100% din acțiunile băncii comerciale «Victoriabank» pot fi cumpărate de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare


Întregul pachet de acțiuni al BC «Victoriabank» este gata să-l cumpere Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD). Mesajul a fost comunicat de către Henri Russell – șeful instituțiilor financiare BERD din Moldova, Balcanii Occidentali, Ucraina și Belorusia.

Autorizarea pentru cumpărarea în valoare de 100 % a acțiunilor ”Victoriabank” a fost dată de către Consiliul superior al BERD, în componența căruia intră 65 de guverne, BEI și UE. După afirmațiile lui Henri Russell, acest pas este necesar pentru păstrarea statutului ”Victoriabank” ca a unei instituții comerciale profitabile și independente. Evaluării ample se vor conforma și activele băncii, iar numărul fix al acțiunilor va fi determinat de consiliul funcțional. Anterior participarea BERD la ”Victoriabank” s-a majorat cu 27,5% prin cumpărarea de la ”Alpha Bank” (România) a acțiunilor ”Victoriabank” cu 1.92 euro sau 42 lei per una. Valoarea totală a tranzacției a constituit 6 milioane euro.

 Obiectivul principal al BERD este standartizarea guvernanței corporative cu menținerea statutului inițial al BC ”Victoriabank” ca a unei instituții bancare prospere și independente. Alegerea noului Consiliu de administrare ”Victoriabank” este preconizată pentru 8 iulie 2016.

Celorlalte bănci din Republica Moldova reprezentantul instituției financiare internaționale le-a atras atenția la obiectivele pe care acestea trebuie să le urmeze: îmbunătățirea climatului investițional și crearea unei ambianțe de afaceri corecte, stabile și predictibile, care ar atrage investiții din țară și străinătate. Anume astfel de poziție va contribui la dezvoltarea prosperă a statului.

Banca Națională a Moldovei, la rîndul său, trebuie să-și ia angajamentul să garanteze participarea la guvernarea băncilor numai acționarilor, reputația cărora nu a fost afectată de tranzacții dubioase și escrocherii financiare.

0

117

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org