Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Achitarea pe internet cu cardul. Regulile care trebuie respectate pentru siguranța banilor

Odată cu dezvoltarea rapidă a marketingului pe Internet, crește și numărul utilizatorilor care folosesc această rețea în efectuarea plăților pentru diverse bunuri și servicii cu ajutorul cardurilor bancare aflate în posesia lor. Cu toate acestea, această metodă de plată nu se petrece întotdeauna în condiții de siguranță, deoarece autorii fraudelor inventează tot mai multe modalități de a înșela utilizatorii în scopul atribuirii nesancționate a fondurilor din conturile lor bancare. Prin urmare, se recomandă să se opteze pentru astfel modalități de plată on-line, la care serviciul virtual nu prevede raportarea detaliilor cardului. În caz contrar, utilizatorul își asumă riscul într-un singur clik să-și piardă toți banii disponibili pe card.

Cele mai frecvente metode de îndepărtare neautorizată a banilor de pe cardurile bancare

Retragerea neautorizată a fondurilor de pe un card bancar poate fi realizată în mai multe moduri. De exemplu, o modalitate de înșelăciune frecvent întîlnită este "phishing-ul". Strategia constă în atragerea utilizatorilor (clienților) pe site-ul magazinului online, unde sînt prezentate mărfurile la prețuri foarte mici. Vizitatorii resursei sînt ”prinși" printr-un astfel de truc, făcînd achiziții prin cardul de credit, și, ca urmare, pierzînd toți banii.

O altă metodă de însușire frauduloasă a fondurilor este utilizarea datelor de contact ale clienților în scopul obținerii informațiilor confidențiale privind cardul bancar: codul PIN, parola, numărul de pe card, codurile CVC2 \CVV2. Avînd acces la datele clientului, infractorii pot transfera banii de pe cardul său bancar în contul altei persoane sau să efectueze plăți pentru achizițiile Web.

De asemenea, o metodă răspîndită de a folosi cardurile de credit ale altor persoane este infectarea deliberată a calculatoarelor utilizatorilor prin diferite programe de virus. Scopul acestor programe este furtul datelor despre utilizator de pe cartel acestuia în momentul introducerii informațiilor confidențiale, precum și transferul datelor primite escrocilor.

Regulile pentru efectuarea plăților on-line

Pentru a nu deveni victimă a fraudei atunci cînd se utilizează un card de credit pentru plata on-line, utilizatorii trebuie să urmeze cîteva reguli simple.

  1. Să alimentați cardul doar cu suma de bani care va fi suficientă pentru a plăti bunurile și serviciile selectate. Prin limitarea cheltuielilor utilizatorul reduce astfel riscul de a fi jefuit de către fraudatori – o sumă mică de bani este puțin probabil să-i intereseze.
  2. Conectați serviciile suplimentare la conturi, cum ar fi plățile unice, în cadrul cărora după efectuarea unei singure tranzacții retragerea on-line repetată este imposibilă, și serviciul Mobile Banking, conform căruia utilizatorul obține întotdeauna o notificare a cheltuielilor neautorizate de bani de pe cardul său bancar.
  3. Să efectuați plata pentru bunuri și servicii numai pe resursele a căror fiabilitate a fost deja dovedită. Cînd ați accesat pentru prima dată site-ul oricărui magazin on-line, o atenție sporită trebuie să fie acordată fiecărui detaliu, nu vă grăbiți să faceți plata on-line pînă cînt nu constatați complet securitatea operațiunilor.
  4. Nu raportați informațiile de plată oricui, inclusiv nu trimiteți numărul cardului bancar prin e-mail. O posibilă solicitare a codului PIN ar trebui să vă avertizeze.
  5. Actualizați periodic sistemul de operare și software-ul de antivirus de pe calculatorul personal, altfel escrocheriștii pot găsi o "portiță" în informațiile personale ale utilizatorului și le vor stoca.
  6. Nu efectuați plăți on-line de pe un calculator străin.
  7. Nu accesați link-urile mai puțin cunoscute sau complet necunoscute, deoarece autorii fraudelor folosesc adesea trucuri de substituție a adreselor de Internet, provocînd utilizatorii resurselor virtuale, care doresc să acceseze o sursă, dar ajung pe site-urile înșelătorilor.

Cum să ne protejăm de acțiunile escrocilor în rețea?

La achitarea achizițiilor sau a unui serviciu printr-un card de credit personal, ar trebui să se acorde o atenție la astfel de probleme importante, cum ar fi denumirea exactă a site-ului, disponibilitatea sistemelor electronice de control, menținerea anumitor funcții și forme de plată, metodele de introducere a informațiilor de către utilizator. Astfel, de exemplu, dacă ați selectat site-ul și există logo-ul sistemului internațional de plăți internaționale Visa, acesta trebuie să fie însoțit de mențiunea «Verified by Visa». Această pictogramă va indica fiabilitatea site-ului și siguranța în utilizarea acestor carduri.

De asemenea, ar trebui să se acorde o atenție disponibilității site-urilor, prin care se efectuează plățile, ele trebuie să conțină certificate SSL. Este suficient să se examineze bara de adrese a resurselor din rețea – adresa site-ului ar trebui să includă simboluri «https: //», în cazul în care litera «s» va însemna securitate. De asemenea, pentru o protecție suplimentară din dreapta barei de adrese a browser-ului este indicată o pictogramă cu imaginea unui lacăt galben. Făcând clic pe această pictogramă ar trebui să apară informații despre certificatul SSL pentru site-ul dat. În cazul în care acestea nu apar, poate fi desemnat faptul că acest site este unul al escrocilor și utilizarea detaliilor de plată va duce la o pierdere de numerar.

Protecția maximă este asigurată site-urilor prin folosirea standardului 3D-Secure cu logo-ul aparent. Acest program este menit să protejeze punerea în aplicare a retragerilor din cont în cadrul unui server dedicat, de care au fost emise cardurile bancare – Visa sau MasterCard. Fiecărui posesor de card, care utilizează sistemele de plată menționate mai sus, i se atribuie un cont unic de înregistrare, în care eventual sînt arătate toate plățile efectuate de către utilizator prin intermediul rețelei globale.

1663
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe