CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10597$
Etherium
225.09$

Reguli de cumpărare a unui autoturism uzat pentru un credit sau în rate de la o persoană privată

Cumpărarea unei mașini uzate de la o persoană privată este aproape întotdeauna însoțită de un anumit risc. Cu toate acestea, mulți cetățeni moldoveni aleg această opțiune, deoarece astfel de tranzacții sunt, în general, mai simple și mai ieftine. În același timp, uneori, chiar și cumpărarea unei mașini uzate poate fi o problemă din cauza lipsei de fonduri. În acest caz, cumpărătorii recurg la opțiuni, cum ar fi rambursarea în rate sau un împrumut. Cum se efectuează planul de plăți în rate sau un împrumut pentru o mașină folosită - vom spune în acest articol.

În ce condiții este acordat un împrumut pentru o mașină folosită?

La prima vedere, cumpărarea unei mașini uzate de la o persoană particulară poate părea o sarcină descurajantă. Cu toate acestea, astăzi există mai multe modalități de a-ți realiza visul, cu și fără participarea organizațiilor bancare. Pentru a face acest lucru, este important doar să se aranjeze cumpărarea și vânzarea mașinii la nivel legislativ pentru a asigura protecția tuturor părților la tranzacție.

Contractul încheiat între vânzător și cumpărător

Achiziționarea unei mașini de la o persoană fizică este considerată cea mai ușoară cale, deoarece implică elaborarea unui pachet minim de documente. În plus, cu această opțiune nu există comisioane suplimentare. În același timp, pentru vânzător, această metodă nu este întotdeauna convenabilă și sigură, deoarece implică primirea de fonduri nu imediat, ci în rate. Pentru a obține anumite garanții, este important să organizați contractul în mod corespunzător.

Plata în rate prin intermediul salonului auto

Dacă proprietarul mașinii nu dorește să-și asume riscuri, în timp ce cumpărătorul nu intenționează să plătească toată suma, cea mai bună opțiune ar fi să contactați salonul auto, care oferă un serviciu de plată în rate pentru cumpărarea unei mașini uzate. Desigur, acest serviciu va fi remunerat. Condițiile standard de distribuție a autovehiculelor pentru furnizarea unui astfel de serviciu:

 • numirea unei anumite rate a dobânzii;
 • înregistrarea unui gaj pentru autoturisme până la rambursarea integrală a datoriei;
 • necesitatea furnizării unui anumit pachet de documente;
 • stabilirea unei anumite limite a termenului de plată sau a sumei împrumutate;
 • determinarea dimensiunii plății în avans pentru mașină.

În același timp, unii dealeri de autovehicule sunt pregătiți să plătească integral tranșele fără a trebui să plătească cu o rată fixă ​​a dobânzii, sunt plătite numai comisioanele pentru furnizarea de servicii și / sau penalități pentru întârzierea efectuării plăților.

Cumpărarea unei mașini uzate cu participarea băncii

Cea mai simplă și cea mai puțin profitabilă opțiune pentru un cumpărător de mașini uzate este de a aplica un împrumut într-o bancă. Va trebui să plătiți prea mult la rata dobânzii și la anumite comisioane pentru serviciile furnizate. Totuși, puteți obține bani în bancă pentru a cumpăra o mașină de ocazie prin:

 • emiterea unui împrumut auto obișnuit pentru piața secundară - de regulă, permite acoperirea costului mașinii achiziționate;
 • aplicarea unui împrumut de consum - această opțiune vă va permite să vă procurați fără gaj o mașină sau alt tip de proprietate.

Trebuie avut în vedere că, după cumpărarea unei mașini, băncile pot solicita înregistrarea acesteia, precum și eliberarea unei polițe de asigurare de tip CASCO.

Ce documente sunt necesare la procurarea automobilului în rate?

Înregistrarea contractului individual cu vânzătorul mașinii

Dacă doriți să formalizați relația dintre vânzător și cumpărător într-o comandă privată (individuală), acest lucru se poate face fără a recurge la serviciile instituțiilor financiare. Pentru transferul corect al unei mașini uzate, persoanele fizice ar trebui să formalizeze:

 • contractul de vânzare, care va stabili termenii de plată pentru autoturism;
 • acordul de împrumut care indică o perioadă specifică de returnare a fondurilor;
 • o chitanță care indică contribuțiile în bani deja efectuate.

Toate documentele trebuie să fie semnate de cumpărător și vânzător, iar copiile trebuie să rămână la ambele părți implicate în tranzacție. În cazul încălcării condițiilor de către unul dintre participanți, partea vătămată va avea dreptul să solicite instanței o cerere de recuperare a daunelor.

Cu toate acestea, cea mai bună soluție este de a pregăti toate documentele necesare cu ajutorul unui avocat calificat.

Împrumutul bancar

Orice creditor are dreptul de a solicita garanții ale solvabilității clientului. Prin urmare, solicitantul va trebui să îndeplinească anumite criterii și să furnizeze băncii toate documentele necesare:

 • buletinul de identitate;
 • copia cărții de muncă;
 • certificate care confirmă venitul debitorului;
 • documentele pentru mașina achiziționată;
 • contractul de vânzare-cumpărare.

Banca întocmește un împrumut, deschide un cont pentru plata contribuțiilor și deducerilor pentru debitor. Iar vânzătorul, la rândul său, primește un cont gratuit, pe care vor fi transferate ulterior fondurile pentru mașina vândută.

102
100
Tema zilei
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe