Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

În ce cazuri este necesară recurgerea la serviciile organizațiilor de microfinanțare și cum trebuie de acționat pentru a evita o eventuală fraudă?

În comparație cu creditele bancare, împrumuturile, acordate de către organizațiile de microfinanțare, au rate mai mari ale dobânzii. Aceste servicii sunt solicitate în rândul populației Republicii Moldova deoarece companiile în cauză oferă perfectarea rapidă a tranzacțiilor de acordare a creditelor, cer pachetul minim de documente necesare pentru examinarea cererii, și oferă modalități comode de plată/virament. Cu toate acestea, printre organizațiile de microfinanțare care activează în Moldova există o concurență sporită, astfel încât toți participanții la această piață își dezvoltă propriile strategii în efectuarea activității sale:

- schimbă condițiile ofertelor actuale;

- reduc ratele dobânzilor pentru clienți fideli (debitori);

- sunt în curs de dezvoltare a unei varietăți de programe de loialitate.

Pentru consumatorii serviciilor de credit astfel de schimbări înseamnă creditare și mai accesibilă datorită creșterii atractivității acesteia. Totodată, există mai multe nuanțe, despre care trebuie să știe toți clienții organizațiilor de microfinanțare, pentru a evita fraudele financiare.

Specificul proceselor de microcreditare în Moldova

O trăsătură distinctivă a organizațiilor de microfinanțare este perfectarea rapidă a tranzacțiilor de credit. Mijloacele bănești se expun, de obicei, pe perioade scurte de timp. Împrumutatul se obligă să achite, în termenul indicat, întreaga sumă a datoriei și dobânda pentru utilizarea acestor sursemajoritatea OMF-urilor, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, oferă clienților opțiunea de plată a procentajului numai pentru soldul rămas al datoriei. Prin urmare, în cazul în care clientul va rambursa împrumutul în avans, atunci și suma dobânzii plătite în plus va fi mai mică.

În același timp, fiecare organizație separată este în drept să determine de sine stătător condițiile programelor de microcreditare propuse. Persoana interesată în obținerea unui împrumut în OMF, prin urmare, poate alege cele mai bune conditii de microfinanțare prin compararea simultană a acestora, în mai multe instituții financiare.

Plata imprumuturilor pe termen scurt se face în termenele stipulate în contractul de împrumut. Iar în cazul întîrzierii plăților sunt prevăzute amenzi. Prin urmare, înainte de a depune cererea pentru perfectarea unui credit, fiecare cetățean ar trebui să-și evalueze propriile capacități de plată, precum și faptul de cât de acută este necesitatea acestui împrumut.

Cât de des cetățenii Republicii Moldova beneficiază de serviciile organizațiilor de microcreditare?

Până în prezent, baza de clienți a majorității OMF-urilor din Moldova crește rapid, și aceasta în pofida dobânzilor ridicate și modalităților nu întotdeauna comode de rambursare a creditelor. Principalele cauze ale creșterii cererii la serviciile de microfinanțare sunt:

  • istoria de credit cu aspect negative – din acest motiv solicitantului i se poate refuza acordarea creditului bancar;
  • lipsa locului de muncă permanent sau profiturile nedeclarate în rezultatul angajării la un post de muncă ”la negru”;
  • operativitate în perfectarea creditelor – este factorul cel mai important, mai ales dacă a apărut o urgență în obținerea de numerar; la rândul lor, băncile nu pot garanta o astfel de reacție;
  • posibilitatea deservirii la distanță– o astfel de modalitate de creditare este utilă pentru persoanele care nu dispun de timp liber; cererea se depune prin intermediul platformei on-line, iar banii se transferă pe cardul bancar.

Astfel, principalele avantaje ale organizațiilor financiare care prestează servicii de microcreditare, este simplitatea și timpul minim de acordare a creditului. Sumele împrumuturilor pot fi diferite în funcție de tipul de credit și categoriile de cetățeni, pentru care sunt disponibile. Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că scopul principal al acestor companii este primirea profituui din dobânzile la creditele acordate. Prin urmare, fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de statutul social, funcție și vârstă, trebuie să reflecteze bine decizia de a apela la organizația de microfinanțare pentru perfectarea împrumutului. Cel mai bine este de a utiliza serviciile de microcreditare doar în cazuri extreme, deoarece  obținerea ușoară a fondurilor de credit riscă să se transforme în plata ajustuoasă a dobânzii!

679
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe