În interviurile sale acordate FMI Cioclea și Armașu și-au exprimat opinia cu privire la metodele și strategiile de combatere a fenomenului corupției î


 În cadrul proiectului inițiat de Centrul de presă al Fondului Monetar Internațional se planifică crearea unei hărți de evaluare a situației financiare din Europa Centrală și de Sud-Est pe baza interviurilor furnizate de oficialii și autori ai politicilor financiare din regiunile desemnate. Astfel, guvernatorii băncilor centrale și miniștrii de finanțe din diferite țări vor trebui să vorbească despre modul în care țările lor încearcă să atingă standardele occidentale în ceea ce privește gestionarea financiară eficientă. Primele persoane care au dat un interviu la Centrul de presă al FMI au fost guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și ministrul finanțelor al Republicii Moldova, Octavian Armașu.

Sergiu Cioclea a spus în interviul său că principalele probleme ale Republicii Moldova actualmente sunt sistemul bancar subdezvoltat și intermedierea financiară redusă. Pe de o parte, potrivit guvernatorului BNM, multe direcții în economie se dezvoltă datorită remitențelor muncitorilor emigranți. Pe de altă parte, activitatea de creditare în țară rămâne la un nivel scăzut și este susținută doar de marile companii. Astfel, a subliniat Cioclea, obiectivul prioritar al implementării reformei bancare în Moldova este reorientarea băncilor la rolul lor de bază în economia națională, și anume conversia depozitelor și depozitelor în împrumuturi "sănătoase" pentru economie. Potrivit bancherului, procesul poate fi accelerat prin atragerea investițiilor străine în sistemul bancar.

În același timp, Octavian Armașu a menționat că, pentru a stabiliza sistemul bancar al țării este necesar să se îmbunătățească climatul de investiții și a celui de afaceri. Acest lucru va fi posibil numai dacă se va îmbunătăți administrarea structurilor fiscale și vamale, se va exclude birocrația și se vor stabili relațiile de afaceri cu organele de supraveghere ale statului.

De asemenea, oficialii au fost întrebați despre metodele anticorupție aplicate în Republica Moldova pentru consolidarea sistemului bancar și financiar.

Octavian Armașu a răspuns că, în ciuda introducerii reformei administrației publice, majoritatea instituțiilor statului rămân slabe, motiv pentru care lupta împotriva fenomenelor corupției în țară este destul de lentă.

La rândul său, Sergiu Cioclea a spus că, în perspectiva Băncii Naționale, principalele instrumente care vor permite atingerea unei transparențe maximă în domeniul economic și social, sunt transparența băncilor comerciale și punerea în aplicare efectivă a politicilor de prevenire a spălării banilor. Bancherul a adăugat, că astfel de priorități vor fi obținute numai atunci când antreprenorii vor avea acces la finanțare nu pe baza influenței politice, ci prin furnizarea unor planuri de afaceri de calitate.

0

242

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org