CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
23.07.2019
USD
17.55
EUR
19.69
RUB100
0.278
Bitcoin
10080$
Etherium
213.04$

Leasing sau chirie: care sunt diferențele și schemele de acțiune?

Pentru multe întreprinderi și organizații din Moldova, închirierea bunurilor (vehiculelor, clădirilor sau echipamentelor) a devenit una dintre cele mai profitabile soluții ale problemei lipsei de fonduri pentru procesul de producere. Pentru a opera un imobil sau un echipament de producție, trebuie să alegeți o metodă de închiriere potrivită pentru anumite condiții, termeni și metode de utilizare. După ce v-ați familiarizat cu principalele diferențe și caracteristici ale leasingului și închirierii de proprietăți, puteți alege opțiunea cea mai economică și mai convenabilă pentru afacerea dvs.

Ce este leasingul și închirierea?

Închirierea este transferul dreptului de folosință a bunurilor mobile / imobile unei persoane care se confruntă cu această nevoie pentru o anumită taxă. De regulă, la sfârșitul termenului de utilizare, arendarea proprietății poate fi extinsă. Dacă acest lucru nu este necesar, obiectul acordului trebuie returnat proprietarului.

Leasingul este o relație încheiată între persoane juridice în care locatatul poate fi răscumpărat în anumite condiții de către locatar. În acest scop, utilizatorul proprietății închiriate trebuie să efectueze plăți lunare pentru perioada de timp specificată în contract. Prin acordul părților, atunci când locatarul face o contribuție reziduală, bunul închiriat poate deveni proprietatea sa.

Caracteristicile economice și juridice ale leasingului și închirierii de bunuri

Pe baza unui contract de închiriere sau leasing, o întreprindere poate primi o facilitate de utilizare temporară, evitând în același timp plăți forfetare mari. Plățile de numerar, de regulă, se fac în părți, în perioadele de timp alocate.

Leasingul permite unui antreprenor să reducă cheltuielile prin anumite scutiri de impozite. În același timp, atunci când plătește pentru închirierea de bunuri în temeiul unui contract de leasing, beneficiarul serviciului plătește în realitate pentru obiectul cumpărat, care, după răscumpărare, devine proprietatea chiriașului.

Pe de altă parte, dacă termenul chiriei depășește 12 luni, acesta va fi recalificat ca fiind leasing. Principalul motiv pentru această decizie este uzura și pierderea funcționalității obiectului închiriat. În consecință, este neprofitabil pentru proprietarul proprietății să să-l ia înapoi cu calitățile și funcționalitatea deja pierdute.

În conformitate cu legislația în vigoare, contractul de închiriere sau leasing este întocmit în scris, certificat prin sigilii și semnături ale persoanelor responsabile. În temeiul contractului de închiriere, proprietarul bunului transferă dreptul de proprietate și de utilizare a obiectului de închiriere pentru o anumită perioadă de timp pentru o anumită taxă. În același timp, într-un contract de leasing, organizația care furnizează serviciile de închiriere trebuie să cumpere proprietatea și numai după aceea o transferă pe aceasta în posesia temporară a locatarului pentru o taxă fixă. Atunci când cumpără obiectul închiriat, locatorul deja își pierde dreptul să o dețină.

Pro și contra leasing-ului și închirierii, specificul

Leasing-ul, de regulă, implică închirierea bunurilor noi, caracterizate printr-o funcționalitate excelentă. În timp ce în cadrul unui contract simplu de închiriere, proprietatea poate fi folosită în mod repetat. Contractele de leasing și de închiriere diferă prin următoarele aspecte:

 • Metodele de înregistrare și primire a unei proprietăți de închiriat
 • Obiectul acordului
 • Caracteristicile valorii proprietății închiriate
 • Durata contractului de închiriere.

Pentru înregistrarea chiriei, aveți nevoie doar de rechizitele pentru plata serviciului. Cu toate acestea, în cadrul unui contract de leasing, organizația locatorului solicită documente care confirmă în plus solvabilitatea consumatorului pentru a minimiza riscurile de neplată. Astfel, timpul de examinare a cererilor de leasing poate diferi semnificativ de perioada în care se examinează cererea de închiriere obișnuită.

Cu toate acestea, avantajele leasingului, comparativ cu chiria obișnuită, sunt:

 • posibilitatea de a folosi practic orice bunuri necesare pentru desfășurarea activităților de afaceri;
 • plățile de împrumut la leasing sunt mai rentabile decât chiriile;
 • abilitatea de a beneficia de anumite avantaje în cazul colectării impozitelor pe proprietate sau pe profit.

Calitatea echipamentelor/tehnicii afectează în mod direct condițiile contractului de închiriere. Pe baza acestui fapt, în cadrul închirierii, exploatarea proprietății închiriate nu poate dura mai mult de un an, iar un contract de leasing poate fi încheiat pentru o perioadă mai lungă.

Este important! Leasingul sau închirierea nu se aplică produselor consumabile sau obiectelor de drept civil.

La încheierea unui contract de închiriere sau de leasing, destinatarul proprietății trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • vârsta sa trebuie să fie de la 18 ani;
 • să aibă statutul de cetățean al Republicii Moldova;
 • istoria creditului ar trebui să fie caracterizată ca fiind pozitivă;
 • solicitantul trebuie să prezinte pachetul necesar de documente;
 • la solicitarea locatorului, solicitantul trebuie să obțină sprijinul garantului.

Plățile atât de leasing, cât și pe contractul de închiriere sunt efectuate în părți. Pe de altă parte, arenda poate fi transformată în leasing, iar locatorul poate beneficia de anumite avantaje fiscale, folosind în același timp o proprietate nouă.

154
100
Tema zilei
Compania de asigurări Moldasig va fi controlată de autoritatea de reglementare
Conform deciziei Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare din 22 iulie 2019, agenția a preluat controlul asupra soci...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe