Circa 3.9 milioane de acțiuni ale societății de asigurări ASITO sunt puse în vânzare


Pe site-ul său oficial, societatea de asigurări ASITO a anunțat vânzarea a 3,9 milioane de acțiuni. Prețul actual al valorilor mobiliare este însă de peste două ori mai mic decât cea pentru care ele au fost expuse mai devreme - prețul acțiunilor a scăzut de la 14,79 lei la 6,8 lei pe acțiune. Acțiunile indicate vor fi scoase la vânzare într-un singur pachet pentru o perioadă de 62 de zile, începând cu data de 17 aprilie. Licitația este programată pentru 18 iunie.

Reamintim că la 8 iulie 2016 în ASITO a fost introdus un regim special de gestionare din partea Comisiei Naționale pentru Piața Financiară. Motivul pentru această acțiune a autorității de reglementare a fost descoperirea faptelor de administrare necorespunzătoare a companiei de către funcționari, nerespectarea cerințelor CNPF, precum și numeroasele reclamații din partea clienților. În toamna aceluiași an, autoritatea de reglementare a ordonat celor trei mari acționari ai societății de asigurări să-și vândă acțiunile în valoare totală de 83,1% în decurs de 90 de zile.

Printre acești acționari se numără: compania olandeză Generashon Financial B. V. (57,04% din acțiuni), companiile britanice Bellefond Invest Limited și Papilon Invest LTD (19,5% și, respectiv, 10,7%). Pe asigurările unor oficiali de rang înalt, Generashon Financial aparține omului de afaceri Veaceslav Platon, acuzat de fraudă în Banca de Economii. Potrivit procurorilor, Platon a obținut împrumuturi mari în valoare de peste 800 de milioane de lei, plasând ca gaj acțiunile Moldindconbank, societății de asigurări ASITO și proprietățile înregistrate pe teritoriul Federației Ruse. Fondurile strânse ca urmare a acestor tranzacții au fost redirecționate către zonele offshore și către instituțiile financiare din Ucraina, Rusia și Letonia.

Anterior, unii experți au remarcat riscul tranzacției pentru vânzarea acțiunilor ASITO, deoarece, în opinia lor, în cazul succesului acestei operațiuni, proprietarul real al societății de asigurări va fi o persoană care va reprezenta în primul rând interesele personale și nu ale statului.

0

156

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org