Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Afluxul de investiții străine directe în economia Republicii Moldova

Investițiile străine directe sînt investițilei străine menite să asigure relațiile economice pe termen lung între statele membre ale Parteneriatului. Astfel de investiții au un caracter permanent și țin să atragă agenții economici din țara-investitor în țara-parteneră.

Controlul afluxului investițiilor străine directe

Monitorizarea afluxului investițiilor străine directe în Republica Moldova se realizează prin achiziționarea unui pachet de acțiuni de control al companiei, în care au fost investite fondurile străine. În conformitate cu cerințele Fondului Monetar Internațional, acest pachet trebuie să includă cel puțin 30% din toate acțiunile societății de investire.

Impactul investițiilor străine directe asupra economiei Moldovei

Pentru economia Republicii Moldova investițiile străine directe joacă un rol foarte important. În primul rând, aceastea reprezintă:

  • o sursă suplimentară de finanțare, de renovare și extindere a capitalului fix;
  • o modalitate de a revigora economia prin extinderea pe piața internă a țării a bunurilor și serviciilor competitive;
  • metode moderne de marketing și de gestionare a capitalului organizațional;
  • o nouă modalitate de utilizare a noilor tehnologii și a mecanismelor de piață.

În contextul actual al stagnării dezvoltării economice a Republicii Moldova, investițiile străine directe au prioritate – acestea sunt menite atingerii obiectivelor specifice și asigurării obligatorii a creșterii nivelului de calificare a personalului întreprinderilor și organizațiilor implicate în programul de investiții.

Care sunt prioritățile investițiilor străine directe?

Pentru întreprinderile moldovenești investițiile străine directe reprezintă modul cel mai adecvat de a dezvolta și consolida experiența de funcționare a companiilor străine, care sunt deja încorporate într-un alt sistem (mai avansat) de principii economice. Creșterea investițiilor străine directe contribuie, astfel, la accelerarea formării unui climat investițional favorabil atît pentru investitorii străini, cît și cei interni.

În plus, o astfel de metodă de menținere și dezvoltare a relațiilor economice internaționale facilitează:

  • creșterea eficienței procesului de integrare a economiei moldovenești într-un context global;
  • utilizarea celor mai bune practici de cooperare internațională;
  • eliminarea sarcinii suplimentare asupra datoriei publice externe.

Astfel, investițiile străine directe prin utilizarea lor rațională pot îmbunătăți în mod semnificativ situația economică, în special prin rambursarea mai rapidă a datoriilor externe ale țării și dezvoltarea diferitelor sectoare ale economiei.

Ce determină afluxul de investiții străine directe?

Volumul investițiilor străine directe în economia moldovenească este influențat de factori, cum ar fi situația în mediul economic și prognozele pe termen mediu ale țării cu privire la stabilitatea economiei moldovenești. Aplicarea investițiilor străine este aplicată, de regulă, asupra dezvoltării sectorului de producție. În acest context, impactul lor poate fi așteptat pînă la câțiva ani. Prin urmare, în cazul în care previziunile situației economice din țară sînt nefavorabile, iar riscul de nerambursare a investițiilor este mare – volumul afluxului de investiții străine directe va scădea în mod natural.

La această etapă a dezvoltării economice a Republicii Moldova trebuie de remarcat declinul înregistrat în economia națională în ultimii ani, iar afluxul de investiții străine directe pentru perioada anilor 2014-2016 a scăzut brusc. Acest lucru a condus, la rândul său, la o creștere a datoriei publice externe, deoarece întreprinderile moldovenești nu mai sunt în măsură să acopere propriile lor cheluieli pentru costurile de producție și de dezvoltare. Iar investitorii străini nu se expun riscului de a iniția o cooperare pe termen lung cu firmele din Moldova din cauza solvabilității lor scăzute.

Baza legislativă pentru reglementarea investițiilor străine directe

În Republica Moldova investițiile străine directe se supun legislației în vigoare. Între țările participante sînt întocmite programe de investitii, în care sînt prevazute mecanismele de investiții, metodele de apreciere a rentabilității investițiilor, ratele dividendelor (taxele) și modul de impozitare. Pentru exercitarea și punerea în aplicare a oricărui program de investiții se instituie o comisie speciaă, iar statul se obligă să garanteze solvabilitatea companiilor printr-o monitorizare clară a tranzacțiilor financiar-economice și rezolvarea situațiilor aparente printr-o abordare juridică.

1317
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe