CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10303$
Etherium
215.94$

Sisteme de transfer bancar: modul de funcționare, diferențele, participanții la sistemele de plăți

Transferul de bani este mișcarea de fonduri de la persoana care trimite spre destinatar. Transferurile sunt efectuate prin operatorii unui anumit sistem de plăți, atât național cât și internațional. Rezultatul tranzacției este transferul fondurilor în contul bancar al beneficiarului sau livrarea lor în numerar. Participanții la structura remitențelor sunt: ​​expeditorul, destinatarul și intermediarul, care este operatorul sistemului de plăți. Pentru serviciile lor, intermediarul (operatorul) percepe o anumită taxă.

Tipuri de remitențe

Până în prezent, există multe sisteme de plată prin care se efectuează transferuri de bani între persoane din diferite părți ale lumii. Diferențele lor sunt metodele de transfer al banilor, viteza și tarifarea serviciilor. În Moldova, transferurile de bani câștigă o popularitate tot mai mare, în special, cele care se realizează prin intermediul cardurilor bancare. Acum, băncile implementează în mod activ serviciul P2P (persoană-persoană) sau de pe card-pe card.

Din punct de vedere geografic, remitențele pot fi interne sau internaționale (transfrontaliere). Operațiunile de transfer, legate de primul tip, înseamnă transferul de fonduri într-un singur stat. Transferurile internaționale înseamnă trimiterea de bani în străinătate către alt stat.

În funcție de tipul de sistem de plată ales, transferurile internaționale de bani sunt efectuate în valută străină. De asemenea, după primirea fondurilor, este posibilă schimbarea fondurilor în moneda națională.

Transferuri de bani: scopul și participanți

Transferul de fonduri este posibil pentru un produs, serviciu sau munca efectuată. Atât expeditorul, cât și destinatarul au dreptul să stabilească individual scopul transferului de bani. La efectuarea unui transfer expeditorul trebuie să furnizeze operatorului documentele ce identifică personalitatea sa, precum și să indice scopul transferului de bani și, dacă este necesar, să fie trimise prin care confirmă originea fondurilor.

Participanții la sistemul de plăți sunt:

  • Intermediarul sau operatorul sistemului de plată - ca mediator poate fi Banca Națională a Moldovei, oricare dintre băncile comerciale licențiate, sistemul național sau internațional de transfer de bani, instituțiile non-bancare care au primit dreptul de a furniza servicii de transfer de bani în Republica Moldova, Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei“;
  • Expeditorul mijloacelor bănești - poate fi, atât persoana fizică, cât și persoana juridică, rezident sau nerezident al Republicii Moldova;
  • Beneficiarul unui transfer de bani este persoana căreia i-au fost creditate sau primite în numerar fondurile transferate.

În prezent, Moldova înregistrează o creștere rapidă a pieței transferurilor bănești. Acest lucru este facilitat de lansarea unui serviciu care implică transferul sumei direct în contul beneficiarului. Taxa medie percepută de operator pentru furnizarea serviciilor intermediare este de 2-6% din suma transferată sau se percepe o rată fixă. Suma plății pentru serviciul de transfer este determinată de participanții ai unui anumit sistem pe baza contractelor relevante.

La trimiterea banilor spre destinatar, expeditorul trebuie să prezinte documentele de identitate, precum și să indice informațiile despre destinatar, suma și scopul transferului.

225
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe