Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Garanția contractului de credit: tipuri, reguli generale și riscurile potențiale

Astăzi, în băncile din Moldova, un credit de consum poate fi ușor emis prin alegerea celei mai avantajoase dintre ofertele disponibile. Cu toate acestea, pentru împrumuturile emise în scopul cumpărării unei mașini sau a unei locuințe, este necesar un garant. La rândul său, acest lucru nu înseamnă că reclamantul însuși nu ar trebui să fie responsabil și conștiincios. Dacă situația este contrară, pentru garant acest lucru ar putea fi începutul unor probleme serioase, chiar și nu este exclusă probabilitatea de rambursare a împrumutului pe propria cheltuială. Cum să vă protejați de astfel de riscuri, vom spune în acest articol.

Ce este garantarea creditelor, tipurile

Garanția împrumutului este una dintre modalitățile de garantare a creditelor, cu implicarea unei terțe părți responsabile de restituirea în favoarea băncii a fondurilor de împrumut primite de către debitor. Cu alte cuvinte, garantul este persoana care împarte în mod egal cu împrumutatul responsabilitatea pentru plata datoriilor de credit. Dacă dintr-un anumit motiv sunt încălcate termenii contractului de împrumut și debitorul se ascunde de la plata datoriilor, banca are dreptul să solicite de la garant rambursarea integrală a împrumutului, a dobânzii, a amenzilor și a penalităților.

Există două tipuri de garanții:

 1. Garanție necompletată - este un tip general de ordin, în cadrul căruia garantul nu este obligat să prezinte certificate de proprietate și a surselor de venit. Banca are dreptul de a-i solicita o proprietate accesibilă numai în caz de răspundere.
 2. Garanția de proprietate - implică executarea unei garanții din contul propriilor proprietăți și este una dintre opțiunile de asigurare a băncii pentru a-și reduce riscurile.

Cerințe prezentate garantului:

Pentru a deveni un garant, trebuie să îndepliniți aceleași cerințe care sunt prezentate de banca împrumutantă împrumutatului:

 • Garantul trebuie să aibă un venit confirmat, care să-i permită să acopere plățile lunare.
 • Garantul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 21 de ani, persoana trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova.
 • Perioada de angajare trebuie să fie mai mare de 6 luni, iar experiența totală de muncă trebuie să fie de cel puțin 1 an, este necesară confirmarea scrisă de la locul de muncă.
 • Istoria creditului garantului trebuie să fie curată.

Un al doilea soț, de asemenea, poate acționa ca garant atunci când încheie un contract de împrumut.

Care sunt îndatoririle și responsabilitățile garantului?

Dacă sunteți de acord să vă asumați răspunderea în fața băncii pentru împrumutul care a fost aplicat de o altă persoană, garantul se angajează să îndeplinească anumite cerințe. Astfel, în cazul întârzierii plății sau al refuzului de a plăti de către debitor, garantul va fi obligat să plătească împrumutul din fondurile proprii. De asemenea, garantul își poate exercita dreptul de a renunța la această responsabilitate prin depunerea unui proces adecvat în instanță.

În cazul neîndeplinirii obligațiilor de credit de către debitor, sarcinile garantului includ:

 • rambursarea împrumutului, dobânzii, a penalităților și amenzilor;
 • la specificarea garanției trebuie să o transferați în proprietatea băncii creditorului;
 • când o bancă transferă o cauză în instanță - veți fi obligat să achitați și cheltuielile de judecată.

Potențiale riscuri

Când decideți să deveniți un garant pentru o persoană, fie că este vorba de o rudă, de un prieten sau de un coleg, luați în considerare propria dvs. Siguranță financiară. Luați în considerare riscurile:

 • financiare - necesitatea rambursării împrumutului în locul împrumutatului, folosind fondurile personale;
 • imposibilitatea de a obține un împrumut mare în nume propriu, deoarece garanția este considerată de către organizațiile financiare ca un împrumut separat;
 • riscați să vă distrugeți istoricul de credit.

Garanția se încheie în cazurile în care împrumutatul/garantul a plătit integral datoriile, în cazul în care condițiile contractului de împrumut sunt modificate și garanția nu are o semnătură pe documentele relevante, precum și în cazul lichidării unei întreprinderi care era reprezentată drept debitor. În același timp, scutirea oficială a garanției vine numai în primul dintre aceste cazuri. Pentru alte opțiuni, această posibilitate poate fi furnizată numai printr-o ordonanță judiciară, dacă există dovezi substanțiale.

2896
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe