Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Sanarea băncii: determinare, când este necesar, consecințele pentru clienți

Astăzi, sistemul bancar din Moldova se află în stadiul de depășire a crizei create ca urmare a furtului de 1 miliard de dolari în 2014. Rezultatul tranzacțiilor frauduloase a fost lichidarea a trei bănci comerciale (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Investitorii și debitorii acestor instituții financiare au fost de asemenea afectați. După revocarea licenței, aceste bănci au creat o situație în care cetățenii țării nu mai aveau încredere în sistemul bancar național, considerându-l nesigur.

Pentru a evita astfel de situații, băncile din Moldova nu ar trebui să permită încălcări și, dacă este necesar, sunt obligate să ia măsuri în timp util pentru a îmbunătăți situațiile create. Cea mai eficientă soluție este sanarea băncii.

Ce este sanearea bancară?

Activitatea oricărei instituții de credit se bazează pe atragerea unui număr cât mai mare de clienți și fonduri bănești. La rândul său, acest lucru implică anumite riscuri. De exemplu, băncile pot oferi rate ridicate ale dobânzilor la depozitele deponenților, iar împrumutătorilor, dimpotrivă, rate scăzute. În unele cazuri, o politică incompatibilă cu realitatea poate duce la falimentul unei instituții financiare. Pentru a preveni acest lucru, autoritatea de reglementare, ca regulă, recomandă sanarea băncii.

Din aceasta rezultă că sanarea sau reorganizarea băncilor reprezintă un complex de măsuri menite să îmbunătățească situația financiară a unei bănci:

 • asistență financiară acordată de organizațiile terțe;
 • vânzarea sau transferul unei părți din activele bancare către investitorii terți;
 • activitatea axată pe creșterea și îmbunătățirea calității capitalului propriu.

În condiții reale, reorganizarea băncii permite evitarea falimentului unei instituții de credit. Acest lucru implică necesitatea unor resurse financiare suplimentare atât din partea investitorului de stat, cât și din partea investitorilor privați sau corporativi.

Când este necesară sanarea?

Măsurile de remediere împotriva instituției bancare sunt necesare dacă:

 • gestionarea băncii acționează inadecvat, mai ales în chestiuni legate de investițiile de capital: în acest caz crește riscul financiar datorită creșterii ponderii activelor problematice, de asemenea, pot fi selectate și utilizate și instrumentele financiare inadecvate;
 • panica în creștere în rândul populației, ceea ce poate face ca banca să-și piardă capitalul într-o perioadă destul de scurtă de timp: clienții, dorind să-și salveze economiile sale, se vor strădui să le elimine pe scară largă la primele știri alarmante despre problemele aparente ale băncii;
 • se atestă acțiuni frauduloase din partea conducerii băncii în vederea retragerii fondurilor către surse externe;
 • starea externă și internă a pieței economice, de care depind, desi într-un nivel diferit, activitățile fiecărei bănci din Moldova.

Cum afectează sanarea debitorii și deponenții băncilor

Pentru deponenți, procedura de sanare este mai preferabilă decât revocarea licenței: clientul are acces la fondurile proprii, cu care poate efectua orice operațiune dacă este necesar, dobânda este calculată și emisă la timp, nu există careva restricții pentru conturi.

Totodată, pe debitori sanarea băncii îi poate afecta diferit. În cazul în care debitorul își îndeplinește obligațiile de credit în timp util și în totalitate, atunci măsurile luate de bancă nu vor determina modificări serioase ale contractului de împrumut. Dacă un client are datorii restante, banca va avea dreptul să aplice o abordare mai strictă pentru a accelera rambursarea datoriei.

Specificul procesului de sanare

Conform legislației în vigoare, procedura de sanare este efectuată de administrația temporară a băncii problematice, desemnată, de regulă, de autoritatea de reglementare. Pentru a preveni falimentul unei organizații de credit, acțiunile conducerii interimare vizează:

 • transformarea structurii instituțiilor bancare;
 • restructurarea activelor și pasivelor băncii;
 • vânzarea de acțiuni;
 • activitatea fondatorilor băncii pentru finanțarea suplimentară a acesteia;
 • eliminarea discrepanțelor în capitalul social și de facto.

Funcția de control al activității băncilor în Republica Moldova se desfășoară de către Banca Națională și Comisia Națională pentru Piața Financiară. Cu toate acestea, responsabilitatea pentru situația și gradul de solvabilitate al fiecărei instituții bancare în parte îi revine conducerii acesteia.

1120
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe