CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
12.04.2021
USD
17.93
EUR
21.31
RUB100
0.232
Bitcoin
Etherium

Cum să vă protejați în timpul tranzacției de vânzare a apartamentelui. Care sunt riscurile?

Pentru a minimiza riscurile la cumpărarea sau vânzarea bunurilor imobiliare, trebuie să încredințați această afacere unui specialist - cu un "rating al oamenilor", cu o experiență și recomandări suficiente de la clienți. După clarificarea anumitor detalii și nuanțe despre apartament și proprietari, agentul imobiliar ar trebui să explice clienților acțiunile ulterioare privind colectarea pachetului necesar de documente, cooperarea cu băncile, rezolvarea problemelor juridice. De asemenea, un specialist în domeniul imobiliar este obligat să verifice extrasul tuturor membrilor familiei din apartament, precum și lipsa datoriilor de plată. În bancă vor fi solicitate aceste declarații în viitor.

Rolul băncilor în asigurarea securității tranzacțiilor vânzare-cumpărare a bunurilor imobiliare

În cazul în care locuințele sunt achiziționate printr-un credit ipotecar, băncile folosesc sistemul lor de securitate, în care apartamentul este verificat pentru datorii și toate documentele necesare de înregistrare. În lipsa unor sarcini sau obligațiuni de plată de la vânzătorul apartamentului, tranzacția, de regulă, trece fără complicații. Dacă proprietatea achiziționată are, de exemplu, o sarcină ipotecară, înainte de a semna un nou contract, vânzătorul este obligat să ramburseze integral datoria către instituția de credit.

Tranzacțiile privind vânzarea bunurilor imobiliare cu participarea băncilor sunt considerate cele mai fiabile. La rândul lor, autoritățile de înregistrare au stabilit o perioadă specifică de înregistrare a drepturilor de proprietate pentru a exclude orice circumstanțe neprevăzute.

Specificul cumpărării unui apartament, dobândit prin moștenire

La cumpărarea unui apartament moștenit de către vânzător, potențialul cumpărător ar trebui să acorde atenție perioadei în care vânzătorul trebuie să intre în posesia imobilului moștenit - conformi legislației în vigoare, această perioadă este de șase luni de la data decesului moștenitorului. Încheierea prematură a unei tranzacții cu moștenitorul poate duce la anumite probleme, inclusiv:

  • identificarea moștenitorilor, care ar putea pretinde la proprietatea specificată: în cazul dat apartamentul va fi împărțit în cote-părți și, prin urmare, atunci când acesta este vândut va trebui să se obțină acordul tuturor proprietarilor, ceea ce implică costuri suplimentare; în plus, dorința tuturor moștenitorilor de a vinde apartamentul nu întotdeauna coincide cu dorința vânzătorului în fapt;
  • apariția unor noi solicitanți de bunuri imobile moștenite după repartizarea moștenirii - în acest caz, aceștia se declară notariatului și au dreptul să solicite modificarea deciziei privind repartizarea moștenirii.

Atenție pentru cumpărători! Pentru a evita situațiile neplăcute, nu se recomandă cumpărarea proprietăților rezidențiale de la persoane care nu au primit un certificat notarial de moștenire.

Incapacitatea vânzătorului de bunuri imobiliare - cum poate afecta acest lucru încheierea tranzacției?

Atunci când este identificată incapacitatea vînzătorului, vânzarea bunului imobiliar poate fi efectuată de către o terță persoană cu statut de autorizat și având dreptul de semnătură privind punerea în aplicare a procedurilor legale din partea clientului. Procura corespunzătoare se eliberează numai de către un notar.

Pentru a evita situațiile neplăcute, este important să se asigure corectitudinea și acuratețea documentelor prezentate de mandatar - acest lucru minimizează riscul de fraudă din partea vânzătorului de bunuri imobiliare.

În cazul în care proprietarul imobilului (vânzătorul) are o vârstă înaintată sau este grav bolnav, există posibilitatea ca, după vânzarea apartamentului, rudele să facă apel la instanța de judecată cu o cerere de reziliere a contractului. Ca dovadă se va folosi faptul că în momentul executării documentului de încredere această persoană (proprietarul proprietății) era în stare necorespunzătoare, inadecvată. În acest caz, cumpărătorul rămâne partea vatămată.

Astfel, vânzarea și achiziționarea bunurilor imobiliare reprezintă un pas destul de serios și responsabil. Prin urmare, atunci când se cumpără un apartament pe piața secundară sau în clădire nouă, cumpărătorul trebuie să fie extrem de atent, ca să nu cadă pradă vânzătorilor necinstiți. Cel mai bine este să apelați la ajutorul unor profesioniști calificați care cunosc toate nuanțele acestui tip de tranzacții, pentru a nu obține ”surprize” neașteptate de la vânzătorii netransparenți.

996
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe