CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10262$
Etherium
216.12$

Metodele de reglementare valutară, utilizate de către organele de guvernanță a Republicii Moldova

Reglementarea valutară este un complex de măsuri economice, administrative și legislative, utilizate de către stat în desfășurarea relațiilor monetare. Scopul reglementării monetare este controlul fluxurilor de valută, atât în ​​Republica Moldova, precum și în relațiile de comerț exterior.

Rolul statului în reglementarea relațiilor valutare

Statul este principalul element constitutiv, dotat cu funcția de reglementare. Acțiunile sale au ca scop eliminarea riscului de fluctuații negative în mediul de piață, dezvoltarea relațiilor de schimb și a unei concurențe sănătoase, precum și formarea ratelor de schimb valutar ca urmare a modificărilor cererilor și ofertelor. Pentru punerea în aplicare a reglementării valutare statul ar trebui să creeze condițiile necesare: în funcție de situația specificăaceastă reglementare ar trebui să fie consolidată sau relațiile valutare se vor cere liberalizate.

Principiile fundamentale și direcțiile de reglementare valutară

În funcție de gradul și natura impactului asupra participanților pieței valutare din Moldova reglementarea valutară poate fi:

- directă – este pusă în aplicare de către autoritățile monetare din Moldova și are ca obiectiv efectuarea controlului în toate segmentele pieței valutare;

- indirectă – acest tip de reglementare implică utilizarea instrumentelor monetare pentru a influența comportamentul instituțiilor financiare, de credit și non-credit; de obicei, reglamentarea se realizează prin menținerea unei politici de discount, intervenții valutare și operațiuni pe piață deschisă.

Principalele direcții în reglementarea relațiilor valutare sunt:

 • ajustarea operațiunilor curente;
 • reglementarea proceselor de conversie valutară;
 • utilizarea unor restricții de schimb valutar;
 • reglementarea fluxurilor internaționale de capital.

Algoritmul reglementării relațiilor valutare

Reglementarea valutară este instrumentul principal prin care statul controlează și gestionează economia țării. Valuta este reprezentată prin banii folosiți în desfășurarea relațiilor economice la scară internațională. Prin urmare, acest tip de reglementare are un impact direct asupra relațiilor de schimb și comerțului exterior.

Procesul de reglementare valutară poate fi divizat în următoarele etape:

 1. desemnarea obiectivelor urmărite de stat;
 2. dezvoltarea politicii monetare și a strategiilor de management;
 3. punerea în aplicare a reglementării monetare în condițiile actuale ale economiei Republicii Moldova;
 4. controlul procesului de realizare a reglementării valutare;
 5. introducerea modificărilor necesare.

În același timp, reglementarea relațiilor valutare se efectuaează pe mai multe niveluri:

- la nivel de întreprinderi, care posedă resurse mari valută și care participă direct la operațiunile de schimb valutar;

- la nivel național: Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor, autoritățile de control;

- la nivel internațional.

Instrumentele de reglementare valutară

Instrumentele de reglementare monetară sunt pârghiile prin care statul controlează și gestionează relațiile valutare. Acestea sunt clasificate după cum urmează:

 • Instrumentele administrative – includ normele legislației în vigoare;
 • Instrumentele de piață – implică efectuarea tranzacțiilor de devalorizare / reevaluare a monedei naționale, modificări ale ratei de refinanțare, diversificarea instrumentelor de schimb valutar; de asemenea, aici sunt incluse instrumentele de reglementare a comerțului exterior, a activităților fiscale, de buget și de credit.

Instrumentele de reglementare a comerțului exterior includ măsuri de stimulare a exporturilor, introducerea tarifelor de import și export. Astfel de instrumente au un impact direct asupra bilanțului de plată și comerț, prin urmare, anume de ele depind ratele de schimb valutar în Republica Moldova.

241
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe