Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

De unde organizațiile de microfinanțare iau fonduri pentru oferirea serviciilor de creditare a populației?

Tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova se bucură de propunerile privind acordarea împrumuturilor pe termen scurt de către organizațiile de microfinanțare. La momentul de față cooperarea cu astfel de companii oferă condiții de siguranță, deoarece activitatea acestora este strict controlată de către stat. Pentru persoanele fizice microcreditele sunt atractive din mai multe considerente:

  • procesarea rapidă;
  • pachetul minim de documente – de multe ori pentru a obține un credit este nevoie doar de buletinul de identitate;
  • cele mai attractive condiții de creditare.

Cu toate acestea, puțini dintre cetățenii se întreabă de unde organizațiile de microfinanțare iau fondurile necesare pentru desfășurarea activității sale financiare. Deși dimensiunile împrumuturilor pentru e consumatori sunt relativ mici, totuși, ele se acordă unui număr mare de cetățeni. Prin urmare, sumele de bani utilizate pentru creditarea populației trebuie să aibă valori impresionante. Mai jos sunt descrise mai multe metode de formare a capitalului organizațiilor de microfinanțare.

Sursele suplinirii capitalului organizațiilor de microcreditare

Fondurile populației. Având statutul instituțiilor financiare, companiile de microcreditare sunt în drept să utilizeze mijloacele bănești ale cetățenilor. Cu toate acestea, organizațiile de microfinanțare pot accepta depozite de la populație numai în limitele stabilite.

Credite bancare. Legislația în vigoare permite organizațiilor de microfinanțare utilizarea mijloacelor obținute în urma perfectării creditelor bancare. Pentru aceasta, compania care furnizează servicii de microcreditare și acționează conform legislației trebuie să fie asociată cu banca. Între subiecți se încheie un contract, care stabilește termenele și condițiile de colaborare. O caracteristică specifică acestui parteneriat este posibilitatea utilizării de către compania de microfinanțare a capitalului bancar cu scopul obținerii profitului prin acordarea creditele pe termen scurt populației. Rata procentuală în acest caz este mai mare. Astfel, executând propriile obligațiuni de plată față de instituțiile bancare, societățile de microcreditare își măresc capitalul propriu prin asumarea diferenței ratelor de credit.

Împrumuturi obligașionale. Acest tip de credite este folosit ca un instrument aditional de creare a capitalului propriu. Caracteristica specifică împrumuturilor obligaționale este condiție obligatorie, conform căreia compania deja trebuie să dispună de capitalul propriu și să asigure transparența structurii proprietarilor.

Capitalul privat. De obicei, acesta este utilizat în calitate de sursă unică și permanentă de suplinire a capitalului propriu. Cu alte cuvinte, organizația de microfinanțare oferă împrumuturi din capitalul propriu. Prin urmare, profitul obținut sub formă de dobîndă, rămâne în conturile companiei.

Până în prezent în Republica Moldova activează circa 20 de organizații de microfinanțare. Aceste companii sunt independente și sunt în drept să-și formeze propriile condiții de creditare a populației. În același timp, solicitanților de credite li se oferă posibilitatea selectării celor mai avantajoase programe de împrumut, atât în funcție de termenul de rambursare, cât și cu privire la ratele dobânzilor propuse.

În condițiile concurenței acerbe de pe piața financiară din Republica Moldova organizațiile de microcreditare tind să creeze cele mai atractive condiții de microfinanțare. În acest sens se elaborează  opțiuni și variante inovative pentru formarea capitalului propriu, orientându-se astfel spre piața financiară europeană.

1428
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe