Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Cum se deschide un cont într-o bancă străină? Specificul, cât de realist este?

Situația economică instabilă din țară a identificat pentru mulți oameni de afaceri, și chiar cetățeni obișnuiți, necesitatea de a asigura o securitate suplimentară pentru capitalul și economiile lor. Una dintre modalitățile de a face acest lucru, care câștigă din ce în ce tot mai multă popularitate, este de a investi în băncile străine. Totuși, cu beneficii mari, această abordare implică, de asemenea, și o mulțime de inconveniente. Cum să le depășim și care sunt caracteristicile deschiderii depozitelor în băncile străine - vom spune în acest articol.

Cum pot moldovenii să deschidă un cont într-o bancă străină?

Astăzi, plasarea fondurilor în străinătate este disponibilă nu numai pentru antreprenorii cu succes și bogați, majoritatea băncilor străine (de exemplu, în Europa) lucrează cu nerezidenți. Termenii de cooperare, deși diferiți de cele obișnuite, totuși rămân destul de accesibili cetățenilor altor țări. În plus, procesul se justifică datorită stabilității și experienței bogate a instituțiilor bancare în această direcție.

Cu un deceniu în urmă, pentru a folosi conturile în instituțiile bancare străine, cetățenii Republicii Moldova trebuiau să obțină un permis special de la Banca Centrală a țării în care era planificată deschiderea unui cont. Cu toate acestea, după adoptarea unei legi speciale, baza legală pentru deschiderea conturilor de către persoanele nerezidente a fost semnificativ simplificată.

În același timp, trebuie avut în vedere faptul că nu toate statele sunt dispuse să ofere servicii de deschidere a conturilor bancare obișnuite cetățenilor care nu sunt rezidenți. Prin urmare, autoritățile au dreptul de a solicita o justificare a unei astfel de dorințe din partea solicitantului: permisul de ședere, disponibilitatea bunurilor imobile, documente suplimentare.

Cum se deschide un cont într-o bancă străină: reguli generale

De regulă, conturile la bănci străine sunt deschise pentru:

 • economii de capital;
 • implementarea proiectelor de investiții private;
 • realizarea diferitelor tipuri de tranzacții de cheltuieli.

În același timp, trebuie avut în vedere faptul că nerezidenților li se poate interzice utilizarea acestor conturi pentru a desfășura o activitate comercială pe teritoriul țării în care au fost făcute investițiile. Durata procedurii poate dura între o săptămână și câteva luni. Principala nuanță pentru majoritatea băncilor străine este dovada că fondurile investite în bancă sunt primite numai prin mijloace legale.

Atunci când alegeți o bancă, în plus față de rata dobânzii, trebuie să acordați atenție și următoarelor detalii:

 • existenței garanțiilor suplimentare privind siguranța fondurilor furnizate atât de bancă, cât și de statul, în care se intenționează deschiderea unui cont;
 • mărimea soldului minim al depozitelor pe care o bancă le poate solicita deponenților nerezidenți;
 • mărimea primelor de asigurare - în cazul în care sistemele de asigurări ale tuturor țărilor funcționează în conformitate cu același sistem, sumele de asigurare solicitate de la deponenți pot varia semnificativ.

Metode de deschidere a unui cont într-o bancă străină

Puteți deschide un cont în orice structură bancară străină în două moduri:

 1. prin vizite personale la o instituție bancară și prin furnizarea unui pachet de documente necesare;
 2. cu ajutorul intermediarilor - această metodă vă eliberează de necesitatea prezenței personale în țară, deoarece toate etapele de procesare a depozitelor pentru dvs., inclusiv completarea documentelor, vor fi efectuate de către specialiști.

Cu toate acestea, înainte de a avea încredere în utilizarea fondurilor de către organizațiile intermediare, trebuie să vă familiarizați cu regulile băncii însăși, deoarece unele instituții financiare insistă asupra oportunității de a comunica personal cu viitorii clienți.

Specificul administrării și închiderii conturilor în băncile din alte țări

Fiind în altă țară, titularul contului va fi, în mod firesc, interesat de posibilitatea de a-și gestiona contul, și anume de opțiunile de reaprovizionare sau de retragere parțială / completă a fondurilor. De regulă, puteți să alimenta depozitul în numerar sau prin orice alt transfer fără numerar.

Este important! Reîncărcarea unui cont într-o bancă străină va deveni posibilă numai după ce veți depune la banca țării noastre o notificare privind deschiderea unui cont într-o instituție bancară străină, cu o notă obligatorie din partea autorității fiscale cu privire la livrările în cont. La completarea în numerar, o bancă străină are dreptul să vă ceară să confirmați legalitatea originii banilor.

Algoritmul de gestionare a contului este destul de simplu și poate fi efectuat prin curier, prin fax sau prin online banking, folosind un card de credit sau cecuri. Dar dacă doriți să închideți contul, trebuie să luați în considerare faptul că multe instituții bancare pot cere acest lucru numai în biroul unde a fost deschis depozitul desemnat.

Documentele de care aveți nevoie pentru a deschide un cont într-o bancă străină

Dacă doriți să deschideți un depozit într-o bancă dintr-o altă țară, trebuie să examinați cu atenție lista documentelor pe care instituția financiară le va cere de la dvs. Documentele standard includ:

 • certificatul de solvabilitate, care confirmă venitul investitorului și autentificat de autoritatea fiscală;
 • copii ale documentelor de identitate, care trebuie să fie notariate obligatoriu;
 • certificatele despre componența familiei potențialului investitor;
 • facturi pentru plata serviciilor comunale;
 • cazier judiciar.

În același timp, dacă aveți deja un depozit deschis la o bancă din Moldova, care este o sucursală a unei bănci străine, angajații instituției financiare sunt întotdeauna gata să vă ajute în rezolvarea diferitelor probleme și întrebări vizavi de deschiderea unui depozit.

4835
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe