Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Creditele restante (delincvențele): ce reprezintă și cum să le evitați

Restanțele de credit - sunt fondurile împrumutate care nu sunt returnate creditorului în termenul stabilit. Programul de rambursare este specificat de obicei în contractul de împrumut pe care debitorul îl încheie cu instituția financiară. De asemenea, contractul prevede anumite condiții și sancțiuni materiale pentru întârzierea efectuării plăților:

  • Penalizarea - este o plată unică, efectuată la o sumă fixă ​​și impusă ca urmare a încălcării regulilor de împrumut de către debitor.
  • Penalitatea - este un tip de amendă și diferă de următoarele poziții: dimensiunea zilnică și procentul din suma datorată. Suma dobânzii este indicată și în contract.

Este important să ne amintim că nu se aplică pedepse sau amenzi celor deja existente. În plus, fiecare bancă din Moldova are dreptul de a stabili cuantumul amenzilor și penalităților pentru întârzierea plății împrumuturilor în mod individual.

Tipuri de întârzieri

Întârziere tehnică

Acest tip de întârziere este dictat de capacitățile tehnice ale instituției de credit. Din cauza unor defecțiuni tehnice, informațiile despre plată pot ajunge la bancă cu o anumită întârziere. Cu toate acestea, acest concept nu se aplică situațiilor în care clienții efectuează plăți în ultimul moment, știind că timpul de transfer, de exemplu, durează mai mult timp. În acest caz, iresponsabilitatea clientului este recunoscută.

Pentru a evita astfel de situații, atunci când efectuați plăți, este important să luați în considerare toate scenariile posibile. Prin urmare, data trimiterii plăților ar trebui să fie specificată anterior în perioada contractului.

Restanțe minore

Acest tip de delincvență este de asemenea determinat într-o mare măsură de momentul plății (de regulă, în ultimul moment) sau se întâmplă în următoarele situații:

  • în cazul unei operațiuni de plată prin intermediul unui ATM sau case a unei alte bănci;
  • când efectuați o contribuție în bani în zile de sărbătoare sau în weekend;
  • când plătiți datoria după orele de lucru.

Astfel de întârzieri nu afectează istoricul de credit al clientului, cu excepția cazului în care acestea au caracter permanent.

Întârzieri de situație

Acest tip include întârzieri în plățile datoriei de mai mult de trei zile. O astfel de întârziere poate rezulta din circumstanțe neprevăzute. În cazul unei cereri scrise cu o explicație și a unei cereri de prelungire a termenului de plată, banca va satisface nevoile clientului și nu va stabili o penalizare sau amendă.

Restanțe cu probleme

Această stare este atribuită întârzierii în cazul în care clientul nu poate plăti datoria de credit pentru mai mult de 30 de zile. În acest scenariu, banca, dacă deține un gaj, poate începe procesul de vânzare a acestuia pentru a recupera pierderile suferite și pentru a-și returna fondurile proprii. La rândul său, clientul poate solicita restructurarea datoriilor sau poate depune toate eforturile posibile pentru a achita datoriile, penalitățile și amenzile cât mai curând posibil.

Restanțe de termen lung

De regulă, acestea au loc după 90 de zile de la data întârzierii. În acest moment, instituția bancară are dreptul să se adreseze instanței pentru colectarea datoriilor. Acest tip de întârziere are un efect negativ asupra istoricului creditelor. Apare atunci când debitorul nu are nici o proprietate care ar putea acoperi datoriile, sau atunci când banca este obligată să remite fondurile alocate împrumutatului.

Consecințele unor astfel de întârzieri

Pe lângă pedeapsa materială, clientul pierde și încrederea băncii, istoria sa de credit se deteriorează. Fiecare plată restantă este menționată în această istorie, prin urmare, probabilitatea ca refuzul băncii de a emite un împrumut în caz de cereri repetate crește.

Nu pot plăti împrumutul - ce să fac?

Există situații în viață atunci când un împrumut nu poate fi rambursat la timp. Situația este exacerbată de amenzile și penalitățile viitoare. În acest caz, există mai multe opțiuni pentru rezolvarea problemei:

  1. Restructurarea împrumutului - aceasta va permite să fie majorat termenul de plată a datoriei, în timp ce sumele lunare de plată vor fi puțin mai mici.
  2. Solicitarea unui nou împrumut pentru refinanțarea celui vechi - în unele bănci din Moldova un astfel de serviciu este posibil în anumite condiții.
  3. Împrumutați bani de la persoane fizice (rude sau prieteni) - în acest caz nu vor fi percepute dobânzi și penalități. Pentru sume mari de bani, de regulă, este scrisă o recipisă.

Nu trebuie să targiversați plata împrumutului până la data la care vine citația pentru prezentarea în instanță - în această situație, pierderile financiare se pot dovedi a fi mult mai mari.

În plus, nu este recomandat să aveți încredere în diverse organizații care vă promit să vă scutească de datoriile acumulate și să vă corecteze istoricul de credit, deoarece este pur și simplu imposibil!

Soluția ideală, desigur, este de a exclude delincvențele de împrumut. Și dacă acest lucru s-a întâmplat din careva motive, trebuie să reacționați la timp, să efectuați plata necesară, chiar și cu amendă, fără a vă distruge istoria de credit și fără a pierde relațiile bune cu instituția financiară.

2551
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe