Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Specificul deservirii electronice a persoanelor fizice

Deservirea bancară electronică a persoanelor fizice prevede utilizarea unui set de tehnologii pentru a oferi clienților servicii bancare la distanță, folosind sistemele de telefonie și calculator. O trăsătură distinctivă a acestui tip de deservire este faptul că clientul nu mai are nevoie să se prezinte la instituția financiară, iar toate ordinele sunt transferate băncii pe cale electronică.

Sistemele de deservire electronică a persoanelor fizice, utilizate în Moldova

Pentru deservirea electronică a persoanelor fizice, băncile comerciale, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, oferă o varietate de soluții de programare, concepute pentru simplificarea procesului de interacțiune cu clienții. În acest scop, au fost elaborate și puse în aplicare sistemele, cum ar fi:

  • Clent-banking. Accesul la sistem se realizează prin calculatorul personal. Poate fi utilizat pentru plata unei game largi de servicii, precum și primirea declarațiilor de pe conturile bancare. Din partea sa banca trebuie să întrețină: suportul tehnic la instalarea software-ului, deservirea gratuită a sistemului, sprijinul profesional în activitatea ulterioară. Securitatea sistemului client-banking este garantată de criptarea datelor personale a clientului și de un control strict asupra "integritătii" datelor transmise băncii.
  • Internet banking. În cadrul acestui sistem accesarea conturilor de către utilizator se efectuează prin intermediul browser-ului de Internet, iar sistemul este plasat direct pe serverul băncii. Tehnologia suportă un număr destul de limitat de funcții. Principalele sunt: ​​solicitarea și redarea extraselor de cont și a documentelor de plată pe site-ul instituției, precum și asigurarea disponibilității serviciilor on-line pentru persoanele fizice. Protecția împotriva accesului neautorizat la informațiile despre clienți se furnizează printr-o comunicare specială și software-ul de criptare a datelor.
  • Telefon-banking. Acest sistem de deservire electronică implică transferul de date bancare de la client prin metode cum ar fi: utilizarea mijloacelor computerizate de telecomunicații, mesaje multimedia, comunicarea cu operatorii call-center. În cadrul funcțiilor telefon-banking-ului persoanele fizice sunt disponibile pentru obținerea datelor privind starea conturilor, introducerea comenzilor de numerar, efectuarea plăților, executarea ordinelor de transfer a fondurilor de pe un cont pe altul.
  • ATM-banking. În Republica Moldova deservirea prin intermediul ATM-urilor (bancomatelor) este cel mai popular tip de deservire bancară. Avantajul acestei metode constă în faptul că clientul nu are nevoie să stea în rînd la ghișeele băncii pentru a profita de oricare serviciu. În plus, este posibilă dublarea funcțiilor din sistemul client-banking, care permite persoanelor fizice să efectueze plăți și tranzacții fără necesitatea vizitării instituției bancare.

Astfel, sistemele de deservire electronică (la distanță) a persoanelor fizice sînt bazate pe tehnologiile de identificare personală a fiecărui client. Pentru a efectua orice tranzacție bancară utilizatorul trebuie să se autentifice (de pe un dispozitiv mobil sau calculatorul personal), în scopul de a se proteja pe deplin de activitatea intrușilor.

Ce documente sunt necesare persoanelor fizice pentru a obține deservirea electronică?

Pentru persoanele fizice care doresc să utilizeze serviciile bancare la distanță, rezidenți ai Republicii Moldova, este necesar să se furnizeze băncii următoarele documente:

  • o cerere de deschidere a unui cont curent, de depozit sau de credit;
  • o declarație privind furnizarea programelor informatice de susținere;
  • actul (buletinul) de identitate al solicitantului;
  • copii ale documentelor de identitate, autentificate de notar;
  • profilul sau Ancheta persoanei fizice;
  • documentele ce confirmă autoritatea persoanei care furnizează actele pentru deschiderea unui cont (în cazul în care dreptul de a deschide un cont este transferat unei alte persoane).

După revederea de către bancă a pachetului de documente, furnizat de persoana fizică, instituția bancară ia o decizie privind aprobarea sau refuzul cererii de deservire electronică. Avînd în vedere creșterea concurenței între instituțiile bancare, care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe dintre aceste cereri sunt aprobate și solicitanții devin utilizatori ai sistemelor  de deservire electronică. Banca este obligată să ofere un software complet noului client în funcție de sistemul de servicii selectat, precum și suportul tehnic cu privire la utilizarea în condiții de maximă siguranță a sistemului.

1125
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe