CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10257$
Etherium
216.29$

Garanția contractului de credit: tipuri, reguli generale și riscurile potențiale

Astăzi, în băncile din Moldova, un credit de consum poate fi ușor emis prin alegerea celei mai avantajoase dintre ofertele disponibile. Cu toate acestea, pentru împrumuturile emise în scopul cumpărării unei mașini sau a unei locuințe, este necesar un garant. La rândul său, acest lucru nu înseamnă că reclamantul însuși nu ar trebui să fie responsabil și conștiincios. Dacă situația este contrară, pentru garant acest lucru ar putea fi începutul unor probleme serioase, chiar și nu este exclusă probabilitatea de rambursare a împrumutului pe propria cheltuială. Cum să vă protejați de astfel de riscuri, vom spune în acest articol.

Ce este garantarea creditelor, tipurile

Garanția împrumutului este una dintre modalitățile de garantare a creditelor, cu implicarea unei terțe părți responsabile de restituirea în favoarea băncii a fondurilor de împrumut primite de către debitor. Cu alte cuvinte, garantul este persoana care împarte în mod egal cu împrumutatul responsabilitatea pentru plata datoriilor de credit. Dacă dintr-un anumit motiv sunt încălcate termenii contractului de împrumut și debitorul se ascunde de la plata datoriilor, banca are dreptul să solicite de la garant rambursarea integrală a împrumutului, a dobânzii, a amenzilor și a penalităților.

Există două tipuri de garanții:

 1. Garanție necompletată - este un tip general de ordin, în cadrul căruia garantul nu este obligat să prezinte certificate de proprietate și a surselor de venit. Banca are dreptul de a-i solicita o proprietate accesibilă numai în caz de răspundere.
 2. Garanția de proprietate - implică executarea unei garanții din contul propriilor proprietăți și este una dintre opțiunile de asigurare a băncii pentru a-și reduce riscurile.

Cerințe prezentate garantului:

Pentru a deveni un garant, trebuie să îndepliniți aceleași cerințe care sunt prezentate de banca împrumutantă împrumutatului:

 • Garantul trebuie să aibă un venit confirmat, care să-i permită să acopere plățile lunare.
 • Garantul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 21 de ani, persoana trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova.
 • Perioada de angajare trebuie să fie mai mare de 6 luni, iar experiența totală de muncă trebuie să fie de cel puțin 1 an, este necesară confirmarea scrisă de la locul de muncă.
 • Istoria creditului garantului trebuie să fie curată.

Un al doilea soț, de asemenea, poate acționa ca garant atunci când încheie un contract de împrumut.

Care sunt îndatoririle și responsabilitățile garantului?

Dacă sunteți de acord să vă asumați răspunderea în fața băncii pentru împrumutul care a fost aplicat de o altă persoană, garantul se angajează să îndeplinească anumite cerințe. Astfel, în cazul întârzierii plății sau al refuzului de a plăti de către debitor, garantul va fi obligat să plătească împrumutul din fondurile proprii. De asemenea, garantul își poate exercita dreptul de a renunța la această responsabilitate prin depunerea unui proces adecvat în instanță.

În cazul neîndeplinirii obligațiilor de credit de către debitor, sarcinile garantului includ:

 • rambursarea împrumutului, dobânzii, a penalităților și amenzilor;
 • la specificarea garanției trebuie să o transferați în proprietatea băncii creditorului;
 • când o bancă transferă o cauză în instanță - veți fi obligat să achitați și cheltuielile de judecată.

Potențiale riscuri

Când decideți să deveniți un garant pentru o persoană, fie că este vorba de o rudă, de un prieten sau de un coleg, luați în considerare propria dvs. Siguranță financiară. Luați în considerare riscurile:

 • financiare - necesitatea rambursării împrumutului în locul împrumutatului, folosind fondurile personale;
 • imposibilitatea de a obține un împrumut mare în nume propriu, deoarece garanția este considerată de către organizațiile financiare ca un împrumut separat;
 • riscați să vă distrugeți istoricul de credit.

Garanția se încheie în cazurile în care împrumutatul/garantul a plătit integral datoriile, în cazul în care condițiile contractului de împrumut sunt modificate și garanția nu are o semnătură pe documentele relevante, precum și în cazul lichidării unei întreprinderi care era reprezentată drept debitor. În același timp, scutirea oficială a garanției vine numai în primul dintre aceste cazuri. Pentru alte opțiuni, această posibilitate poate fi furnizată numai printr-o ordonanță judiciară, dacă există dovezi substanțiale.

262
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe