Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Operațiunile băncilor comerciale din Moldova cu privire la contractele de comerț exterior

Băncile comerciale sunt centrele unde își iau proviniența și se încheie parteneriatele de afaceri. Ca elemente de bază ale economiei moldovenești, instituțiile de credit trebuie să dezvolte propriile sale rețele și să-și organizeze activitățile corespunzător situației actuale. Din punct de vedere comercial, băncile trebuie să dezvolte și să pună în aplicare mecanisme eficiente, bazate pe relațiile de piață, pentru a spori propriile profituri și stabiliza economia în ansamblu. Prin urmare, instituțiile bancare sunt implicate în mod activ nu numai în procesele economice care au loc în țară, dar și în realizarea operațiunilor de comerț exterior.

Definiția și caracteristicile operațiunilor comerciale internaționale ale băncilor comerciale

Operațiunile de comerț exterior ale băncilor comerciale este tipul de operațiuni specializate de creditare ale importurilor și exporturilor, precum și de punere în aplicare a decontării comerțului reciproc pe baza unor contracte comerciale. De asemenea, sînt luate în considerare facturile și garanțiile privind creditele acordate în cadrul acestor operațiuni instituțiilor financiare.

Particularitatea operațiunilor de comerț ale băncilor comerciale din Moldova constă în faptul că participanții pieței păstrează banii în conturile unei anumite bănci, efectuînd liber cu aceste surse o varietate de operațiuni de conversie. Astfel, cererile de pe piață pentru conversia valutară sunt acumulate, iar fondurile ridicate sînt plasate în alte instituții financiare. În plus, operațiunile de comerț pot fi efectuate de către băncile comerciale din Moldova în detrimentul fondurilor proprii.

Contractele de comerț internațional

Temeiul juridic pentru efectuarea operațiunilor bancare internaționale îl reprezintă acordul comercial internațional. Acordul este semnat între părțile aferente (bănci, agenții guvernamentale sau firme, localizate în diferite țări) și prevede condițiile pentru efectuarea tranzacțiilor financiare sau furnizarea anumitor tipuri de servicii. Astfel, operațiunile financiar-comerciale externe ale băncilor comerciale reprezintă un set de forme și metode, utilizate pentru a asigura schimbul de fonduri între partenerii din diferite țări pe baza unor contracte special formulate.

Formele și metodele de efectuare a operațiunilor de comerț exterior în condițiile economiei din Republica Moldova

Ca parte a relațiilor economice internaționale, operațiunile de comerț internațional cu participarea băncilor comerciale sunt clasificate în dependență de:

  • zonele commercial-industriale;
  • tipul de bunuri și servicii realizate;
  • poziționarea mărfurilor pe piața internațională;
  • metodele de comerț cu anumite bunuri și servicii pe piața internațională;
  • formele de organizare a relațiilor comerciale.

Asistența financiară direct, care urmează să fie furnizată de către băncile comerciale participanților activităților economice externe ale Republicii Moldova, este exprimată sub formă de tranzacții de plată sau scrisori de credit, precum și împrumuturi pentru operațiunile de comerț exterior.

În plus, importatorilor și exportatorilor le sînt disponibile serviciile băncilor comerciale, care nu implică acordarea asistenței financiare directe – obținerea garanțiilor și a altor forme de angajamente în favoarea participanților la comerțul internațional. Astfel de servicii sunt furnizate de către instituțiile financiare în vederea îmbunătățirii relațiilor comerciale, precum și pentru garantarea îndeplinirii obligațiunilor care decurg din contractele comerciale semnate.

În contextul economiei Republicii Moldova garanțiillor suplimentare le este acordată prioritate specială. Aceasta se referă la plățile în rate și furnizarea de numerar în cantități mari stipulate în contract. În cazul în care angajamentele financiare ale unei firme private nu garantează fiabilitatea absolută în returnarea surselor bănești, furnizarea împrumutului bancar va necesita o garanție suplimentară a rambursării acestuia: acceptarea facturilor, precum și posibilitatea de colectare a plăților în numerar, deschiderea conturilor de rezervă.

590
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe