Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Banii electronici: specificul utilizării sistemelor electronice de plată în Moldova, argumente pro și contra

Nivelul înalt de dezvoltare a tehnologiilor IT implică, de regulă, plata diferitelor produse și servicii în formă electronică. În același timp, pe piața modernă sunt cunoscute numeroase sisteme de plăți, care pot diferi în funcție de condițiile de utilizare, tarife și alți factori.

Sistemele electronice de plată - ce sunt acestea?

Crearea sistemelor electronice de plată se realizează datorită nevoii de a stabili relații comerciale între participanții la tranzacțiile online: vânzători, intermediari, cumpărători. Această categorie de tranzacții include plata facturilor, efectuarea achizițiilor în magazinele online, transferuri de bani între persoane fizice. În comparație cu sistemele tradiționale de transferuri bănești, sistemele electronice de plată au următoarele avantaje:

 • viteza plății - de regulă, este momentană;
 • economia - comisionul pentru plăți electronice este, de obicei, mai mic comparativ cu plata prin intermediul unei bănci;
 • securitatea și confidențialitatea garantate de instrumentele electronice moderne de protecție a datelor ale clientului;
 • ușurința utilizării - atunci când efectuați o plată electronică nu este necesară completarea documentelor adiționale.

Sistemele electronice de plată sunt populare în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova. Cele mai renumite dintre ele sunt PayPal, Qiwi, WebMoney, Google Wallet și Yandex Money. Acestea au statut internațional și permit efectuarea plăților și transferurilor transfrontaliere. Prin astfel de sisteme, utilizatorii pot plăti pentru bunuri și servicii fără a părăsi locuința, precum și alte facturi, amenzi și plăți.

Cum se efectuează plata prin intermediul sistemelor electronice

Procedura de plată prin intermediul sistemului de plăți electronice este simplă și implică vânzătorul, cumpărătorul și sistemul de plăți în sine. În cazul în care clientul utilizează un card bancar pentru a plăti, la lista participanților la tranzacție sunt adăugate emitentul cardului și banca, responsabilă de procesarea tranzacției. Pe exemplul unui magazin online, funcționarea sistemului de plăți electronice se efectuează după cum urmează:

 • clientul plasează o comandă pentru produsul selectat în magazinul online;
 • resursa procesează datele, după care le transferă către sistemul de plăți;
 • prin sistemul de plăți, clientul confirmă plata;
 • după ce plata a fost confirmată, sistemul de plăți transferă prin banca procesoare suma specificată din contul clientului în contul magazinului online.

Astfel, simplitatea, viteza și securitatea plăților prin intermediul sistemelor electronice de plată contribuie la creșterea popularității acestora.

Opțiuni alternative pentru tranzacțiile de plată prin Internet

Pe lângă sistemele electronice de plată, plata pe Internet poate fi efectuată și în alte moduri: utilizând un card bancar sau prin intermediul sistemelor de Internet banking. Astăzi, băncile din Moldova vin cu numeroase oferte, atrăgând utilizatorii cu tarife scăzute și condiții convenabile de deservire. Astfel, un client poate efectua plăți direct din contul său, fără a fi nevoie să vină la bancă sau să transfere fonduri către portofele în alte sisteme de plată.

Cum alegem un sistem de plăți electronice, măsurile de securitate

Cu un număr mare de sisteme de plăți, este uneori dificil pentru un utilizator să facă o alegere în favoarea uneia dintre ele, deoarece fiecare sistem se distinge prin caracteristicile, avantajele și dezavantajele sale. În primul rând, utilizatorul trebuie să se familiarizeze cu restricțiile existente și cu gama de operațiuni posibile, cu mărimea comisioanelor deținute, cu calendarul plății și cu posibilitatea de reaprovizionării/retragerii a fondurilor.

Cu toate acestea, problema predominantă pentru mulți utilizatori de Internet este gradul de securitate. Pentru serviciile electronice moderne se folosesc cele mai noi tehnologii, menite să asigure o protecție maximă a fondurilor clienților. Pasul standard este să introduceți un nume de utilizator și o parolă la conectarea la contul dvs. personal, precum și să confirmați plata prin trimiterea unui cod dintr-un mesaj SMS. Atunci când se utilizează carduri bancare pentru a plăti bunuri și servicii pe Internet, băncile pot solicita introducerea unui cod, care este furnizat de tehnologia 3-D Secure.

În plus, utilizatorii ar trebui să aibă grijă de siguranța banilor lor. Pentru aceasta, este important să respectați următoarele reguli:

 • nu spuneți nimănui numele de utilizator și parola din contul personal în sistemul de plăți;
 • verificați întotdeauna adresa resursei Internet prin care se efectuează tranzacția de plată;
 • instalați protecția de înaltă calitate în timp real pe computerul personal contra virușilor și troienilor;
 • nu spuneți nimănui codurile trimise de sistemul de plăți pentru confirmarea plăților efectuate;
 • la cea mai mică suspiciune de fraudă, contactați cât mai curând banca cu o cerere de blocare a cardurilor.

Totuși, regula generală de asigurare a securității la efectuarea tranzacțiilor de plată pe Internet rămâne prudența, verificarea constantă a resurselor și valoarea plății, precum și nedivulgarea informațiilor confidențiale.

3052
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe