Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Prelungirea depozitului bancar: ce este, caracteristicile, avantajele procedurii

La încheierea unui acord în cadrul băncii cu privire la deschiderea unui depozit, deponentul trebuie să acorde atenție anumitor puncte și termeni, utilizând toate modalitățile raționale cu ajutorul cărora poate obține beneficiul maxim. Unul dintre acești termeni este prelungirea depozitului - prelungirea sau extinderea depozitului actual după expirarea termenului acestuia, în timp ce nu este necesară încheierea unui acord suplimentar. Care sunt caracteristicile și avantajele acestei opțiuni - vedem în acest articol.

Prelungirea automată a depozitului

Depozitele în bănci sunt plasate în anumite condiții și pentru anumite date. După expirarea termenului prescris, de regulă, în contract, instituția bancară este obligată să plătească deponentului depozitul în întregime și dobânda acumulată pentru perioada stabilită. În același timp, investitorii nu iau întotdeauna bani, ci îl lasă în contul de depozit pentru a primi un venit suplimentar.

Prelungirea depozitelor este o procedură prin care termenele depozitelor se prelungesc după expirarea lor. Ca bază pentru prelungire este folosit un acord scris între bancă și client (deponent). Documentul conține condițiile pentru prelungirea contractului de depozit, cu indicarea timpului, a ratei dobânzii și a valorii depozitului. Simplificarea procedurii este posibilă prin prelungiri automate, ceea ce implică extinderea automată a depozitului, fără a fi necesar ca clientul să efectueze vizite la instituția bancară de fiecare dată pentru a încheia un nou acord. Termenii depozitului sunt extinși, de regulă, pentru o perioadă similară de timp, iar dobânda nerevendicată este adăugată la "corpul" depozitului.

Condiții pentru prelungirea automată a depozitului

Condițiile de bază ale procedurii financiare desemnate sunt următoarele:

 • Numărul de extinderi posibile sunt specificate în contract, acestea pot fi limitate sau nelimitate.
 • Termenul de prelungire a depozitului este de obicei egal cu data specificată inițial pentru deschiderea depozitului.
 • Depozitul prelungit intră în vigoare în ziua următoare încheierii plasării anterioare/prelungite.
 • Extinderea depozitului este condiționată de condițiile relevante la data reînnoirii.
 • Ratele dobânzii la depozit rămân neschimbate în perioada dintre prelungiri.
 • Dobânda de depozit acumulată, dar care nu a fost retrasă de către deponent se adaugă la depozitul inițial în timpul prelungirii, după care se calculează și dobânda (similar depozitelor pentru care se oferă posibilitatea capitalizării).
 • În cazul în care produsul financiar a fost retras din catalogul de servicii în momentul expirării, contractul actual este extins în cadrul programelor la termen.

Pentru a nu pierde dobânda la depozit, este important să respectați întotdeauna termenii contractului și să prelungiți depozitele la timp.

Avantajele și dezavantajele depozitelor cu opțiunea de reînnoire automată

Procedura de prelungire automată a depozitelor are avantaje și dezavantaje. Ca avantaje ale opțiunii sunt recunoscute:

 • comoditatea - contractul de depozit este reînnoit automat, deponentul nu trebuie să se prezinte la bancă;
 • beneficii financiare - dobânzile la fondurile de depozit vor fi debitate fără întrerupere, dacă pentru orice motiv deponentul nu ar putea veni la bancă.

Minusurile condiționate ale prelungirii automate a depozitului includ:

 • imposibilitatea utilizării veniturilor din procente dacă acestea nu au fost retrase la timp;
 • uneori poate fi dificil să se retragă fondurile după procedura de prelungire;
 • utilizarea ratelor dobânzilor necompetitive de către bancă sau a condițiilor de reînnoire a depozitelor nerentabile pentru client;
 • riscul de pierdere a dobânzii pentru perioada curentă în cazul încetării anticipate a unui contract prelungit.

În prezent, serviciul automat de reînnoire a depozitelor este destul de convenabil atât pentru o instituție bancară, cât și pentru un deponent: clientul nu trebuie să vină la bancă de fiecare dată pentru a semna iarăși contractul, iar banca nu petrece timpul angajaților săi pentru elaborarea și semnarea de noi contracte de depozit, astfel economisindu-și costurile.

Pentru a evita pierderile la un depozit bancar, este important să se țină seama de condițiile de reînnoire a acestuia și, dacă este necesar, să se reînregistreze acordul în timp util sau să se închidă depozitul.

1823
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe