției. De asemenea, trebuie să fie prevăzut și un control complet al entității veniturilor și cheltuielilor impozabile, în acest caz ale băncii comerciale.

1135
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe