Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Deschiderea și deservirea conturilor curente /de depozit

Ce reprezintă un cont curent?

Contul curent este principalul instrument de interacțiune dintre instituția bancară și client, prin care se efectuează: calcularea și retragerea numerarului (la ghișeul băncii sau bancomat), ridicarea plăților pentru diverse produse și servicii, primirea transferurilor bănești și plătirea facturilor.

Caracteristicile-cheie și posibilitățile de utilizare a conturilor curente:

 • perioada de valabilitate a contului poate fi nelimitată – titularul poate avea acces la mijloace de pe cont în orice moment, fără nici o restricție;
 • la valoarea înregistrată în contul curent se acumulează o dobîndă; contul poate fi suplinit cu numerar la adresarea în bancă sau cu ajutorul transferurilor bancare;
 • prin intermediul contului curent se pot efectua transferuri de numerar în cadrul aceleiași instituții bancare (conturile deschise în aceeași bancă) sau în conturile altor bănci;
 • clientul băncii, la necesitate, are dreptul să solicite extrasul de cont – un document care permite monitorizarea veniturilor și cheltuielilor bănești de pe cont, precum și înregistrarea corespunzătoare a acestora; solicitarea extrasului de cont poate fi depusă în orice reprezentanță a băncii în care este deschis contul curent.

 Ce este un cont de depozit?

Contul de depozit  - este un cont bancar deschis pentru o anumită perioadă de timp, iar fondurile depuse nu pot fi utilizate pentru efectuarea tranzacțiilor și a altor operațiuni bancare. Plățile la dobîndă în cazul conturilor de depozit se calculează în baza ratei dobînzii curente pe perioada pentru care a fost deschis depozitul. De asemenea, este plătit impozitul pe dobîndă la conturile de depozit.

Prin intermediul conturilor de depozit:

 • fondurile bănești ale clientului sunt depuse pe un anumit termen (fix);
 • nu este posibilăplata cecurilor și a altor documente financiare;
 • fondurile depozitului se rambursează la data expirării contului.

De regulă, valoarea dobînzii plătite în cadrul conturilor de depozit depășește dobînda plătită în contul curent.

Cum se poate deschide un cont bancar?

Deschiderea conturilor bancare (curente sau de depozit) se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului Băncii Naționale cu privire la deschiderea, modificarea și închiderea conturilor la băncile licențiate ale Republicii Moldova din 25.11.2004. Posibilitatea de a deschide un cont curent sau de depozit li se oferă persoanelor care au atins majoratul și sînt rezidenți sau nerezidenți ai statului.

Băncile oferă posibilitatea deschiderii conturilor atît în monedă națională, cît și cea străină. Pentru a face acest lucru, deponenții sunt obligați să prezinte următoarele documente:

- buletinul de identitate sau pașaport;

- cererea de deschidere a unui cont curent /depozit.

În cazul în care contul este deschis de către reprezentanții rezidenți / nerezidenți ai Republicii Moldova, solicitanții sunt obligați să ofere băncii:

- copiile documentelor ce atestă identitatea persoanei care depune cererea de deschidere a unui cont curent;

- copiile documentelor autentificate notarial care atestă identitatea titularului de cont;

- declarație-tip în numele persoanei fizice (deponentului);

- actul autentificat de notarius, care să ateste dreptul solicitantului de a deschide conturi în numele proprietarului său.

La deschiderea contului curent sau de depozit între bancă și client este încheiat un contract, care precizează condițiile de deschidere și de întreținere a contului, perioada de valabilitate a acestuia și rata dobînzii.

Beneficiile de proprietate a conturilor bancare (curente sau de depozit)

Atît conturile curente, cît și cele de depozit oferă mai multe oportunități pentru proprietarii săi, și anume: simplificarea procedurii de plată a bunurilor și serviciilor, operarea cu fondurile din cont, beneficierea de un profit suplimentar. Astfel, avantajele contului curent sunt:

 • accesibilitatea: utilizînd un card de debit titularul contului poate efectua în orice moment operațiunile de plată, transfer și incasare a banilor;
 • flexibilitatea: titularul poate însuși să ia anumite decizii cu privire la fondurile din cont;
 • posibilitatea controlării tuturor operațiunilor efectuate;
 • economie de timp – facturile lunare pot fi achitate din contul curent, eliminîndu-se astfel necesitatea de a mai merge la ghișeele băncii.

   Avantajul unui cont de depozit este posibilitatea obținerii veniturilor suplimentare din partea investitorului. Clienții pot opta pentru ofertele cele mai profitabile, avînd în vedere rata dobânzii și timpul.

Alegerea băncii

Deponentul are dreptul să aleagă instituția bancară în care va fi deschis contul curent sau de depozit. În considerare se iau factorii cum ar fi: condițiile și ratele dobînzilor pe care le propune o anumită bancă, valoarea costurilor de comision, posibilitatea obținerii serviciilor suplimentare pentru conturile curente / de depozit.

Ar trebui remarcat faptul că dezvoltarea sectorului bancar din Republica Moldova înregistrează succes – competitivitatea ridicată a băncilor a identificat necesitatea de a promova pe piață produse bancare noi, avînd ca scop îmbunătățirea interacțiunilor directe dintre instituțiile financiare și clienți. Astfel, de către majoritatea băncilor comerciale din Moldova a fost introdus un sistem de operare cu fonduri de pe cont la distanță – prin intermediul aplicațiilor mobile și internet. De asemenea, a fost îmbunătățită politica de confidențialitate.

Pentru utilizarea benefică și confortabilă a contului curent sau de depozit, clienții trebuie să determine mai întîi cerințele proprii față de profiturile ulterioare. Propunerile băncilor sunt diferite, de aceea este important să se aleagă oferta care va îndeplini cel mai bine condițiile propuse. Prin urmare, înainte de a deschidere un cont curent sau de depozit, se recomandă să fie luate în calcul toate ofertele băncilor în această direcție. Astfel, este posibilă eliminarea riscurilor de pierderi financiare, precum și apariția altor ambiguități în utilizarea conturilor bancare.

1053
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe