41,09% din acțiunile Moldova Agroindbank sunt puse în vânzare de către stat


Un pachet în valoare de 41,09% din acțiunile celei mai mari instituții financiare din Moldova, Moldova Agroindbank, a fost pus în vânzare de Agenția Proprietății Publice. Prețul unei acțiuni cu nominalul de 200 de lei este de 1 059,03 lei.

Anterior, miza indicată a fost achiziționată de către Agenția Proprietății Publice la jumătatea lunii iulie pe piața reglementată din Moldova. Aceasta a fost precedată de încheierea unui acord preliminar cu un consorțiu de investitori străini, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a primit o autorizație preliminară pentru cumpărarea acțiunilor MAIB de la Banca Națională a Moldovei.

Reamintim că acțiunile desemnate ale MAIB au fost emise de către bancă, în conformitate cu instrucțiunile organului de reglementare, în schimbul acțiunilor anulate aparținând unui grup de acționari ale căror acțiuni au fost considerate "convenite". Termenul stabilit de vânzare a fost de 90 de zile, dar după expirarea sa și în absența investitorilor, a fost prelungit, iar emitentul a anulat acțiunile și a emis emisii suplimentare cu plasarea ulterioară pe piața publică din Moldova.

Având în vedere situația actuală, au fost aduse modificări la legislația actuală a Republicii Moldova, potrivit cărora statul a primit dreptul de a cumpăra acțiunile băncilor de sistem și de a le vinde ulterior în favoarea investitorilor strategici. Agenția de proprietate publică poate deține pachetul de 41,09% din acțiunile Moldova Agroindbank pe o perioadă care nu depășește 90 de zile. În această perioadă, pachetul ar trebui plasat pe piața reglementată pentru vânzarea publică. Investitorii care au primit aprobarea prealabilă de la Banca Națională pot participa la licitație.

În conformitate cu procedura stabilită, licitația pentru vânzarea acestei participații la MAIB este programată pentru perioada 2-4 octombrie 2018. Acțiunile vor fi puse în vânzare într-un singur pachet și vor merge la investitor (un grup de investitori) care vor oferi cel mai mare preț pentru acestea. În absența unor oferte din partea altor investitori, acțiunile MAIB va trebui să le cumpere consorțiul de investitori străini, cu care Agenția Proprietății Publice a încheiat un acord preliminar. Membrii consorțiului sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și fondurile de investiții Invalda INVL (Lituania) și Horizon Capital (SUA).

0

144

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org