Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
17.01.2022
USD
18.02
EUR
20.63
RUB100
0.234
Bitcoin
Etherium

20 de ani de la începutul utilizării cardurilor bancare în Republica Moldova: cum s-a modificat structura plăților în această perioadă?

După cum arată în publicația sa economistul IDIS "Viitorul" Veaceslav Ionțăa, în 2017 Moldova marchează 20 de ani de la emitere și introducere în circulație a primului card bancar. În prezent, peste 1,6 milioane de carduri bancare sunt active în rândul cetățenilor moldoveni, în timp ce numărul acestora crește cu aproximativ 40 de mii de unități pe lună. Astfel, potrivit lui Ioniță, până la sfârșitul anului 2017 numărul cardurilor bancare în Moldova va ajunge la cifra de 1,8 milioane, iar în următorii 2-3 ani acestea vor deveni elemente integrale ale portmoneului fiecărui cetățean moldovean.

În primii cinci ani de la emiterea cardurilor bancare, volumul tranzacțiilor cu acestea în țară a înregistrat o creștere rapidă, dar a rămas nesemnificativ. Astfel, în anul 2001 volumul total al operațiunilor efectuate a atins doar 200 milioane lei (sau 1,1% din PIB-ul țării). Totodată spre sfârșitul primului deceniu de utilizare a cardurilor bancare în Moldova, această cifră a ajuns deja la 8,2 miliarde lei (sau 15,3% din PIB)!

Conform estimărilor expertului, până la sfârșitul anului 2017 va fi înregistrat un volum record de plăți cu utilizarea cardurilor bancare în valoare de 47 miliarde lei. În comparație cu 2016, acesta va depăși indicatorul indicat cu aproximativ 30%. Aceasta indică transferul promt alt cetățenilor moldoveni de la salariul în plicuri la salariul pe card.

În același timp, Veaceslav Ioniță subliniază faptul că, până ce cardurile bancare nu au câștigat încrederea deplină a cetățenilor obișnuiți din Republica Moldova. 89% din operațiunile cu cardurile bancare sunt efectuate cu scopul de a încasa fonduri prin intermediul ATM-urilor. Plățile în conformitate cu numerarul în mână se ridică la numai 11,1%, respectiv. În plus, cultura financiară precară și sărăcia populației au un impact negativ asupra dinamicii creșterii tranzacțiilor de plată prin cardurile bancare, în timp ce majoritatea cetățenilor Republicii Moldova preferă să fie deserviți pe piețe unde nivelul de utilizare a cardurilor de plată este extrem de scăzut.

Conform evaluării generale a experților, dinamica rămâne pozitivă. Astfel, în anul 2017 volumul plăților cu cardurile bancare a crescut cu 1,9 miliarde lei – de la 3,3 miliarde lei la 5,2 miliarde lei. Potrivit unor calcule preliminare, ca urmare a acestei creșteri, băncile comerciale din Moldova vor primi un venit suplimentar de peste 40 de milioane de lei.

De reținut, că serviciul de retragere a numerarului prin ATM-uri și bancomate este oferit de către bănci gratuit. Cu toate acestea, în cazul în care clientul plătește pentru achiziționarea bunurilor sau serviciilor utilizând cardul bancar, comercianții sunt obligați să plătească băncii de la 1,5% la 3% din suma plătită. Teoretic, o astfel de situație poate conduce la un numit dezechilibru în sectorul bancar, unde incoerența veniturilor va ajunge la aproximativ 800 de milioane de lei.

Astfel, datorită utilizării cardurilor bancare:

  • economia din umbră este redusă prin îmbunătățirea calității contabilității tranzacțiilor comerciale;
  • cetățenii moldoveni își economisesc timpul pentru a efectua plata facturilor lunare și a altor servicii.

La rândul lor, băncile comerciale continuă să dezvolte acest segment al pieței financiare, în speranța de a-și majora câștigurile proprii până la 2% din suma tranzacțiilor.

477
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe