Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Piramidele financiare: semnele, trăsăturile, cum să vă protejați

Circa două decenii în urmă, în spațiul post-sovietic, inclusiv în Republica Moldova, s-a evidențiat un nou fenomen financiar pentru acea vreme - piramida financiară. Cu toate acestea, așa cum s-a dovedit, acest fenomen nnu este unic, în plus, este destinat să le ia banii deponenților. Cum puteți recunoaște aceste capcane financiare la timp și cum să vă returnați fondurile dacă acestea au fost deja încredințate escrocilor - vom examina acest articol.

Piramida financiară - ce este și cum funcționează

Conceptul de piramidă financiară implică utilizarea unei anumite scheme care oferă venituri investitorilor vechi în detrimentul fondurilor investite de participanții nou veniți. La rândul său, investitorii atrași pot primi venituri de la următoarele persoane atrase. Lanțul se construiește, în timp ce acestuia se alăturează noii participanți, iar sursele de finanțare sunt reprezentate doar de depozitele noi.

De fapt, se poate dovedi ca participanții înșiși nu-și dau seama că-și investesc banii în piramida financiară, deoarece fondatorii ei, de regulă, nu dezvăluie toate informațiile despre sursele de venit. În multe țări ale lumii, crearea, promovarea și dezvoltarea piramidelor financiare este interzisă.

De fapt, piramida financiară este un mod fraudulos de a face bani. Principiul său de acțiune este acela de a atrage cât mai mulți oameni pentru efectuarea contribuțiilor, ceea ce va continua să ofere venituri organizatorului piramidei și primilor membri care i se vor alătura. Fondul piramidal este creat în detrimentul fluxurilor de numerar ale participanților nou-sosiți, din care investitorilor  le sunt plătite recompensele. De regulă, organizatorul însuși investește doar în stadiul inițial, când este necesar să promoveze proiectul și să plătească "taxele" primilor investitori.

Cum funcționează acest instrument

Schema financiară permite organizatorilor să primească bani aproape fără efort, în mod fraudulos. Baza piramidei este încrederea clienților / participanților înșiși și corectitudinea strategiei alese pentru construirea proiectului și promovarea acestuia. Crearea unei piramide financiare implică, de regulă, lansarea unor campanii publicitare despre un nou mod de câștig pasiv, în care clienții sunt invitați să primească venituri mai mari fără a face nimic. Pentru a deveni membru al sistemului, investitorul trebuie doar să depună fonduri.

După începerea fluxului de bani în piramidă, organizatorul ar trebui să asigure doar profitabilitatea promisă în timpul campaniei publicitare. Cu toate acestea, în acest stadiu se și întâmplă principala cauză: deoarece nu există profitabilitate, iar toate activitățile proiectului sunt reduse doar pentru a atrage suma maximă de bani, la un moment dat piramida se descompune. Câștigătorul este doar creatorul său, care primește aproape toți banii investitorilor. Inițial, organizatorul poate plăti recompensele pentru a atrage cât mai mulți investitori. După aceasta, proiectul se promovează, plățile nu se mai efectuează, iar investitorii își pierd banii.

Cum se determină diferența dintre piramida financiară și marketingul de rețea

Foarte mulți oameni confundă astfel de concepte precum piramida financiară și marketingul de rețea. În același timp, schemele de câștig sunt complet diferite. Astfel, în marketingul de rețea, activitatea agenților are drept scop promovarea și vânzarea bunurilor către consumatori. În consecință, venitul participantului depinde de volumul schimburilor comerciale și nu este determinat de numărul de contribuții în numerar, așa cum se întâmplă în piramida financiară. În plus, în marketingul de rețea nu trebuie să plătiți sume uriașe de bani ca taxe de membru. Schema este destul de simplă: participanții la sistem sunt producătorii și consumatorii, care desfășoară anumite activități comerciale între ele, destinate comerțului, utilizării și promovării anumitor produse. Câștigurile sunt percepute, în mod opțional, atât din atragerea de noi persoane, cât și din vânzări. Cu toate acestea, principala diferență dintre marketingul de rețea și piramida financiară este legalitatea acestei metode.

Totuși, în schemele bine concepute, uneori o piramidă financiară este deghizată ca marketing de rețea. Aceste două instrumente pot fi diferențiate în funcție de următoarele criterii:

  • ca să participe la piramida financiară, investitorii trebuie să plătească o taxă de intrare destul de valoroasă, însă în marketingul de rețea nu există astfel de obligații;
  • marketingul de rețea vizează vânzarea unui produs care are o anumită valoare de piață;
  • în momentul plății contribuțiilor în cadrul piramidei financiare, participanților nu li se eliberează careva documente, cecuri sau chitanțe;
  • principalul venit în marketingul de rețea este asigurat prin vânzarea bunurilor, în timp ce în piramida financiară - de atragerea a noilor investitori.

De asemenea, este important să se țină seama de faptul că orice piramidă financiară promite deseori câștiguri ușoare și rapide. Cu toate acestea, cu o lipsă de cunoaștere a anumitor nuanțe, mulți pot cădea pradă escrocilor, pierzându-și astfel toate economiile. În marketingul de rețea însă deodată se specifică că veniturile sunt destul de reale, doar că pentru aceasta este nevoie de anumite eforturi.

2598
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe