Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Politica de rezervă a băncilor comerciale

Politica de rezervă a băncilor comerciale din Republica Moldova își presupune implicarea Băncii Naționale în sistemul financiar al statului prin modificarea normelor de rezervare obligatorie. Scopul unei astfel de implicații este controlul monetar.

Procesul de introducere a normelor rezervelor minime obligatorii este o formă de intervenție directă a statului în activitatea bancară. Normele rezervelor minime obligatorii sunt stabilite de către Banca Națională a Moldovei sau organele de supraveghere. Dispozițiile financiare se înregistrează în conturile fără dobândă ale băncilor comerciale, deschise la Banca Națională. Coeficientul lor depinde de politica monetară promovată de către unitatea financiară centrală a țării. De regulă, Banca Națională a Moldovei majorează rezervele minime obligatorii în scopul de a reduce solvabilitatea băncilor comerciale, scade numărul operațiunilor active și se promovează o politică deflaționistă. Prin scăderea normelor rezervelor minime obligatorii se extinde domeniul de aplicare a creditării și se consolidează tendințele inflaționiste.

Ce reprezintă rezervele obligatorii?

Rezervele obligatorii ale băncilor comerciale sunt fondurile în numerar deținute de către instituțiile de credit pe conturile corespondente ale Băncii Naționale. Acest sistem de rezervare permite garantarea îndeplinirii obligațiuniilor bancare pe marginea depozitelor plasate. De asemenea, sunt reglementate ofertele de bani și numerarul aflat în circulație.

Conceptul de rezerve bancare obligatorii presupune transferul unui anumit procent din fondurile, investite de către persoanele fizice și juridice, într-un cont special al Băncii Naționale a Moldovei. Acest procentaj este clasificat drept o rezervă și este stocat în contul corespondent până la retragerea banilor dint contul băncii comerciale.

Probleme pe care le rezolvă sistemul rezervării obligatorii

Fondurile din conturile clienților, de regulă, sunt utilizate de instituțiile financiare pentru a furniza serviciile de credit. La rândul său, sumele rezervelor sunt utilizate de către Banca Națională pentru a acorda împrumuturi băncilor comerciale, în scopul menținerii lichidității acestora.

Una dintre caracteristicile primordiale ale sistemului bancar este emisia banilor fără numerar, folosind metoda multiplicării banilor. Rezervarea obligatorie permite autorităților de reglementare să monitorizeze nu numai procesul de emisie a banilor, dar și volumul acestora, aflat în circulație. În acest caz, sistemul de disponibilizare obligatoriu este utilizat ca instrument principal în dezvoltarea politicii monetare.

Procedura de depunere a fondurilor

Băncile comerciale sunt obligate să depună fonduri imediat după primirea licenței. Contribuțiile sunt realizate în unități monetare fără numerar, în timp ce dobânda nu se plătește, iar suma de rezervă nu este supusă unor sancțiuni. În cazul băncii comerciale, aflate în lichidare, fondurile din clasamentul rezervelor obligatorii sunt transferate în custodia comisiei de lichidare.

Rezervarea obligatorie nu se aplică următoarelor tipuri de obligațiuni:

  • conturile pe care sunt plasate fondurile persoanelor juridice pe termen de cel puțin 3 ani;
  • obligațiunile instituțiilor de credit cu scadențe mai mari de 3 ani;
  • obligațiuni nemonetare: valori mobiliare sau metale prețioase;
  • obligațiunile băncii comerciale în fața altor instituții de credit.

Determinarea valorii rezervelor obligatorii se efectuează de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei. Modificările intră în vigoare de la data publicării lor în «Monitorul Oficial».

Astfel, politica de rezervă a băncilor comerciale din Moldova are ca scop reglementarea situației economice. Eficacitatea unor astfel de politici se resimte pe piața financiară deschisă prin creșterea lichidității bancare, stabilizarea creditelor publice și a structurilor monetare.

1005
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe