Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

Bancnotele și monedele euro: tipuri, caracteristici, moduri de protecție

Moneda unică europeană - euro - are statutul de valută mondială, este destul de costisitoare și populară. Contactul cu euro este necesar atât în ​​țară, cât și în străinătate, de exemplu atunci când călătoriți sau vă deplasați în vacanță. De aceea, contrafăcătorii încearcă adesea să falsifice această monedă, iar un fals poate fi confundat ușor cu o bancnotă originală. Pentru a evita acest lucru, vă sugerăm să vă familiarizați cu modul în care arată bancnotele și monedele euro, cum sunt acestea și cum sunt protejate.

Principalele caracteristici ale monedei unice europene

Euro a fost introdus în circulație în Uniunea Europeană în anul 2002. Moneda susține un singur model schematic, precum și un singur stil arhitectural. Caracteristicile monedei euro sunt:

 • Este principalul mijloc de plată în întreaga Uniune Europeană
 • Prezența bancnotelor cu valori cuprinse între 5 și 500 euro, precum și opt monede cu valori cuprinse între 1 și 50 eurocenți, 1 și 2 euro
 • Design strict și susținut: bancnotele cu nominal diferit reprezintă o anumită epocă istorică, în timp ce monedele ilustrează etapele unificării Uniunii Europene
 • Importanța internațională: moneda euro este o monedă de rezervă acceptată în lume (a doua după dolarul american), precum și o monedă de circulație în anumite state.

Până în prezent, în circulație sunt șapte bancnote cu nominalul de 5, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 de euro și opt monede - 1, 2, 5, 10, 20, 50 eurocenti, 1 și 2 euro. Numai băncile centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene, subordonate Băncii Centrale Europene din Frankfurt, au dreptul să emită euro.

Specificitatea monedelor euro

Dintre cele opt monede aflate în circulație, șase sunt de schimb (eurocenți). Acestea sunt unificate prin următoarele elemente:

 • harta Uniunii Europene cu o cifră corespunzătoare nominalului și situată pe fundalul acestei hărți;
 • 12 stele pe aversul și reversul monedelor;
 • respectarea unui singur font;
 • imagine schematică.

În același timp, reversul monedelor are unele diferențe în design, și anume:

 • pe monedele de 1, 2 și 5 eurocenți pe verso există un glob care indică locul pe care îl ocupă Europa;
 • la monedele de 10,20 și 50 de eurocenți, statele membre ale Uniunii Europene sunt indicate în formă "fragmentată";
 • pe monedele de 1 și 2 euro, harta comună a Europei este prezentată ca un teritoriu unic fără frontiere.

Țările emitente nu au dreptul să schimbe designul părții inverse a euromonedelor. Ca plată, monetăriile pot folosi numai aversul, așa-numita "parte națională". Designul pe aversul monedelor poate fi cel care corespunde uneia sau altei idei de design a monetăriei. Este important să fie respectată o singură regulă - pe inelul exterior trebuie să fie prezente 12 stele. Țara în care au fost emise monedele este determinată prin avers. Acestea sunt acceptate în întreaga Uniune Europeană.

Monede 1 și 2 Euro

Aceste monede sunt bimetalice și sunt compuse din părțile interioare și exterioare: pentru o monedă de 1 euro, cercul exterior este realizat dintr-un metal galben, iar pentru monedele de 2 euro, acesta este confecționat din metal alb.

Cum sunt prezentate bancnotele euro?

Bancnotele din hârtie Euro sunt realizate într-un design care reflectă stilurile arhitecturale folosite vreodată în actuala asociație. În mod convențional, progresul arhitecturii poate fi urmărit în diferite perioade de dezvoltare europeană. De aceea, pe aversul fiecărei note de hârtie este descrisă o clădire într-un anumit stil, pe verso prezentat un pod în același stil. Pe măsură ce valoarea nominală a unei bancnote crește (de la 5 la 500 de euro), mărimea acesteia de asemenea crește.

Setul standard de elemente care este prezent în proiectarea bancnotelor unice europene include:

 • pavilionul și harta Uniunii Europene;
 • 12 stele;
 • abrevierea Băncii Centrale Europene (BCE) în cinci limbi;
 • semnătura președintelui BCE;
 • nominalul bancnotei.

Simbolismul porților, reprezentate pe partea frontală a fiecărei bancnote, precum și podul de pe partea din spate, aparținând unor epoci stilistice diferite, se explică prin voința constantă a comunității de a negocia și de a coopera cu alte state.

Protecția bancnotelor împotriva falsificării

Moneda europeană este recunoscută ca fiind cea mai sigură din lume, deoarece este foarte dificilă falsificarea ei. Cu toate acestea, falsificatorii în special calificați pot reuși să imite cât mai mult posibil autenticitatea bancnotelor. Prin urmare, este important să vă familiarizați cu metodele de protecție folosite la imprimarea euro pentru a nu deveni victimă a unor astdel de fraude:

 1. Hârtia - se folosește hârtie rigidă specială pe bază de fibre de bumbac, care, atunci când este îndoită, produce sunete specifice. Când este expus la razele ultraviolete, nu strălucește.
 2. Imprimarea reliefului - această metodă de imprimare este utilizată pentru a tipări nominalul bancnotei, modelul, abrevierea BCE și anul tipăririi.
 3. Filigrane - în colțul și în centrul uneia dintre laturi sunt indicate denumirile facturii, în timp ce firul de siguranță este situat aproape în centru.
 4. Valoarea - culoarea numerelor variază în funcție de unghiul de înclinare.
 5. Holograma - cu acest element sunt afișate componentele denominării și stilului bancnotei.
 6. Perforarea - este prezentă pe holograma sub forma unui simbol €.
 7. Microtextul - denumirea valutei este indicată în două limbi.
 8. Numărul de serie - include o literă latină și 11 cifre. Numărul este generat de un algoritm special, ultimul dintre aceste numere se referă la țara de origine, iar autenticitatea numărului este verificată cu o sumă de control.
 9. Banda protectoare de nuanta de pelerină este situata în centrul bancnotei de la 5,10 si 20 de euro, denumirea bancnotei si simbolul € sunt indicate pe aceasta.
 10. Luminescența ultravioletă - elementele individuale strălucesc în culori diferite sub influența expunerii la radiații UV.
 11. Alte etichete, bazate pe elemente magnetice și infraroșii.

Acordând atenție semnelor indicate mai sus, vă puteți proteja cât mai mult posibil de bancnote contrafăcute.

Specificul bancnotelor de hârtie

Spre deosebire de monedele metalice, bancnotele sunt lipsite de așa-numitele părți naționale. În același timp, țara emitentă poate fi identificată prin numărul de serie: litera indicată la începutul numărului corespunde țării care are dreptul de a emite bancnote. De exemplu, la facturile de 100 de euro, emise în Portugalia, numărul de serie va începe cu litera M, iar pe cele emise în Germania - cu X.

5 Euro

Este cea mai mică factură după valoarea nominală, dimensiunile ei fiind de 120*62 mm. Aceasta prezintă clădiri în stilul arhitectural al anticului: portalul unui templu necunoscut și unui apeduct cu două niveluri.

10 Euro

Este a doua după valoare și dimensiuni bancnotă de 127*67 mm. Culoarea principală este roșie, cu nuanțe roz. Conține imagini de arhitectură medievală în stil romanic.

 

20 Euro

Dimensiunile acestei bancnote sunt de 133*72 mm, este emisă în culoarea albastră, se poate vedea arhitectura stilului gotic, populară în secolele XII-XV.

50 Euro

Bancnotele sunt făcute în culoare portocalie, dimensiunile lor fiind de 140*77 mm. Pe aversul și reversul acestora sunt prezentate elementele de arhitectură caracteristice epocii Renașterii (secolele XV-XVI).

100 Euro

Bancnota se emite în culoarea verde cu dimensiunile 147*82 mm. Designul reflectă simultan două epoci arhitecturale: baroc și rococo (secolele XVII-XVIII).

200 Euro

Acesta este bancnote cu nuanțe de galben-maron și dimensiuni de 153*82 mm, pe care este afișată epoca modernă cu elemente neo-gotice.

500 Euro

Bancnota este cea mai mare în dimensiuni - 160*82 mm, are o culoare purpurie plăcută, precum și un design care prezintă elemente de arhitectură modernă. Oficial, emisiunea bancnotelor cu nominalul de 500 Euro a fost finalizată în 2016, dar va fi retrasă din circulație pe măsură ce aceasta va fi uzată.

9722
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe