CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10315$
Etherium
216.21$

Organizarea conturilor principale, analitice și sintetice într-o bancă comercială

În conformitate cu cerințele organizării contabile continue, toate operațiunile efectuate de către bănci, sunt în mod obligatoriu înregistrate în documentele din contul principal. Aceste documente sunt compilate la sfârșitul sau în timpul lucrărilor și operațiunilor bancare (comerciale) și reprezintă primul indiciu al punerii în aplicare a acestora.

Contul bancar primar este un sistem a cărui funcție principală este colectarea și înregistrarea informațiilor privind tranzacțiile bancare sau de afaceri în documentele primare. În cadrul acestui sistemsunt realizate următoarele acțiuni:

- dezvoltarea metodelor și tehnologiilor de contabilitate primara;

- definirea unui set de documente primare și numărul de copii dorit;

- determinarea ordinii de completare a documentelor în utilizare și a mișcărilor lor;

- structurarea documentului.

Tipuri de contabilitate în bănci

Contabilitatea instituțiilor bancare este împărțită în următoarele tipuri:

 • contabilitate sintetică – combină performanța generală a activităților bancare în termeni monetari;
 • contabilitate analitică – este baza contului sintetic și presupune detalizare datelor primite.

Obiectul contabilității în bănci implică fondurile atrase, precum și fondurile proprii. Cifra de afaceri a acestor fonduri este prezentată în tranzacțiile în numerar, de plată, de credit și de capital pe care băncile le efectuează. Prin urmare, contabilitatea în bănci necesită un control precis al tuturor operațiunilor financiare, siguranța fondurilor, obiectivului lor și utilizării eficiente în economie. Ca urmare, în cazul organizării de calitate a contabilității în cancă sunt realizate următoarele obiective:

 • determinarea valorii investițiilor de credit în economia națională;
 • determinarea valorii operațiunilor cu numerar și fără numerar;
 • identificarea modificărilor cantitative în circulația monetară.

Datele obținute pot fi utilizate pentru monitorizarea și analiza anumitor tranzacții financiare ale activității de audit și de management al calității ale instituției bancare.

Structurarea și metodele de contabilitate într-o instituție bancară

În structurarea contabilității Banca utilizează un sistem de echilibru din afara bilanțului de cont sintetic, care afișează nomenclatura echilibrului bancar. În consecință, bilanțul băncii este documentul principal în procesul de contabilitate al instituției financiare.

Contabilizarea băncilor poate fi efectuată în diferite moduri, în funcție de facilitățile de calculator, care sunt utilizate pentru tranzacțiile financiare.

Sistemul tradițional de contabilitate analitică a constat din următoarele componente:

 1. contul personal pentru utilizat zilnic pentru contabilizarea detaliată a operațiunilor în numerar, de credit și de plată, având ca formă de bază calculul analitic;
 2. contul personal de colectare sau jurnalul de operare – conține înregistrări istorice ale tranzacțiilor financiare și este proiectat pentru a controla fluxul de fonduri;
 3. documentele care sunt stocate în fișiere: datorii la creditele pe termen lung și pe termen scurt, cod facturi, documente care să indice tranzacțiile de plată.

Contul de sinteză a inclus:

 1. jurnale de casă și contabilitate – erau destinate pentru înregistrarea și afișarea operațiunilor bancare;
 2. fișe de rezumare – folosite pentru a înregistra cifra de afaceri zilnică la operațiunile de credit și de debit pentru verificarea suplimentară a datelor conținute în jurnalul de contabilitate;
 3. bilanțul de contabilitate – întocmit pe baza fișelor cu date consolidate;
 4. rapoartele curente și de audit – afișează rezultatele curente ale transferurilor bancare pentru fiecare cont aparte, într-o anumită perioadă de timp.

Prin automatizarea conturilor necesitatea de a menține cărțile sumare, precum și alte materiale ale contului sintetic a dispărut. Acum soldul bancar este prezentat sub forma unor rapoarte formate pe baza datelor din conturile personale, care, la rândul lor, combină jurnalele contabile și bilanțul. Astfel, menținerea contabilității sintetice în bănci a fost simplificată cât mai mult posibil.

Actualmente, la baza organizării moderne a contabilității analitice și sintetice în băncile comerciale din Moldova stau  principiile și standardele internaționale de contabilitate. Ca o alternativă, în cadrul contabilizării sintetice este utilizat așa-numitul Ledger, care reunește un grup de conturi aparute în situațiile financiare ale băncilor, iar registrele subsidiare au fost înlocuite cu cărțile de analiză, care prezintă informații detaliate cu privire la operațiunile în curs de desfășurare. În același timp, trebuie de remarcat faptul că în ceea ce privește operațiunile în valută ambele tipuri de cărți sunt efectuate separat, în conformitate cu tipul de monedă vizat.

208
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe